Glavna novost ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu je nova lokacija na Kvaternikovom trgu gdje se održava program pod nazivom Jinglingz.
Jinglingz će se na Kvatriću zadržati do 7. siječnja, a osim odlične hrane, na Jinglingzu posjetitelji gotovo svakodnevno mogu uživati u brojnim nastupima domaćih izvođača. Za Badnjak će nas tako zabavljati Soul Shadows, za Štefanje The Vura, a u Novu godinu posjetitelji Jinglingza uplovit će uz Dinu Petrića.
Što se hrane tiče, ovdje ćete pronaći raznoliku ponudu na čak osam tematskih kućica na kojima će svatko naći nešto za sebe.
Od domaće kuhinje do raznih egzotičnih specijaliteta, izbor je zaista velik. Mi smo kušali tri jela- Seljački bowl sa sarmom i buncekom, kobasicu Fuego Slavonia i slatku punjenu palačinku.
Seljački bowl, Santa Baka
U Seljačkom bowlu pronaći ćete sarmu, buncek sa zeljem i slani krumpir, a uz nju ide i vrlo ukusna lepinja. Kad je riječ o street foodu sarma je lutrija, nikad ne znate što će vas dočekati. Na Jinglingzu nas je dočekala odlična sarma srednje veličine, a okusom je toliko dobra da je se ne bi posramila ni vaša mama ili baka.
Buncek i zelje su napravljeni klasično i zaista su jako fini. Ova kombinacija košta 9 eura, ali se isplati jer je vrlo ukusna i zasitna. Za sve ljubitelje domaće kuhinje, ovo je odličan izbor.
Pronaći ćete je na kućici Santa Baka (i Sarma Mama) u čijoj ponudi su i sarma (7 eura), buncek sa zeljem (10 eura), čobanac (7 eura) i grah (7 eura).
Fuego Slavonia, Vaya Con Cobaya
Volite li adventski klasik- kobasicu, za vas je kućica Vaya Con Cobaya na kojoj su u ponudi klasične, ali i malo egzotičnije opcije.
Ono što smo mi kušali je Fuego Slavonia, slavonska kobasica s pečenom paprikom, chimichurrijem i majonezom. U ovom obroku ćete dobiti sve što ste željeli od slavonske kobasice nadopunjeno zanimljivim latinoameričkim začinom. Nema puno filozofije, kobasica je zasitna i odlično začinjena, a koštat će vas 7 eura.
Na ovoj kućici pronaći ćete veliki izbor kobasica, a cijene im variraju od 3 eura za hot dog do 9 eura za kobasicu Chino Latino s chorizom, kimchijem i spicy majonezom. U ponudi su im još kranjska, debrecinka, domaća slavonska, Choripan (chorizo, chimichurri, maslinovo ulje) i Latina (xistora, chimichurri, majoneza).
Punjene palačinke, Sugar Nonna
Nakon ovih prilično zasitnih slanih jela, pronašli smo mjesta i za desert. Iz ponude slastica odabrali smo punjene palačinke na kućici Sugar Nonna. U porciji ćete dobiti dvije palačinke punjene nadjevom od jabuke i cimeta, a zatim pohane. Možete birati između tri vrste preljeva, a mi smo kušali verziju s crnom (Nutella) i bijelom (Linolada) čokoladom. Kombinacija okusa je u oba slučaja jako fina, a nama su se mrvicu više svidjele u bijeloj verziji.
Na kućici Sugar Nonna pronaći ćete i mini krafne (5 kom za 6 eura) i fritule koje su s cijenom od 3,5 eura po porciji među jeftinijima u ponudi na zagrebačkom Adventu. Još jedno slatko jelo, nizozemske stroopwafele pronaći ćete na kućici Sweet Treat.
Kućica Wurstmeister također nudi kobasice: hot dog, kranjsku, debrecinku, Slavonku (slavonska kobasica, čvarci, ukiseljeni luk, coleslaw i wasabi majoneza) i Švabicu (Berner Wurstel, senf, kuhano zelje) po cijenama od 3 do 7 eura.
Na kućici Jellyfish in Space pronaći ćete zanimljive kombinacije okusa: Bao Bunse u verziji sa svinjentinom (8 eura), shrimp tempura (9 eura) i s buncekom (9 eura), kozice (10 eura), tacose s buncekom (7 eura) i s chistora kobasicom (8 eura).
Lovely Bubbly nudi izbor sendviča: pulled pork burger (7 eura), pulled buncek (9 eura), cheeseburger (7 eura) i panini pršut (9 eura), a tu su i dvije plate, jedna s mesnim narescima i sirom, druga samo sa sirevima. Cijena svake je 15 eura.
Sve što smo probali na ovoj lokaciji nam se svidjelo okusom, a cijene su prihvatljive, osobito u usporedbi s nekim drugim adventskim lokacijama. Nalazite li se u blizini Kvaternikova trga, svakako ne propustite svratiti i sami se uvjeriti u navedeno, sigurni smo da se nećete razočarati.
Uz dobru hranu ističe se i odlična ponuda i širok izbor toplih koktela koji će vas zagrijati, ali i osvojiti okusom.