Mnogima omiljeni televizijski kuhar, slavni Jamie Oliver, na malim se ekranima pojavio prije više od 20 godina kao mršav mladić, no s vremenom se na njemu itekako počelo vidjeti da je po cijele dane okružen ukusnim namirnicama i da je i njemu teško odoljeti tim slasnim zalogajima.

Jamie Oliver na početku karijere
Profimedia 

Da je pretjerao shvatio je i sam, pa je ovaj otac petero djece, odlučio promijeniti neke navike u prehrani i brzo je postigao rezultate. Kako je sam priznao, skinuo je čak 12 kilograma.

Za britanske medije je otkrio i kako mu je to uspjelo. Ispričao je da se više fokusirao na to što jede, umjesto na količinu hrane, a promijenio je navike i što se tiče vježbanja, ali i dovoljno sna.

Kako je smršavio Jamie Oliver
Profimedia 

‘Smanjio sam količinu mesa u prehrani, povećao količinu povrća, počeo više spavati i više se kretati. Izgubio sam 12 kilograma prilično brzo, a to nije bilo zato što nisam jeo. Jeo sam puno, više nego inače’, ispričao je slavni chef.

Za one koji će odlučiti povesti se za njegovim primjerom imao je i jednu važnu napomenu. Ako smanjite unos mesa, morate paziti da proteine, nužne za balansiranu prehranu, unosite iz drugih namirnica. Dobar izbor su orašasti plodovi, a Jamie je istaknuo da osim visokog sadržaja proteina imaju i druge prednosti- dobri su za srce.

Jamie Oliver je konzumirao alge
Story 

Ispričao je i da mu je jedna namirnica bila osobito korisna za gubitak kilograma, a da u to ni sam nije vjerovao dok nije počelo funkcionirati. Radi se o algama.

‘Mislio sam da su alge samo pomodna namirnica, ali jeli su je i naši preci. To je najnutritivnije povrće na svijetu’, ispričao je za Daily Mail.

Njegove riječi su potvrdili i stručnjaci koji su naveli da su alge prepune vitamina, mineral i aminokiselina koje naše tijelo treba da bi ostalo zdravo. Također su bogate jodom, imaju veliku količinu kalcija i utječu na razinu šećera u krvi.

Kako uključiti alge u prehranu

1. Zamijenite kavu miso juhom koja često sadrži komadiće algi

2. Pospite suhe ili svježe alge u salatu ili juhu

3. Zamijenite čips od krumpira verzijom od algi

4. Napravite sushi tako da povrće i rižu zamotate u alge

5. Skuhajte ih i napravite temeljac

6. Dodajte ih u hranu umjesto soli