Svi koji se bore s viškom suvišnih kilograma sanjaju o namirnicama koje mogu jesti kad god su gladni, koje će pospješiti gubitak kilograma i koje su siromašne kalorijama.
Jedna od takvih je rukola, lisnato povrće koje se zahvaljujući iznimnoj otpornosti uzgaja tijekom cijele godine i koje se može lako kombinirati s mnogim jelima.
Rukola je bogata kalijem, kalcijem, željezom, manganom te vitaminima A, B, C i K, odličan je izvor vlakana i antioksidansa, štiti od toksina i k tome ubrzava metabolizam pa se preporuča svima koji su na dijeti. Osim spomenutoga, snizuje kolesterol i šećer u krvi, a zahvaljujući velikim količinama vitamina B štiti naše kognitivne sposobnosti i naš mozak. Također, rukola pomaže i kod upalnih procesa i srčanih oboljenja, a blagotovoran učinak ima i na jetru.
Zbog svih spomenutih karakteristika, rukolu biste trebali konzumirati koliko god često imate priliku, a lista jela kojima ju možete dodati gotovo je beskrajna. U svježem obliku bit će odličan dodatak pizzi, salatama i sendvičima, a dodati je možete rižotima, tjesteninama, ali i brojnim drugim jelima koja vam nikad ne bi pala na pamet. Od nje tako možete napraviti gazpacho odnosno hladnu juhu, kremasti pesto ili ju pak možete kombinirati s jagodama ili smokvama.
Možda ju najčešće vidimo kao dodatak raznim salatama, no od rukole možemo skuhati i toplu juhu i gusto varivo, možemo ju kuhati i s krumpirom, a odlično se slaže i s jajima. Jednom kada ju isprobate u nekim novim, možda neočekivanim kombinacijama, lako bi mogla postati jedna od vaših omiljenih namirnica, a evo i nekih zanimljivih recepata koje itekako vrijedi isprobati!