U razgovorima s klijentima uvijek ističem da je u uređenju važno uključiti trendove, barem u tragovima. I kada su želje vlasnika daleko od trendova i noviteta, ako ih ne unesu u svoj dom, on neće izgledati dovoljno privlačno ni svježe. Trendovi uvijek daju dozu uzbudljivosti i aktualnosti koja pridonosi podizanju općeg dojma koji ostavlja svaki prostor. Stoga je jedan od mojih zadataka na sajmu InDizajn, koji počinje 6. listopada u Areni Zagreb, kao i u prilozima za emisiju ‘InDizajn’ predstaviti novitete i trendove. Sa svojim timom uvijek se posebno potrudim informirati o svemu što se zbiva u području opremanja doma. Tako će biti i u novoj, 24. sezoni emisije ‘InDizajn’ koja se upravo počela emitirati, a donosi i neke nove rubrike kako bi bila još zanimljivija ljubiteljima interijera i onima koji se spremaju opremiti životni prostor.

Jedan od vrućih trendova koji izaziva brojne reakcije javnosti jest umjetna inteligencija. S umjetnom inteligencijom smo, čini se, na pragu nove tehnološke revolucije koja će nam iz temelja promijeniti život pa ni interijeri neće ostati imuni na taj utjecaj. Upravo ćemo se time pozabaviti u novoj sezoni ‘InDizajna’.

DarkoMihalić.jpg
Darko Mihalić 

U emisiji će svakako biti riječi o tome, ali i o onom što nas sve trenutačno zanima - cijenama nekretnina. Naši će stručnjaci, među ostalim, za gledatelje istražiti koje su nekretnine najbolja kupnja.

Instant makeover

Djelomična preuređenja, poznatija kao makeover, sve su popularnija opcija u obnovi doma. Ovo je izvrstan način da manjim ulaganjima i uz manje truda osvježite dom ili da ga pripremite za jesen. Mnogima je omiljeni i najbrži način dodavanje dekorativnih detalja, tekstila ili, primjerice, bojenja jednog zida u prostoriji zagasitijom bojom pa će i takvih priloga biti u novoj sezoni. Ljudi se boje tamnih ili intenzivnih boja, ali za to stvarno nema razloga. Prošla su vremena kada smo sve zidove bojili u istu boju i nema straha od toga da će vam boja ‘pojesti’ prostor, upravo suprotno. Osvježit će ga i dati mu nov izgled bez puno muke.

DSC_2623.jpg
Darko Mihalić, Ivan Črepić, Saša Lisjak 

Zagasite, tamne boje i naglašene teksture 

Ravne linije i neutralni tonovi isprepliću se sa zaobljenim i tamnim bojama te grubim površinama, kao što su neobrađene površine ili bogate, gotovo reljefne teksture inspirirane prirodom i organskim. Isto tako, jednostavni materijali dolaze u kombinaciji s onim bogatim i teškim - baršun, bukle, kamen, mramor, beton, teksturirane keramičke pločice, dekorativne zidne boje… To stvara taktilni prostor koji izgleda životno, dinamično, slojevito.

Jesenski trendovi Foto Darko Mihalić (24).jpg
Darko Mihalić 

Uradi sam projekti 

Uz brze i povoljnije makeovere popularni su i uradi sam projekti. I oni nude obnovu doma s malo ili gotovo ništa izdataka, kreativna rješenja, ali i zabavu te doprinos prirodi i samoodrživosti, što su također veliki trendovi u uređenju doma. Tako stare komode, kuhinje, ormari... ne završavaju na otpadu, nego im dajete novi život. Ovo je mnogima izvrstan način opuštanja i izražavanja kreativnosti. U svakoj novoj epizodi emisije ‘InDizajn’ pripremili smo vam jedan takav prilog.

Mješavina stilova

Kako skandinavski dizajn polako silazi s trona neprikosnovenog stila uređenja interijera, tako novi stilovi dolaze na njegovo mjesto. Više nego prije zastupljeno je nekoliko stilova koji uživaju jednaku popularnost, a naročito je popularno njihovo kombiniranje. Tako u istom interijeru možemo zateći japandi (kombinacija japanskog minimalizma i skandinavskog stila), industrijski stil, boho, klasiku, tihi luksuz. Ovaj posljednji novi je nadolazeći stil kojemu su inspiracija minimalizam i klasika. Tihi luksuz kreira jednostavne interijere koji imaju notu profinjenosti i elegancije kroz suptilne elemente.

foto sašalisjak3.jpg
Saša Lisjak