Voćne i povrtne smoothieje i sokove gotovo možemo nazvati idealnim obrokom – osim što su praktični za pripremu, oni su jednostavni i za ponijeti na posao (više nema izgovora za lošu prehranu!), osiguravaju tijelu potrebne vitamine i minerala, a uz to su ukusan način da bez osjećaja gladi izgubite višak kilograma i očistite tijelo od toksina. Iako su trenutačno vrlo popularni, oni su puno više od prehrambenog trenda. Ipak, kako bi ispunili svoju svrhu, oni moraju biti dobro "složeni". Najsigurnija 'baza' uvijek je neko citrusno voće, poput naranče ili grejpa, a sve ostalo stvar je mašte. Naravno, osim voća i povrća, dobrodošli sastojci su i začini poput cimeta, kurkume, đumbira... Ako razmišljate o detoksikaciji sokovima, važno je napomenuti kako gotovo nema povrća s kojim ćete pogriješiti (ne preporučuje se jedino kukuruz). Lisnato zeleno povrće sadrži klorofil koji iz tijela uklanja toksine. Zelena salata, pak, pomaže funkcioniranju probave i ona je glavna namirnica za čišćenje jetara. Peršin kao diuretik potiče mokrenje, pa je vrlo dobar za rad bubrega. Kupus učinkovito djeluje na enzime koji se nalaze u jetri, što također ubrzava čišćenje organizma. Evo kako to rade poznate dame! Talijanka Chiara Ferragni prije pet je godina pokrenula blog iz ljubavi prema modi, a danas surađuje s najpoznatijim svjetskim dizajnerima, zarađuje milijune i služi kao inspiracija brojnim ženama koje je prate u stopu. I to ne samo kad je moda u pitanju. Ona ima svoju formulu za više zdravlja i energije - detoksikaciju voćem.
"Danas mi je dan prošao u sređivanju stana ....Nešto kao fitness . Napravila sam bogovski ručak ,dijetalni ali ukusni...proljetni", napisala je na svojem Instagram profilu Danijela Dvornik.
I glumica Ecija Ojdanić dolaskom proljeća testira neke nove okuse. Ona se odlučila za sirovu hranu.
Autor: D. P. Fotografije: Profimedia i društvene mreže