Rijetki su oni kojima je početak nove godine puka formalnost. Naime, postoje razna vjerovanja, od toga da je za Staru godinu dobro nositi crveno rublje do toga da bi žene Novu godinu prvo trebale čestitati muškarcu kako bi si osigurale puno ljubavne sreće.

Horoskop
Shutterstock 

Postoje i vjerovanja da ‘novi kalendar’ nikako ne treba započinjati svađom nego veseljem, plesom, smijehom, pjesmom i dobrom energijom. A da bismo osjetili te lijepe vibracije, sigurno nam mogu pomoći putovanje u drugi grad i novogodišnji provod. Ovaj put izabrali smo tri atraktivne destinacije, jednu kod nas i dvije u susjedstvu, a svaka ima što ponuditi - i za dušu i za nepce. Do njih je najlakše stići autobusom.

U tom slučaju ne morate razmišljati o umoru, kao ni o parkirnom mjestu već se udobno smjestiti i uživati u panoramskom razgledavanju. Osim udobne vožnje, putem možete puniti svoj mobitel ili besplatno surfati. Za ovakva bezbrižna putovanja do navedenih destinacija, svakako uvrstite FlixBus u svoj itinerar.

1 Prag / trajanje vožnje oko 10 sati

Prag
Shutterstock 

Prag, često ga zovu Zlatni grad i Grad iz bajke, sjajan je izbor u bilo koje doba godine, a odlučite li posjetiti ga u vrijeme novogodišnjeg slavlja, sigurno nećete pogriješiti. Ponos Praga su i brojni mostovi preko Vltave, od kojih je najpoznatiji Karlov most koji je ime dobio po kralju Karlu IV. Jedna od najposjećenijih gradskih ulica je Zlatna ulička poznata po brojnim šarenim kućicama i književniku Franzu Kafki, ali ovaj prelijepi grad nudi još mnogo važnih spomenika, crkvi i građevina. Oni radoznaliji mogu se zabaviti u neobičnim muzejima - seksa i srednjovjekovnih sprava za mučenje, ali i ludo se provesti u pivnicama i pubovima, od kojih su najpoznatije 500 godina stara pivnica Flak (gdje je osnovan HNK Hajduk) i legendarna U zlateho tygra. Na najvećim gradskim trgovima nezaobilazni su božićni sajmovi s bogatom gastro ponudom, ali i poznati noćni klubovi: Karlovy Lázne - tvornica zabave s pet floorova, svaki s drugom vrstom glazbe, Duplex klub nešto je ekskluzivniji od Karlovyh Lázni i poznat je kao mjesto proslave 60. rođendana Micka Jaggera, a tu su i Roxy s impresivnim popisom izvođača koji su ondje nastupali poput Faithless, Franz Ferdinand i Róisín Murphy.

2 Split / trajanje vožnje oko 6 sati

Split
Shutterstock 

Već je cijelo desetljeće jedna od najatraktivnijih ljetnih destinacija za mlade iz cijelog svijeta, ponajviše zahvaljujući Ultri, no i zimi je odlazak u Split dobra ideja zbog često sunčanog vremena, boravka uz more i opuštenijeg načina života. A kad je doček Nove godine u pitanju, Dalmatinci se uvijek trude rasplesati domaćine i goste, ponuditi odličnu gastro ponudu i provod za pamćenje. Tako će vjerujemo biti i za dolazak 2023. gdje će na rivi pjevati Severina i reper Vojko V, a bit će otvoreni i brojni kafići te terase u šarmantnim sporednim gradskim uličicama. Tijekom boravka u gradu pod Marjanom one koji prvi put dolaze svakako trebaju obići čudesnu Dioklecijanovu palaču, živopisni pazar na kojem ćete uživati u bogatstvu boja i okusa, osjetiti južnjački mentalitet, uživati u ćakuli na rivi dok vas zimsko sunce grije i vrijeme lijeno prolazi...

3 Beograd / trajanje vožnje oko 6 sati

Beograd
Shutterstock 

Nova godina u Beogradu uvijek je dobar izbor! Susjedna metropola poznata je po bogatoj ponudi noćnih provoda za svačiji ukus, posebno po novogodišnjim dočecima. Jedna od adresa koja se ne propušta je tradicionalni besplatni koncert ispred Doma Narodne skupštine gdje će 2022. ispratiti mladi reperi Voyage i Nucci. Za ljubitelje bogate gastro ponude i romske glazbe tu je cijela plejada restorana po Skadarliji s ljubaznim domaćinima, kao i luksuzniji dočeci s regionalnim zvijezdama u poznatim beogradskim hotelima. Tako je Jelena Karleuša novogodišnji nastup dogovorila u hotelu Hyatt Regency, Aca Lukas u Crowne Plazi, dok je nekad velika zvijezda bivše države Vesna Zmijanac u restoranu Stara Livnica. Oni koji su već bili u beogradskim provodima ne propuštaju ni klubove u Beton Hali, popularne splavove, od koji neki svoja vrata otvaraju i u novogodišnjoj noći, dok će ljubitelji elektroničke glazbe svoju oazu naći u klubu Drugstore, a alternativci, pak, u Zaokretu, Dimu i KC-u Grad. Beograd ne propušta ni reprize dočeka, među ostalim, Lepa Brena pjevat će u hotelu Holiday Inn. Beograd svakako vrijedi razgledati i danju. Ako vas mamurluk ne svlada, nezaobilazni su Knez Mihajlova - ulica prepuna kafića i života s najvećim borom, šetnja romantičnim Kalemegdanom, obilazak Staroga grada u Zemunu...

Važno je razmišljati unaprijed

Putnici i prtljaga (1).jpg
promo 

Izravne linije FlixBusa do predloženih, ali i mnogih drugih destinacija, zasigurno će vam uljepšati kraj godine kada su ovakva putovanja itekako poželjna. Jednostavno kupite kartu putem www.flixbus.hr ili mobilne aplikacije i osigurajte svoje mjesto za doček na vrijeme.