Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

1100 SOBA PUNIH ZLATA I MRAMORA: Raskošna palača jednog od najplaćenijih predsjednika triput je veća od Bijele kuće

Palača predsjednika Erdogana jedna je od najvećih i najraskošnijih predsjedničkih rezidencija na svijetu.

 Rezidencija turskog predsjednika Izvor: Profimedia

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ove će srijede i četvrtka sa svojom suprugom Emine stići u službeni posjet Hrvatskoj.

Kontroverzni Erdogan poznat je i kao jedan od najimućnijih i najplaćenijih svjetskih dužnosnika, a često je u rodnoj Turskoj predmet kritika zbog svog raskošnog života. Turski, ali i strani mediji, nerijetko spominju i njegovu suprugu Emine za koju oni mediji skloniji Erdoganu pišu kako je skromna i posvećena obitelji, dok oni skloniji opoziciji često spominju njenu rastrošnost i ljubav prema šopingu.

 Emine Erdogan i Recep Tayyip Erdogan u braku su 44 godine Izvor: Profimedia

Erdogan je bogatstvo stekao ulaganjem u dionice i svojim nekretninama. Vlasnik je nekoliko restorana i nogometnog kluba u Ankari, a ima i svoju - votku. Magazin 'People with money' nedavno ga je stavio na prvo mjesto liste najplaćenijih političara procjenjujući njegove prihode na 58 milijuna dolara.

Službena rezidencija turskog predsjednika Erdogana
Izvor: YouTube

Puno se pisalo i o njegovoj raskošnoj predsjedničkoj rezidenciji izgrađenoj u turskoj metropoli Ankari. Izgrađena je na području koje je bivši turski predsjednik Mustafa Kemal Ataturk 1937. donirao državi, a 1992. je proglašeno zaštićenim dobrom na kojem je zabranjena izgradnja. Palača je ipak izgrađena, iako su turske vlasti pokušale zaustaviti izgradnju. Ovu je odluku Erdogan ignorirao.

‘Neka je sruše ako mogu. Naredili su suspenziju, ali ne mogu zaustaviti izgradnju ove zgrade. Otvorit ću je, useliti se i koristiti je’, rekao je tad. Inače, palača je bila namijenjena za ured turskog premijera, ali je Erdogan, kad je 2014. došao na vlast objavio da će je on koristiti kao predsjedničku rezidenciju.

Predsjednička palača u Turskoj
Izvor: YouTube

Ak Saray, u prijevodu Bijela palača, nalazi se na brdu iznad grada i, prema pisanju Daily Maila, ima nevjerojatnih 1100 soba od kojih se, navode, čak 250 njih koristi samo za Erdogana i njegovu najbližu obitelj.

Uređena je po njegovom ukusu, s mramornim podovima, zlatnim cijevima i bogatim sagovima, a triput je puta veća od Bijele kuće u Washingtonu te se smatra najvećom palačom izgrađenom u posljednjih stotinu godina.

Navodno je 8 milijuna dolara potrošeno samo na raskošne sagove, još 5,7 na 400 duplih vrata visokih 3 metra. Svilene tapete koštale su 2,300 dolara po roli, a predsjednik i njegovi gosti piju iz čaša vrijednih oko 300 dolara po komadu.

U sklopu palače se nalaze i brojni za čije se grijanje svake zime troše vrtoglave svote.

Više fotografija iz unutrašnjosti palače pogledajte u galeriji: 

Povezane vijesti

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image