Poznata splitska slastičarka Tea Mamut, za čije se slastice ne otimaju samo njezini sugrađani nego i svi drugi gosti, majstorica je deserata. Za nadolazeće blagdane otkrila je našim čitateljima dva savršena recepta za fine i brze božićne slastice.

U razgovoru za Story.hr Tea Mamut odgovorila nam je na pitanja kako se odlučila baviti slastičarstvom, što je inspirira u osmišljavanju recepata te nam je otkrila dva recepta za božićne slastice.

Tea Mamut kiti jelku
Privatna fotografija 

Story: Koliko dugo se bavite slastičarstvom i kako da ste se odlučili za tu granu kuhinje?

Krenula sam na prestižnu američku kulinarsku akademiju 'CIA', Culinary Institute of America u New Yorku još 2006. godine, netom nakon završene srednje škole. Kao tinejdžerica opčinio me Jamie Oliver koji je bio preteča modernog kulinarstva i njegov entuzijazam prema kuhanju me oduševio i probudio u meni veliku strast prema gastronomiji. Nakon nekoliko bliskih susreta s kuhinjskom atmosferom koja mi se nije svidjela jer je bila više agresivna i ubrzana, odlučila sam da je slastičarstvo ipak moj poziv, kako bi mi u Splitu rekli, više moj 'đir'.

Story: Na Vašem Instagram profilu možemo vidjeti predivne fotografije kolača i torti kao iz kataloga. Jeste li pobornik tradicionalne ili moderne kuhinje?

Teško mi se odlučiti za jednu! Volim podjednako jednu i drugu, svaka je na svoj način. Doduše, moram priznati, što idem starija to me više intrigiraju tradicionalne slastice kako su ih naše bake radile. Volim te autentične izglede i lokalne sastojke gdje je potrebno dosta prakse za postići izgled i okus kolača za razliku od modernih slastica gdje se sve stavlja u kalup i izgledi su identični. Iz tog razloga, moja je filozofija, spojiti tradicionalno s modernim što prakticiram u svojoj slastičarnici.

Tea Mamut radi kolače
Story 

Story: Što Vas inspirira u osmišljavanju recepata?

Putovanja, tradicija, određene namirnice, chefovi koje pratim na društvenim mrežama, vlastita iskustva, a pogotovo osluškivanje želja naše publike kao i svog tima uz čiju pomoć dolazim do novih ideja.

Story: U Splitu imate svoju slastičarnicu. Koliko ljudi čini Vaš tim?

Da, u Splitu imam svoju slastičarnicu 'Oš kolač?' i u timu nas je 8.

Tea Mamut pozira na fotografiji
Story Press 

Story: Slastice su postale dio Vaše svakodnevice. U kakvom su tijeku pripreme za božićne kolače? Osjećate li pritisak i očekuje li se od Vas previše?

Trenutno smo u fazi velikih priprema za nadolazeće blagdane i definitivno da je pritisak svakim danom sve veći. Apsolutno da se od mene očekuje dosta, ali svake godine to odradimo vrhunski, naravno da ima uvijek izazova, ali stojim iza izreke da sam ja dobra koliko je dobar i moj tim.

Story: Koliko vrsta božićnih kolača imate u svojoj ponudi i koji su Vam omiljeni?

Ove godine imamo 6 vrsta božićnih kolačića, trudimo se uvijek imati bezglutenske i veganske opcije. Moji omiljeni su (teško mi se odlučiti za jednu vrstu), ali u favorite mogu staviti kušinete (naša inačica kiflića od vanilije) i pužići od pistacija.

Kokos vruća čokolada i Galetini
Privatna fotografija 

Story: Našim čitateljima otkrijte dva recepta za božićne slastice koje s lakoćom mogu pripremiti kod kuće?

KOKOS VRUĆA ČOKOLADA
(za dvije porcije)

300g kokosovog mlijeka
1 žličica kakaa
prstohvat soli
60g 55% čokolada
1 žlica Malibu likera

Zakuhajte kokosovo mlijeko s kakaom i soli.
Prelijte preko čokolade i likera.
Izblendajte štapnim mikserom.
Servirajte vruće!

GALETINI
(za 22kom)

200g mljevenih badema
200g mljevenih oraha
140g šećera
prstohvat soli
90g bjelanjaka
10g ruma (1 žlica)
Korica 1 naranče
+ listići badema

Tea Mamut
Privatna fotografija 

Sve sastojke zajedno izmiješajte u zdjeli. Oblikujte kuglice po 30g, uvaljajte u listiće badema, stavite ih na papir za pečenje i lagano spljoštite. Neka se peku 10 minuta na 180 °C.