Još u srednjoj školi privlačila ju je zdravija prehrana, no kad se sa 18 godina preselila u Englesku, šokirala se u kojoj je mjeri tamo prehrana drugačija od mediteranske na koju je navikla te koliko se više jedu gotova jela i prerađene namirnice. Nakon samo par tjedana takve prehrane (jer nije imala izbora, s obzirom da je živjela u obitelji u kojoj se tako jelo), Dunja Gulin počela se osjećati loše, ten joj se strašno pogoršao, a u vrlo kratkom vremenu se udebljala. I tada je, kaže, shvatila stvarno značenje kvalitetne i cjelovite prehrane, onoga što već 20 godina proučava i propagira. "U jednoj sam knjižari naišla na knjižicu koja se bavi detoksom, tako da mogu reći da se već 20 godina bavim istraživanjem te teme!", kaže ova kolumnistica magazina Sensa i autorica najnovijeg priručnika u izdanju Planetopije "Detoks program od A do Ž", u kojoj je u suradnji s Mariom Valentićem otkrila sve što i sama zna o vježbanju, kuhanju i postupcima uz pomoć kojih je moguće u 21 dan osigurati tijelu prirodan detoks. Knjiga "Detoks program od A do Ž" svojevrsni je trotjedni vodič (program) promjene životnog stila. Zato baš tri tjedna? Koja je tajna te magične brojke 21? "Moja vizija je bila ponuditi program koji je cjelovit ali ipak ne pretjerano zahtjevan, te da ga ne bude problem primijeniti u svakodnevnom životu - i što se sadržaja i što se trajanja tiče. Neka istraživanja ukazuju na to da je potrebno minimalno 21 dan na se u životnu rutinu ukope neke nove i dobre navike, a detoks koji traje tri tjedna nije tako asketski i zahtjevan kao neki kraći programi tokom kojih ljudi pate i gladuju. Iz svih tih razloga odlučili smo da je za naš detoks program brojka 21 baš magična!", otkrila je za Story.hr Dunja Gulin napominjući kako je posebna kvaliteta ovog priručnika u praktičnosti. "Sve druge knjige koje se bave detoksom na koje sam do sada naišla veliku pažnju posvećuju teoriji, i to ima svoju vrijednost. No savjeti i upute kako to primijeniti obično su šturi i nedostatni, da ne pričam o receptima koji često koriste namirnice koje kod nas nisu dostupne ili su strašno skupe. Kad-tad se nameće pitanje: 'Dobro, i kako da ja sad sve to uklopim u svoj već pretrpan dnevni raspored?' I baš zbog toga mnogi odustanu nakon nekoliko dana, ili nikad ne počnu!", kaže ova stručnjakinja. Kako je u svakom postupku detoksikacije ključna podrška, tako je i ova knjiga napisana tako da rješava sve probleme oko organizacije: lista za nabavku namirnica, upute za pripremu prije kretanja u program, recepti (koji su jako ukusni, što je također vrlo važno!)..., sve je tu kako bi olakšalo put prema uspjehu. Detoks program baziran je na sezonskim, cjelovitim i nama lokalnim namirnicama. U knjizi postoji i lista namirnica koje potpuno treba izbjegavati tri tjedna detoksa, a to su prije svega kava, sve namirnice koje sadrže gluten, sve vrste zaslađivača i sve namirnice životinjskog porijekla. "Puno toga je nažalost dio svakodnevne prehrane većine ljudi i upravo zbog toga nakon tri tjedna svi osjete ogromnu razliku, a neki se manji zdravstveni problemi već nakon 10-ak dana povuku! No osim što neke stvari ne jedemo, puno puno toga jedemo! Mislim da tijekom detoks programa svatko pojede više voća i povrća nego ikad prije u životu", smatra Dunja koja nema ništa protiv ni različitih proizvoda koji se na tržištu nude kako bi potaknuli detoksikaciju. "Ako su ti 'proizvodi' prirodni, primjerice, neki čajevi poput korijena čička, piskavice, korijena maslačka i sl., smatram da su oni dobrodošli i neke od njih smo uključili u naš program. Ne odobravam nikakve praškove, magične napitke, umjetne šejkove, tablete i sl. Naš je detoks program cjelovit a u tu kategoriju navedeni komercijalni proizvodi ne spadaju", kategorična je Dunja koja smatra kako je pretilost kao svojevrsna epidemija modernog čovjeka uvjetovana toksičnom trojkom - lošom prehranom, nezdravim stilom života i stresom. "Bombardiraju nas netočnim i nepotpunim informacijama o tome što je zdravo a što nije, lažnim marketingom koji prodaje pod 'zdravo' hranu prepunu aditiva, šećera, masnoća i svega ostalog nepoželjnog u ljudskoj prehrani. Jedan od ključnih razloga je i neznanje koja je hrana idealna za cjelovito zdravlje čovjeka. Da bi promijenili tu paradigmu potrebno je naučiti koja je to hrana kojom se trebamo hraniti za zdravlje i vitalnost, kako ju pripremiti da bi bila ukusna, te kako napraviti male ali važne promjene u stilu života koje će nam pomoći da održimo ili ostvarimo zdravlje i dobar osjećaj u svom tijelu. Upravo je to naša misija u knjizi Detoks program od A do Ž – pokazati svima što to znači dobro se osjećati i kako to postići. Već je barem 300 ljudi prošlo ovaj program putem moje on-line detoks škole kuhanja, i mogu zaista reći da sam puno puta dobila komentar da im je ono što su naučili promijenilo živo", zaključuje Dunja. Autor: Danijela Petrov Fotografija: Storyjev arhiv