Dijete s niskim udjelom ugljikohidrata posljednje su vrijeme vrlo popularne, no stručnjaci upozoravaju na niz loših posljedica koje mogu iz njih proizaći. Ljudsko tijelo treba ugljikohidrate; oni su glavni izvor energije za naše tijelo i izvrstan izvor vlakana koji preveniraju mnoge bolesti. Osim toga, kako bismo normalno funkcionirali najvažniji je balans, što znači da u prehrani trebaju biti zastupljene sve grupe namirnica. Naravno, nisu svi ugljikohidrati isti: jednostavni ugljikohidrati iz rafiniranih i procesiranih namirnica dovode do pretlosti, dijabetesa, srčanih problema, pa čak i raka. No ako konzumirate ugljikohidrate iz pravih izvora, primjerice smeđu rižu ili kruh od cjelovitih žitarica, i ugljikohidrati mogu biti dio balansirane, niskokalorične dijete. Koji signali upućuju na to da vam nedostaje 'dobrih' ugljikohidrata? Uvijek ste umorni Ugljikohidrati nam trebaju zbog energije – izbacimo li ih u potpunosti iz prehrane, naše tijelo trebat će se truditi puno više kako bi energiju dobilo iz proteina i masti. Rezultat će biti umor, ali i problemi sa spavanjem. Ne gubite na težini Dijete s niskim udjelom ugljikohidrata vjerojatno će kratkotrajno donijeti rezultat na vagi, no morate znati da je riječ “samo” o gubitku vode. Takav, iznenadan pad šećera, vaša će jetra pokušati nadoknaditi tako da ga sama počne proizvoditi, a kad razina šećera u krvi raste, gušterača izlučuje inzulin, glavni razarač hormona koji utječu na proces mršavljenja. Patite od glavobolja i manjka koncentracije Jedna od posljedica dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata upravo je glavobolja, jer nagli pad razine šećera u krvi uzrokuje tu vrstu boli. Također, brojna istraživanja pokazuju kako niska razina ugljikohidrata utječe na pamćenje, tj. smanjuje sposobnost koncentracije i fokusiranja.
Hoće li ovo presuditi popularnosti 'low carb' dijeta?
Još iz kategorije