Kada se prisjećamo nekih svojih davnih Božića, uvijek su mirisi i okusi ti koji nas ekspresno vrate u neka prošla vremena.
Miris vanilin kiflica, breskvica, capica, medenjaka, borovih iglica i kuhanog vina bez imalo dvojbe blagdanskim danima daje jednu dodatnu dimenziju, a ako ste se zasitili već bezbroj puta pripremljenih istih tradicionalnih slastica, za vas smo iskopali super sočnu, ukusnu i mirisnu tortu!
Ovu prefinu kombinaciju osmislila je Mateja Krvarić, poznata food blogerica, uvijek gladna, gastro kreativka kod koje ćete i inače pronaći najzanimljivije kombinacije za isprobavanje, a pogotovo kada su slastice u pitanju.
Potrebni sastojci:
- 2 srednje naranče (400 g), cijele (obavezno nešpricane)
- 200 g mljevenih badema
- 7 jaja (manjih do srednjih)
- 200 g šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- pola žličice cimeta
- pola žličice kardamoma
- malo zvjezdastog anisa
- 50 g tamnog kakaa
- 60 g tamne čokolade (minimalno 50% kakaa)
- dekoracije po želji.
Postupak:
Naranče (cijele ) stavite u hladnu vodu i kuhajte ih otprilike sat vremena, dok ne omekšaju.
Pećnicu u međuvremenu zagrijte na 170 stupnjeva.
Naranče ostavite da se malo ohlade, a zatim ih usitnite u pire u multipraktiku.
Miksajte jaja sa šećerom dok ne postanu blijeda i pjenasta i dok ne udvostruče volumen.
Čokoladu otopite na pari.
Dodajte otopljenu čokoladu jajima i miksajte dok smjesu lijepo ne razradite.
Bademima dodajte prašak za pecivo i začine.
U smjesu jaja i čokolade dodajte pire od naranče i miksajte i na kraju dodajte suhe sastojke i miksajte da se sjedini.
Kalup promjera 26 cm, dno obložite papirom za pečenje i maslacem premažite dno i stranice.
Smjesu ulijte u kalup i pecite oko 45 min.
Jednom kada je gotova, tortu ukrasite po želji. Naš prijedlog su čokoladna glazura i arancini ako ih imate. Tortu čuvajte na sobnoj temperaturi i pokušajte da vam izdrži dulje od par sati.