Pojam 'flexitarian' kombinacija je dviju riječi - fleksibilna i vegetarijanska, a ova dijeta u osnovi prati vegetarijansku prehranu, dajući vam mogućnost da se s vremena na vrijeme počastite hamburgerom ili pilećim krilcima, ako imate želju.
Ova dijeta odlična je opcija za sve koji žele povećati unos vlakana i biljnih proteina, ali i prepoznaju nutritivnu vrijednost mesa i žele ga jesti po potrebi.
U usporedbi sa strogim i rigoroznim dijetama, fleksitarijanska dijeta osigurava više željeza i omega-3 masnih kiselina iz namirnica poput crvenog mesa i ribe, a također imaju više kalcija, važnog nutrijenta za održavanje zdravlja kostiju kod žena u menopauzi i postmenopauzi.
Fleksitarijanci jedu 5 osnovnih skupina namirnica
Grupa 1: proteini - preporučuje se unos što manje proteina životinjskog podrijetla, a što više proteina biljnog porijekla, poput mahunarki, soje, sjemenki i jaja
Grupa 2: voće i povrće
Grupa 3: cjelovite žitarice (uključujući kruh od cjelovitih žitarica, tjesteninu, rižu, zobene pahuljice, kukuruz)
Grupa 4: mliječni proizvodi: sir, jogurt - preporuča se birati samo nemasne proizvode
Grupa 5: začini, zaslađivači, nezasićene masti.
Tipičan fleksitarijanski jelovnik uključuje oko 1500 kalorija dnevno, koje su podijeljene u tri glavna obroka i dva međuobroka. Doručak ima 300 kalorija, ručak 400, večera 500, a međuobroci po 150 kalorija. Ako želite dodatno smanjiti unos kalorija, to možete učiniti izbacivanjem međuobroka, a ako želite povećati unos kalorija, udvostručite porciju doručka (tada ćete dnevno unositi 1800 kalorija).
Postoje tri razine fleksitarijanske dijete:
Početnik - ima dva nemesna dana u tjednu
Napredni fleksitarijanac - ima tri ili četiri dana u tjednu kad ne jede meso
Stručni fleksitarijanac - ima najmanje pet dana u tjednu kad ne jede meso
Bez obzira na vašoj trenutnoj razini, meso postaje 'prilog' na vašem tanjuru. Povrće, orašasti plodovi, cjelovite žitarice i mliječni proizvodi puno su važniji.
Ako želite isprobati ovaj način prehrane, trebali biste slijediti nekoliko jednostavnih pravila:
- Jedite što više voća, povrća, mahunarki i žitarica
- Usredotočite se na proteine iz biljaka umjesto na životinjske
- Budite fleksibilni i povremeno jedite meso i životinjske proizvode
- Jedite što manje prerađene hrane
- Ograničite unos šećera i slatkiša.