U moru dijeta koje danas možemo pronaći u bespućima interneta, svatko može pronaći onu koja najviše odgovara njegovim ambicijama, željama i onome što njome želi postići.

Jedna od omiljenih zove se Weight Watchers dijeta koju je 60-tih godina prošlog stoljeća osmislila kućanica Jean Nidetch iz New Yorka. Naime, na toj dijeti možete jesti što god poželite pod uvjetom da ste spremni brojati bodove namirnica. I sam naziv Weight Watchers ili skraćeno WW označava 'kontrolu težine'. Zapravo, unaprijed prikupljate bodove kroz obroke koji su vam unaprijed dodijeljeni na osnovu spola, dobi, visine, težine i tjelesne aktivnosti.

Kvalitetan san utječe na zdravu prehranu
Instagram 

Dakle, birate hranu koju želite, a svaka hrana donosi određeni broj bodova. Skup hrane na dnevnoj bazi ne smije prelaziti broj bodova koji je za vas pojedinačno određen.

Ukratko, ova dijeta nije samo dijeta uz koju ćete mršavjeti - ovaj je plan prehrane osmišljen tako da postane svakodnevna rutina i na neki vas način nagovara da jedete zdravije i raznovrsnije.

Dijetu mogu koristiti i muškarci i žene, a preporučuje se starijima od 18 godina. Dakle, prije početka trebate izračunati koliko bodova smijete unijeti tijekom dana. Ovako izgleda model:

Za zdravu kosu pazite na prehranu
Instagram 

Spol:

ženama se dodjeljuje 7, a muškarcima 15 bodova. Starost od 18 do 20 godina nosi 5 bodova, od 21 do 35 godina 4 boda, od 36 do 50 godina 3 boda, od 51 do 65 godina 2 boda, više od 65 dobivaju 1 bod.

Visina:

manje od 160 - 0 bodova;
od 160 cm do 165 cm - 1 bod;
preko 165 cm - 2 boda;

Težina:

od 50 kg do 59 kg - 5 bodova;
od 60 kg do 69 kg - 6 bodova;
od 70 kg do 79 kg - 7 bodova (i tako dalje...)

Fizička aktivnost:

fizički neaktivan, uglavnom sjedi - 0 bodova;
slaba fizička aktivnost - 2 boda;
umjerena tjelesna aktivnost - 4 boda.

Kako se pridržavati dijete
Instagram 

A kako izračunati vrijednost namirnica u bodovima? 

Svaka vrsta hrane nosi određeni broj bodova. Kako se povećava broj kalorija, ugljikohidrata, masti i šećera u hrani, tako se povećava i broj bodova koji određuju njihovu vrijednost. Dakle, koliko bodova ima određena hrana izračuna se dijeljenjem broja kalorija sa 60, a masti s 9 i dodavanjem njihovih količnika.

Tijekom dana možete unijeti namirnice u vrijednosti osvojenih bodova.