Fleksitarijanska dijeta, uz mediteransku i DASH dijetu, na glasu je kao jedna od najboljih na svijetu, a podrazumijeva drastično smanjenje unosa mesa. Sam termin 'fleksitarijanstvo' nastao je prije više od desetljeća, a označava osobe koje se većinu vremena hrane po vegetarijanskim načelima, ali povremeno posegnu za mesom, bilo iz društvenih i kulturnih razloga ili pak zbog zadovoljavanja nutritivnih potreba.

Budući da je fleksibilnost u samom temelju fleksitarijanstva, nije strogo definirano koliko puta tjedno je dozvoljena konzumacija mesa, bitno je samo da je prehrana većinom temeljena na biljnim namirnicama, a da meso bude konzumirano tek rijetko i više kao prilog, a ne glavna prehrambena namirnica.

Kako se svake godine pojave brojni novi fitness režimi i planovi prehrane koji postanu jako popularni, a onda izgube na važnosti, odličan dokaz učinkovitosti fleksitarijanstva je činjenica da ovaj tip prehrane slovi za jedan od najboljih već više od deset godina – a popularnost mu samo sve više dobiva na snazi.

Fleksitarijanstvo dovodi do gubitka kilograma
Unsplash 

Ključ fleksitarijanstva

Dakle, za početak je važno utvrditi na kojim se to točno načelima i namirnicama bazira ovaj tip prehrane. U samoj srži fleksitarijanstva tako je tzv. 'novo meso, a koje uključuje tofu, soju, mahunarke, orašaste plodove, sjemenke, jaja (preporuka je što manje unositi životinjske proteine, a što više biljne). Uz te izvore proteina, ključno je unositi i veliku količinu voća i povrća, cjelovitih žitarica kao i ponekad nahraniti tijelo mliječnim proizvodima s niskim postotkom masti.

Ključ je dakle dati primat namirnicama biljnog porijekla, ali ne u potpunosti izbaciti one životinjskog. Njima možemo oplemeniti svoju prehranu, ali ne i bazirati cijeli jelovnik oko golemih odrezaka ili pečenja.

Fleksitarijanska dijeta kao model mršavljenja

Fleksitarijanstvo može poslužiti i kao kvalitetna dijeta za mršavljenje, pa je odličan izbor za one s viškom kilograma, te za održavanje idealne tjelesne težine. Kada je riječ o fleksitarijanskoj redukcijskoj dijeti, preporučeni dnevni unos kalorija kreće se oko 1500 kcal, što omogućuje postupno i zdravo mršavljenje uz dugoročno usvajanje takvog načina prehrane.

Fleksitarijanska dijeta
Shutterstock 

Dijeta je podijeljena u 3 glavna obroka i dva međuobroka. Pritom je važno pratiti osnovno pravilo u kojem je meso tek maleni dio obroka, a jelovnik se pak temelji na biljnim namirnicama. Fleksitarijanska dijeta ne podrazumijeva izbacivanje nijedne grupe namirnica iz prehrane.

Glavna ideja ove dijete je da ne treba ići u ekstreme izbacujući grupe namirnice iz prehrane jer zdrava prehrana može biti fleksibilna. Upravo zahvaljujući fleksibilnosti i zdravorazumskom pristupu mršavljenju, fleksitarijansku dijetu je časopis U.S. News & World Report's uvrstio na svoju listu najboljih dijeta. Na popisu najboljih dijeta fleksitarijanska dijeta se našla na 3. mjestu, dok na listi najboljih dijeta na biljnoj bazi, zauzima visoko 2. mjesto, odmah iza mediteranske dijete.

Fleksitarijanstvo zagovara manji unos mesa
Shutterstock 

Zdravstveni benefiti

Zdravstvene prednosti vegetarijanske prehrane, osobito na srce i krvne žile su dobro dokumentirane, a slične učinke može polučiti i fleksitarijanstvo. Prema nekim istraživanjima, fleksitarijanci teže 15 % manje od svejeda, imaju nižu stopu bolesti srca, dijabetesa i karcinoma, te prosječno žive 3.5 godina duže. Razlozi tome su vrlo jednostavni. Prehrana temeljena na biljnim namirnicama, naime, osigurava obilje vitamina, minerala, vlakana i fitokemikalija te je siromašna zasićenim masnoćama i kolesterolom, što sve pogoduje zdravlju srca i krvožilnog sustava, ali i smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 te čak i karcinoma. Budući da su u fleksitarijanstvu zastupljene sve namirnice, rizik od prehrambenih deficita kakav prati restriktivne oblike vegetarijanstva je minimalan.

Fleksitarijanstvo je odlično za održavanje zdrave težine
Shutterstock 

Primjer jelovnika

Doručak:
Šnita kruha od cjelovitih žitarica s posnim sirom i svježom paprikom
Međuobrok:
1 jabuka
Ručak:
Vegetarijanski burger (pecivo od cjelovitih žitarica, seitan odrezak, tofu majoneza, nekoliko listova zelene salate)
Komad sezonskog voća
Međuobrok:
Šaka orašastih plodova
Večera:
Povrće u woku s tofuom: miješano povrće po želji brzo prženo u woku na 2 žličice ulja s kockicama tofua, sjemenkama sezama i dodatkom đumbira
1 šalica kuhane smeđe riže