Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U VINARIJI TOMIĆ VEĆ 30 GODINA PRIDAJU POSEBNU POZORNOST AUTOHTONOJ SORTI PLAVAC MALI

Autor promo

Otok Hvar, povijest vinogradarstva, čista priroda, more, broj sunčanih sati, elitni turizam – predispozicije su za visoko podizanje ljestvice u svakom smislu.

 Plavac.jpg Izvor: promo

Posebna pozornost u vinariji Tomić pridaje se autohtonoj sorti Plavac mali. Osim što tu sortu iznimno cijene vinski stručnjaci i ljubitelji enologije, poznato je da je Plavac mali bogat polifenolima, tvarima koje imaju izniman učinak na ljudsko zdravlje. Polifenoli su inače najviše zastupljeni u kožici i sjemenkama crnog grožđa, odakle vinifikacijom prelaze u vino.

Tomić Plavac 2019 još je jedan klasik ove hvarske vinarije koja stvara sortno prepoznatljiva, južnjačka, mediteranska vina. Tomićevi plavci datiraju još iz kraja 90-ih godina, a za razliku od svojih prethodnika, Plavac 2019 je kompleksnije vino, punijeg tijela, s dužim potencijalom za odležavanje.

 TH5.jpg Izvor: promo

Tomić Plavac 2019 je suho crno vino rubinski crvene boje, bogatih i kompleksnih aroma među kojima su primarne arome zrelog crnog voća (kupina, višnja, šljiva) nadopunjene sekundarnim aromama dima i hrasta, i tercijarnim aromama prosušenog voća. Harmoničnim odnosom koncentracije alkohola od 13,5 % i umjerenih kiselina postignut je uravnotežen i skladan okus, bogat taninima te umjereno dugog trajanja u ustima. Vino se izvrsno sljubljuje s dalamatinskom pašticadom, punomasnim sirevima i pečenjima od crvenog mesa poslužen na temperaturi 16-18 ̊C.

Grožđe za Plavac 2019 dolazi pretežito s pjeskovitih i terasastih položaja sjeverne strane otoka Hvara, a brano je ručno krajem rujna i početkom listopada. Nakon redovne fermentacije, vino je prošlo kroz malolaktičnu fermentaciju te je stavljeno na odležavanje u velikim drvenim bačvama volumena 2500 litara. Nakon godinu dana odležavanja u drvu, vino je napunjeno u butelje gdje se nastavio proces odležavanja. Zbog vrlo dobrog omjera tanina i kiselina, Plavac 2019 ima visok potencijal odležavanja, a prema procjeni Sebastijana Tomića, njegov potencijal za starenje je duži od 10 godina.

 Plavac Tomic 2019.jpg Izvor: promo

Stalna edukacija, enološke inovacije i usavršavanje put je kojim korača vinarija Tomić. Rezultat su prepoznatljiva, mediteranska vina koja svako za sebe priča svoju priču o hvarskoj vinarskoj tradiciji. Njihova ponuda potvrđena je i od struke i publike – počevši od svježih bijelih i rosé vina, kompleksnih bijelih i crnih vina, vina odležanih u drvu, bijelog i crnog prošeka, likera od rogača i kadulje, do vina koje proizvode samo u iznimnim godinama i iz odabranih položaja.

Budući da vinarija Tomić u kolovozu ove godine obilježava 30 godina od osnutka vinarije od njih očekujemo još mnogo dobrih vina...

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image