Američka književnica i motivacijska govornica, 39-godišnja Elizabeth Murray, po mnogočemu je posebna. Iako je sada znamo kao autoricu bestsellera 'Breaking Night', njezin je put ka uspjehu bio itekako trnovit. Naime, Elizabeth je rođena u siromašnoj njujorškoj obitelji, a i majka i otac bili su joj ovisnici, zbog čega je sa samo 15 godina završila sama na ulici. Usprkos tome, uspjela je doktorirati na Harvardu, a danas svojim primjerom uči mnoge da je važno - ne odustati.


'Jeli smo kockice leda jer nam je to davalo osjećaj da se uistinu hranimo. Za večeru smo znali dijeliti tubu paste za zube', otkrila je Liz u jednom od svojih potresnih intervjua pa opisala okolnosti u kojima je odrastala. 

Jeli smo kockice leda jer nam je to davalo osjećaj da se uistinu hranimo. Za večeru smo znali dijeliti tubu paste za zube

  'Oba moja roditelja bili su hippyji. U razdoblju ranih osamdesetih, kada sam ja došla na svijet, disco kultura koju su prakticirali prerasla je u ovisnost o drogama'. Kao srednjoškolka, sa samo 15 godina, zbog teških je životnih okolnosti završila na ulici, no to ju nije pokolebalo. Kako bi preživjela, bila je prisiljena krasti hranu, ali i knjige za samopomoć, a ispite je polagala učeći u hodnicima zgrada u kojima su stanovali njezini prijatelji. Iako je zbog roditelja, koji su kasnije preminuli od AIDS-a, imala težak životni put, nikada nije o njima loše govorila niti osjećala mržnju. Uvijek je naglašavala koliko ih voli te koliko su bili inteligentni, međutim, zbog ovisnosti i siromaštva podbacili su u roditeljstvu.

'Majka je znala krasti novac koji bismo sestra i ja dobile za rođendan, prodala je televiziju, pa čak i puricu koju smo od crkve dobili za Dan zahvalnosti, a sve kako bi mogla nabaviti barem malo droge', prisjetila se Liz koju su zbog siromaštva vršnjaci psihički zlostavljali te je u konačnici i izbačena iz škole. 

Majka je znala krasti novac koji bismo sestra i ja dobile za rođendan, prodala je televiziju, pa čak i puricu koju smo od crkve dobili za Dan zahvalnosti

  Majka joj je preminula od AIDS-a kada je Liz imala 15 godina. Njezin otac nije imao kako platiti stanarinu, zbog čega je otišao u sklonište za beskućnike, njezina sestra kod prijatelja, a Liz je ostala na ulici, spavajući na željezničkim postajama i po parkovima. 'Sebe sam u početku vidjela kao žrtvu, međutim, onda sam doživjela 'prosvjetljenje'. Uvijek sam, poput majke, govorila kako ću vlastiti život dovesti u red jednog dana. Međutim, kada sam vidjela nju da umire bez da je ispunila svoje snove, znala sam da je moje vrijeme - sad ili nikada', rekla je. Sa 17 godina zato je čvrsto odlučila nastaviti školovanje i postati odlična učenica, što joj je i uspjelo, pa je srednju školu završila u roku dvije godine.

Tijekom dana je radila, a noću pohađala satove večernje škole. Iako je željela upisati prestižni Harvard, ideja o tome činila joj se nedostižnom - sve dok nije čula da New York Times dijeli stipendije za socijalno ugrožene. San joj se ostvario i upisala je prestižno sveučilište, međutim, 2003. godine morala je napustiti studij kako bi brinula o bolesnom ocu, koji je od posljedica AIDS-a umro 2006. godine. Liz se tada vratila na fakultet te je danas ponosna nositeljica titule doktorice kliničke psihologije i savjetovanja. Danas je svjetski poznata motivacijska govornica, a po njezinom je inspirativnom životnom putu snimljen i film 'Od beskućništva do Harvarda: Priča Liz Murray'. Njezin je memoar 'Breaking Night', u kojem detaljno opisuje svoj težak, ali u konačnici sretan životni put postao svjetski bestseller.