Naša se koža s godinama mijenja i prirodno je da imamo manje kolagena i hijaluronske kiseline; to, u kombinaciji s učincima dugogodišnjeg oštećenja od sunca koje se odražava na površini naše kože, može dovesti do stvari poput suhe kože, bora i umornog izgleda koje vjerojatno prije niste iskusili.

Vizažisti su otkrili kojih 10 pogrešaka u šminkanju čini većina žena starijih od 40, ali i kako da ih ispravite. 

1. Nanosite puder prije korektora

Dugo se raspravljalo treba li prvo nanijeti puder ili korektor. Savjet za žene sa zrelijom kožom je da prvo na lice nanesu korektor, a tek onda podlogu. Ovo će prekriti podočnjake, mrlje i hiperpigmentacije prije nanošenja podloge, tako da će vam trebati manje za prekrivanje nesavršenosti. To automatski znači svježiji, 'svjetliji' ten.

Tekući puder
Shutterstock 

2. Preskačete korištenje primera

Dobar primer može učiniti da vaša šminka općenito izgleda bolje. Odaberite onaj koja neutralizira crvenilo, matira lice ili onu koja će jednostavno produžiti vijek trajanja šminke i fiksirati je. Koju god vrstu primera odabrali, ovaj korak između njege kože i pudera činit će veliku razliku.

3. Ne stavljate rumenilo

Ako mislite da je rumenilo staromodan proizvod, razmislite ponovno. To je najlakši način da čak i žene s najbljeđim tenom izgledaju svježije i blistavije. Ključ je pronaći pravu nijansu koja ne izgleda neprirodno, već daje suptilan dodir boje obrazima.

4. Koristite proizvode za konturiranje umjesto bronzera

Proizvodi za konturiranje često se poistovjećuju s bronzerom, ali ova dva proizvoda imaju vrlo različite namjene. Konture služe za stvaranje i pojačavanje sjena na licu te bi trebale istaknuti i naglasiti vaše crte lica, dok bi bronzer trebao  i potamniti vaš ten. Koristite li konturiranje umjesto bronzera, finiš će biti neuredniji i manje privlačan nego što ste željeli.

Najveće greške u šminkanju koje rade žene starije od 40 godina
Shutterstock 

5. Mislite da ste prestari za highlighter

Nemojte otpisati highlighter- postoje sofisticirane, nenametljive opcije. Nanesite takav highlighter na vrhove jagodičnih kostiju, ispod obrva, vrh nosa i Kupidov luk.

6. Nemate dobru rutinu njege kože

Možete potrošiti mnogo novca na skupe, kvalitetne podloge, ali ih nećete moći ravnomjerno nanijeti i neće dobro prianjati na lice ako nemate dobru podlogu, tj. ne brinete redovito o svojoj koži. Pobrinite se da uvijek očistite lice navečer, redovito radite piling kako biste uklonili stare stanice kože i odaberite najbolju hidratantnu kremu za svoj tip kože.

7. Koristite mat podloge za lice

Mat puderi su odlični jer traju dulje i bore se protiv sjajne T-zone, ali osim ako vam je koža jako, jako masna, ten će vam izgledati neprirodno i kao maska. Umjesto toga odaberite svjetlije, sjajnije podloge s hidratantnijim završnim slojem.

Olovka
Shutterstock 

8. Usne uokvirujete izvana prema unutra

Obrubljivanje usana olovkom pametan je potez koji će vam pomoći da usne izgledaju definiranije i da vam ruž ne izgleda neuredno i razmazano. Važno je nanijeti olovku definirajući Kupidov luk i središte donje usne, prije nego krenete prema vanjskim kutovima usana. Krenete li ga nanositi od vanjskih rubova prema Kupidovom luku veća je vjerojatnost da ćete pogriješiti.

9. Umjesto kreme koristite proizvode u prahu

Rumenila u prahu, bronzeri i highlighteri dugo traju na licu, ali ne izgledaju baš prirodno na koži i mogu utonuti u fine linije i bore te ih naglasiti. Zamijenite ih kremastim proizvodima koji izgledaju prirodnije i svježije.

10. Olovkom previše podebljavate prednji dio obrva

Korištenje olovke ili gela za obrve u boji odličan je način da ih definirate i popunite. Ipak, pripazite da ne koncentrirate puno boje na početak obrve i učinite je previše gustom i istaknutom. Daje umjetan, agresivan izgled umjesto prirodnog kakvom svi težimo. Usredotočite se na luk i pad obrva, a prednji dio obrve obradite nježnijim potezima, piše Žena