Azijske žene ne samo da duže žive i ostaju mladolike, već imaju i najnižu stopu pretilosti na svijetu. Zašto? Zbog prehrane. Njihovo tijelo ne proizvodi otpade koji ga potiču na skladištenje masnoća u tkivima, a koža im je lijepa, zdrava i zategnuta. Japanci dan obično započinju voćem. a kome je to premalo, može dodati jogurt. Njihova prehrana temelji se na ovih šest namirnica: - riža i rezanci u azijskoj prehrani daju osjećaj sitosti. Riža pomaže kod izlučivanja vode i otpadnih tvari iz organizma. Tjestenina od riže ili od heljde bogata je proteinima i balastnim tvarima. - riba sadržava nezasićene omega-3 masne kiseline, snižava rizik od srčanog i moždanog udara. Priprema se u woku s malo ulja. - soja sadržava puno aminokiselina. Zbog njih je po hranjivosti ravnopravna mesu, dok za razliku od mesa koje ima štetne zasićene masne kiseline, sadrži i nezasićene masne kiseline koje sprječavaju oboljenja srca. - zeleni čaj čisti tijelo i duh, jača imunitet, snižava kolesterol u krvi i potiče otapanje masnoća. Dnevno treba popiti najmanje tri šalice zelenog čaja. - miso juha idealan je međuobrok. Evo kako se priprema: namočite 10 g wakame algi u 125 ml mineralne vode. Na kocke narežite 200 g tofua. Zakuhajte 1 l ribljeg temeljca. U juhu protisnite 70 g miso paste. Dodajte ocijeđene alge i tofu te kuhajte još nekoliko minuta. Autor: D. P. Fotografija: Guliver/Shutterstock