Srčana usklađenost, suho četkanje, sok od pšenične trave, vruća kupka za stopala... U svojoj novoj knjizi Stephen Jolin otkriva nam 21 tajnu za vraćanje maksimalne energije svaki dan u godini, bez obzira na dob.

Donosimo vam 10 najlakših za praćenje, ujutro i navečer.

Jutro

1. Usklađenost srčanog ritma: udahnite i izdahnite 5 sekundi tijekom 3 minute. Trenutačni učinak - smanjen kortizol za bolje upravljanje budućim stresom, povećana proizvodnja DHEA (hormona mladosti) i oksitocina (hormona privrženosti i ljubavi), s vidljivim učinkom na blistavost kože.

2. Sok od pšenične trave: prebogat antioksidansima, vitaminima i klorofilom. Ujutro na prazan želudac razmutiti 2 žličice u velikoj čaši vode sobne temperature i popiti u jednom obroku. Ovaj napitak pročišćava krv, poboljšava kvalitetu kože i smanjuje podočnjake.

3. Suho četkanje tijela: poboljšava cirkulaciju i detoksikaciju, što rezultira zategnutijom i svjetlijom kožom. Osim toga, daje dodatnu energiju za dobar početak dana.

Masaža sezamovim uljem preporučuje se prije tuširanja
Shutterstock 

4. Masaža sezamovim uljem: preporučuje se nakon suhog četkanja, ali prije tuširanja, za podizanje energije. Možete se odlučiti i za ozonirano maslinovo ulje, u slučaju problema s kožom, ili kokosovo ulje, za jačanje tkiva.

5. Struganje jezika: prvo napravite vodicu za ispiranje usta organskim sezamovim uljem i prskajte 5 minuta, na primjer pod tušem, zatim isperite čistom vodom. Ne smije se progutati, jer ulje sadrži sve toksine koji se oslobađaju preko noći. Na kraju upotrijebite sredstvo za čišćenje jezika. Rezultat je bolja probava, jačanje imuniteta i osjetno povećanje energije.

Večer

1. Odmor za oči: protrljajte ruke i stavite ih preko očiju, prolazeći vrhovima prstiju između obrva. Ovaj jednostavan postupak opušta mrežnicu i vidni živac povezan sa središnjim živčanim sustavom, duboko opuštajući um. Osim toga, ponovno aktivira cirkulaciju limfe oko očiju, čime se sljedeće jutro smanjuju podočnjaci.

2. Naizmjenično disanje: polako udahnite kroz jednu nosnicu, začepivši drugu, i izdahnite kroz drugu nosnicu, začepivši prvu. Ova praksa, koja se naširoko koristi u jogi, smanjuje stres i tjeskobu te vam omogućuje da bolje upravljate svojim emocijama. Također povećava oksigenaciju tijela i jača imunološki sustav.

3. Kupka za stopala: za opuštajući učinak dodajte 5 kapi eteričnog ulja lavande ili mažurana. Za detoksikacijski učinak dodajte 2 žličice fine gline, a za pročišćavajući učinak šaku krupne soli. Nakon 3 minute, um se oslobađa svoje intelektualne preopterećenosti i solarni pleksus se širi. Pojačano lučenje serotonina pomoći će vam da bolje spavate.

4. Velika čaša cvjetne vode: u vrućoj varijanti, kao šalica čaja. Ruža, koja je cvijet trenutka, smiruje živčani i hormonalni sustav. Cvijet naranče smiruje emocije i duševni nemir, a helikrisum smiruje šok ili tugu.

5. Masaža lavandom: nekoliko kapi eteričnog ulja lavande stavite na dlan lijeve ruke i masirajte trbuh u smjeru kazaljke na satu između jedne i tri minute. Potiče bolju probavu, organsku i psihičku, olakšava eliminaciju onoga što ostaje u želucu i utječe na emocionalno oslobađanje.