S godinama neminovno dolazi do prirodnih procesa u tijelu, a posljedično se koža prirodno opušta i dobiva bore. Budući da je njega kože u svakom slučaju jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti za svoj izgled, dermatolozi su otkrili koji su to pouzdani sastojci za njegu tijela i lica za svjetliji, blistaviji i mladolikiji izgled.

Ova četiri provjerena sastojka često se nalaze u serumima, hidratantnim kremama i drugim proizvodima - svakako ih upoznajte i redovito ih koristite u svojoj kozmetičkoj rutini.

1. Vitamin C

Dermatologinja Anna Chacon ističe da je, osim prirodnog starenja, 'najveći doprinos opuštenoj koži' izlaganje suncu. 'UV zrake oštećuju vlakna u koži – kolagen i elastin, zbog čega se koža opušta', naglašava. Ona preporučuje da se ujutro odlučite za serum s vitaminom C. Korištenjem ovog sastojka odmah nakon čišćenja lica i prije nanošenja kreme za sunčanje, možete ciljati na 'izglađivanje tena, finih linija, bora i jačanje barijere kože', kaže ona.

Sastojci za sprječavanje bora u 40-ima
Instagram 

2. Niacinamid

Niacinamidni serumi također su dobri za ujednačavanje tena, reguliranje problema s pigmentacijom i smanjenje crvenila.
Niacinamid je zapravo poznat kao vitamin B3 i pomaže ojačati kožnu barijeru i spriječiti gubitak vlage koji često dovodi do suhe kože bez sjaja. 

3. Hijaluronska kiselina

Chacon preporučuje nanošenje seruma s hijaluronskom kiselinom na svježe očišćenu kožu kao dio vaše večernje rutine, a najbolje je koristiti tonik, esenciju ili jednostavno ostaviti kožu lagano vlažnom kako bi se molekule hijaluronske kiseline zaključale. Hijaluronska kiselina je 'općenito sigurna za sve tipove kože i rijetko izaziva nuspojave na koži jer je, inače, sastavni dio naše kože', a korištenjem seruma 'sprječava se gubitak vode' i stvara 'zaštitni film' na koži kako biste spriječili njezino isušivanje.

njega kože
Unsplash 

4. Glikolna kiselina

Zategnuta koža, njena otpornost i elastičnost postižu se zahvaljujući kolagenu, vitalnom proteinu. 'Poticanje njegove proizvodnje ključno je za njegu kože protiv starenja, a to se može učiniti uz pomoć glikolne kiseline', kaže Chacon. Glikolna kiselina smanjuje postojeće fine linije i bore te poboljšava tonus i teksturu. Od navedenih sastojaka dermatolog Chacon izdvaja ovaj kao najučinkovitiji (ne uključujući retinol).

Ako volite čitati beauty priče, pratite novitete iz industrije ljepote i rado isprobavate proizvode za njegu i uljepšavanje, ne smijete propustiti Beauty Influencers Choice 2023.! Prvi put u Hrvatskoj Story je okupio vodeće beauty influencere – Klaudija Kelemović (clo_up), Lada Mitrašinović (belamakeuplada), Magdalena Ivić ( skinlosophy.hr ), Marko Tolić (markotolic), Paula Sikirić (paulasik), Karlo Rusan (rukabeauty) i Jelena Perić (j_make_up) – koji biraju najbolje proizvode, usluge i tretmane za njegu i uljepšavanje u 2023. godini.

Budite i vi dio natječaja Beauty Influencers Choice 2023. by Story i glasajte za svoje favorite do 15. prosinca 2023. godine!