Ravnoteža triju spolnih hormona - estrogena, progesterona i testosterona - narušava se starenjem, pa se u žena u srednjim tridesetima razina progesterona smanjuje 120 puta brže nego što se smanjuje lučenje estrogena, pa estrogen reagira u sve bržem ‘slaganju’ masti oko struka. Žene pohranjuju masti u tijelu drugačije od muškaraca, pa se njima preporučuje uključiti u prehranu namirnice koje smanjuju estrogen, ali uklanjaju toksine, oslobađaju suvišne tekućine i kontroliraju apetit. U muškaraca, pak, estrogen nije dominantan, u njih bi se trebalo koncentrirati na kvalitetne proteine (mahune, soju, tofu, piletinu) jer će tako lakše povećati mišićno tkivo. Prehranu za smanjenje hormonski aktivnih masnih naslaga treba, savjetuju stručnjaci, temeljiti na cjelovitim žitaricama (smeđa riža, zob, ječam, heljda), esencijalnim masnim kiselinama (plava riba), povrću (zeleno lisnato povrće, mrkva, krastavac, tikvice...), voću (jabuke, lubenice, maline, šljive...) i mahunarkama (soja, leća, slanutak, grah, grašak...) te izbjegavati industrijski prerađenu hranu, lisnata tijesta, prženu hranu, umjetna sladila, punomasne sireve i mliječne proizvode... Također, potrebno je piti dovoljno tekućine, a smanjiti unos alkohola i kofeinskih napitaka koji imaju diuretički učinak, pa tako smanjuju količine vitamina i minerala važnih za hormonsku ravnotežu, poput vitamina B-kompleksa, cinka i željeza. Autor: D. P. Fotografija: Profimedia