U svakom slučaju, bilo da slavite Dan zaljubljenih ili jednostavno želite nazdraviti buđenju prirode i prvim zrakama sunca koje nagovještaju da je proljeće svakim danom sve bliže, s čašom vrhunskog pjenušca nikad nećete pogriješiti.

Uz njih često nazdravljamo, pijemo ih čak i kao aperitiv, a posebno ih volimo kada slavimo sretne trenutke i lijepe događaje u našim životima. Pjenušci su doista sve popularniji i postaju obavezni gosti na svakoj proslavi.

Veralda Blanc Veralda pjenušci.jpg
promo 

Vinarija Veralda je najveća privatna ekološka vinarija koja se sa svojim etiketama pozicionirala vrlo visoko među hrvatskim proizvođačima pjenušaca. Smještena je na najpoznatijem vinogradarskom položaju sjeverne Istre, poznatih Bujskih brežuljaka na potezu između Buja i Brtonigle. Osim bogate ponude vina, nudi i pet etiketa pjenušaca koji će zadovoljiti svako nepce i učiniti slavlje još posebnijim.

Veralda 3 Veralda pjenušci.jpg
promo 

U njihovoj ponudi posebno se ističe Blanc de Noir Brut, jedini hrvatski bijeli pjenušac napravljen od crne sorte refošk. U kreiranju ovog modernog pjenušca koriste se posebni postupci koji refošk, njegovan prema ekološkim načelima, pretvaraju u bijeli pjenušac stoga se Blanc de Noir Brut s punim pravom može nazvati jedinstvenim hrvatskim pjenušcem.

Veralda Blan de Noir Veralda pjenušci.jpg
promo 

Ispijajući Veralda Blanc de Noir Brut osjetit ćete bogat voćan okus, na svježu crvenu slatko-kiselu jabuku, a u ustima ostavlja izuzetno bogat kremast osjećaj te dug aftertaste. Ovaj pjenušac izvrsno će se sljubiti s bijelim mesom, ribom, školjkašima te salatama s morskim plodovima. Odlično će mu pristajati bakalar, dimljeni losos ili sushi, a poslužen na 8-10 °C dobro se sljubljuje i s tvrdim odležanim sirevima.

Blanc de Noir Brut 2020. peta je etiketa pjenušavih vina Veralda od istarskih sorti – Pét Nat od terana, Brut Natur koji je kupaža malvazije i terana, Xtrian Brut od terana i Blanc od malvazije, nastali kao sinergija prirodne tradicije i inovativne kreativnosti.

Veralda pjenušci-2.jpg
promo 

Iza svake boce pjenušca krije se proizvodnja koja obuhvaća složene procese, počevši od samog uzgoja i berbe grožđa, proizvodnje osnovnog vina, pa sve do otvaranja boce pjenušaca, a odabir sorte jedan je od najvažnijih koraka na putu proizvodnje pjenušavog vina. Dok je za vino dovoljna jedna fermentacija, pjenušac koji prolazi dvije fermentacije i kažemo da je dobiven klasičnom metodom. Postoji klasična ili Champenoise fermentacija koja se vrši u boci, te Charmat metoda koja se vrši u velikim tankovima. Pjenušac mora dugo ležati na kvascima jer se tako dobivaju mjehurići koji su jako sitni i dugo traju. Što duže traje proces odležavanja ili razvoja na kvascima i što su temperature niže, pjenušac će biti bogatiji, a lančići mjehurića odnosno perlage perzistentan i elegantan. U Periodu odležavanja na kvasvima nakon druge fermentacije boce se skladište u horizontalnom položaju jer sa tako potiče bolje zrenje odnosno razvoj.

Veralda pjenusci.jpg
promo 

Iako je proizvodnja pjenušaca kompleksan proces, uistinu ne morate biti vrsni poznavatelj vina ili pjenušaca kako bi nesmetano uživali u njima. Danas postoje brojne etikete, a kako bi vam olakšali izbor donosimo savjet Luciana Visintina, vlasnika i proizvođača vina Vinarije Veralda:

Luciano Visintin Veralda pjenušci.jpg
promo 

'Pjenušci se u pravilu mirišu, posebno se cijene sviježi voćni mirisi no najvažniji su mirisi na kruh i kvasce koji odlikuje samo one najfinije pjenušce. Na oko u prikladnoj čaši za pjenušava vina želimo vidjeti perzistentan i elegantan lančić što sitnijih mjehurića i po tome ocjenjujemo živost, energiju i eleganciju pjenušca.

Na nosu tražimo ne pretjerano intenzivne voćne i svježe mirise ili mirise korice kruha, kvasca. U ustima se ocjenjuje svježina okusa, voćnost, ali i konzistencija mjehurića koja u ustima mora pobuditi osjećaj ugode.

Kety Visinitin Veralda pjenušci.jpg
promo 

Ono što je najvažnije da ne moramo znati mnogo o vinima ili pjenušcima.

Najvažniji su osjećaji koji vina bude u nama prilikom kušanja. Ukoliko osjetimo ugodu i nakon toga želimo popiti još koji gutljaj, želimo ponoviti taj isti doživljaj, odnosno iskustvo onda smo na dobrom putu da kažemo da smo pronašli pjenušac koji nam odgovara, u kojeg smo se zaljubili. Onda kada želimo ponovo odabrati tu istu etiketu ili želimo naše emocije podijeliti sa našim bližnjima onda je to zasigurno dobar znak i za one koji nemaju previše iskustva što trebaju tražiti u pjenušcima.'

Olga Visintin Veralda pjenušci.jpg
promo 

https://www.veralda.hr/