Prodaja biljne hrane u protekloj je godini tri puta brže rasla od ukupne prodaje hrane, kažu podaci Good Food Instituta. Vege je već godinama rastući trend i svojevrsni društveni pokret. Osim odricanja od mesa, podrazumijeva i, primjerice, konzumaciju kave s omiljenim biljnim napitkom, umjesto s kravljim mlijekom, ili sladoleda u čijem su sastavu samo zdravi, prirodni sastojci. Sladoled je u ovo doba godine omiljena slastica, pa smo pred osoblje popularne zagrebačke slastičarnice B041 u Masarykovoj 25 stavili slatki izazov kreiranja sladoleda u kojem će kravlje mlijeko biti zamijenjeno O'Plant Zob Barista biljnim napitkom. Budući da ne sadrži laktozu, ovaj napitak od zobi lako je probavljiv te je, zbog svoje kremaste strukture i punoće okusa, pogodan za pripremu toplih i hladnih napitaka od kave, kao i mnogobrojnih slastica. Velika prednost mu je to što ne sadrži šećer, a istodobno je toliko ukusan i kremozan da će svakom napitku ili desertu u koji se dodaje dati bogatu strukturu.

mokaccino vege sladoled s O'Plant barista napitkom u slastičarnici B041
Rober Gašpert 

'Kad već radimo s biljnim napitkom, odlučili smo napraviti u potpunosti veganski sladoled, mokaccino, koji je kombinacija dva jaka okusa – crne čokolade i kave', kaže vlasnica Željka Čolakić, dok nas uvodi u šarmantan prostor slastičarnice B041, u kojem je sve – kako sama kaže – posveta Zagrebu 80-ih. Od kultnog simbola nekadašnje Zvečke, starih ploča, stolova koje su izradili učenici susjedne Škole primijenjene umjetnosti, pa sve do samog naziva 041, koji je nekadašnji pozivni broj za Zagreb, sve je 'zaokruženo' u jednu lijepu priču. Kad su, priča Željka, prije devet godina startali s ovim slatkim biznisom, odmah su – osim interijerom s pričom - razmazili Zagrepčane velikim izborom čokoladnih okusa, poput čokolade s cimetom, čilijem i sl. Danas u ponudi imaju 24 različita okusa sladoleda, a prije nekoliko mjeseci 'izbacili' su i novu, još bolju čokoladnu bazu, koja je u potpunosti veganska. Istu su odlučili koristiti i u kreiranju našeg O'Plant mokaccino sladoleda.

mokaccino vege sladoled s O'Plant barista napitkom u slastičarnici B041
Robert Gašpert 
mokaccino sladoled s O'Plant napitkom iz slastičarnice B041
Robert Gašpert 

'Kod izrade sladoleda stvari su vrlo precizne i sve je pitanje matematike. Što dodati i oduzeti da se sladoled ne topi, da nije previše krt, da se ne 'mrvi'… Osim toga, zahtjevi tržišta s godinama su se promijenili, pa se traže slastice s manje šećera, tako da smo mi već dugo u našim sladoledima i kolačima smanjili količinu šećera', kaže Željka. Krivci za savršene okuse B041 sladoleda tehnolozi su i slastičari iz Milana, koje je Željka konzultirala i prije izrade našeg O'Plant mokaccina. Punina raznovrsnih O’Plant biljnih napitaka dolazi od vrhunskih sastojaka cjelovitog ploda žitarica i orašastih plodova.

mokaccino vege sladoled u slastičarnici B041
Robert Gašpert 

Izuzetno bogati okusom i prirodno bez laktoze, dolaze u kombinaciji sa svježom izvorskom vodom. Iako slatkoća ovog proizvoda potječe samo od prirodno prisutnih šećera, važno je bilo uvjeriti se da stvari funkcioniraju, tj. da O'Plant Zob Barista napitak neće promijeniti ni okus ni strukturu sladoleda. Tamna čokolada, kava, voda, malo O'Plant Zob Barista biljnog napitka i ključan korak – profesionalni aparat za sladoled koji je u šest minuta našu smjesu na bazi tamne čokolade i kave pretvorio u savršeni ledeni mokaccino desert. S dodatkom O'Plant Zob Barista napitka sladoled je dobio dodatnu kremastu strukturu, ali i posebnu punoću okusa.

mokaccino vege sladoled s O'Plant barista napitkom u slastičarnici B041
Robert Gašpert 

mokaccino vege sladoled s O'Plant barista napitkom u slastičarnici B041
Robert Gašpert 
mokaccino vege sladoled s O'Plant barista napitkom u slastičarnici B041
Robert Gašpert 

Međutim, proizvodnja profesionalnog sladoleda razlikuje se, naravno, od 'home made' varijante, prije svega zbog količine i same tehnologije proizvodnje, pa ovaj profesionalni mokaccino možete kušati u slastičarnici B041. Kućnu varijantu, pak, malo samo pojednostavili, pa ćete za ovaj brzi mokaccino trebati sljedeće sastojke: 300 ml vrhnja za šlag, 175 g kondenziranog mlijeka, 2 žličice instant kave, 150 g tamne čokolade i 20 ml O'Plant Zob Barista biljnog napitka.

Priprema: instant kavu prelijte s O'Plant Zob Barista biljnim napitkom i smjesu pomiješajte s kondenziranim mlijekom, koje možete kupiti gotovo ili napraviti sami. Dodajte naribanu tamnu čokoladu. Vrhnje izradite u čvrsti šlag. Trećinu šlaga dobro promiješajte s kondenziranim mlijekom i kavom, a onda lagano umiješajte ostatak šlaga. Kad ste dobili kompaktnu smjesu, izlijte ju u posudice te hladite u zamrzivaču 4-6 sati.

mokaccino vege sladoled s O'Plant barista napitkom u slastičarnici B041
Robert Gašpert 
Oplant---nova-verzija2.jpg
Story 

*Sadržaj nastao u suradnji s brendom O'Plant.