Za dame starije od 50 godina vrlo su važne namirnice koje unose u svoje tijelo kako bi se izbjegle određene zdravstvene probleme.
Kako starimo, naše se tijelo mijenja, a uz ove savjete stručnjaka, pružit ćete mu hranjive tvari koja su mu potrebna.
Dijetetičar Jason Ewoldt kaže da bi nakon 50. rođendana žene trebale uključiti tri hranjive sastojke koja su vrlo učinkovita u borbi protiv najčešćih promjena uzrokovanih starenjem.
1. Kalcij za zdravlje kostiju
Osteoporoza je u ovoj dobi vrlo česta bolest, a istraživanje pokazuje da je kod jedne od 3 žene u dobi od 50 godina lom kostiju uzrokovan osteoporozom. Rizik od razvoja ove bolesti povećava se s godinama i zato je vrlo važno ući u dovoljne količine kalcija. Žene starije od 50 godina trebaju unositi više od 3200 miligrama kalcija dnevno.
'Apsorbiramo manje kalcija kada ostarimo, a neke žene toleriraju mliječne proizvode - najbolji izvori kalcija. Zeleno povrće i sok od naranče obogaćen je kalcijem i drugi dobri izvori', rekao je Ewoldt.
2. Proteini za zdravu mišićnu masu
Do 80 godina žene gube mišićnu masu do polovice svoje mišićne mase. Međutim, konzumiranjem dovoljne količine proteina, ovaj se postupak može usporiti. Potrebe proteina ovise o vašoj kilaži, a za žene starije od 50 godina stručnjaci preporučuju 1 do 1,5 grama proteina po kilogramu težine.
'Zdrava prehrana biljaka koja ne uključuje meso, glavni izvor proteina još uvijek može pružiti puno proteina ako napravite pametni soj, kino, jaja, mliječne proizvode, orašaste plodove, sjemenke i grah', dijetetičar savjetuje dijetetičar.
3. Vitamin B12 za funkciju mozga
Kako stare, žene apsorbiraju manje hranjivih sastojaka iz hrane koju jedu. Jedna od ključnih hranjivih sastojaka koji žene ne apsorbiraju dovoljno je vitamin B12, koji je neophodan za održavanje zdravih crvenih krvnih stanica i mozga. Preporučeni dnevni unos vitamina B12 za žene starije od 50 godina iznosi 2,4 mikrograma dnevno.
'Najbolji izvori vitamina B12 su jaja, mlijeko, mršavo meso, riba i hrana poput žitarica', objašnjava Jason Ewoldt.