Želja da proputuje svijet Bornu Kotromanić uvijek je vukla na prekrasne destinacije pa se može pohvaliti da je obišla skoro sve kontinente. Posljednji u nizu odmora provela je u Maroku, kojemu se iz godine u godinu rado vraća.

- Proputovala sam svijet, ali na putovanja ne gledam kao na uspomene, ne razmišljam o njima ni s radošću ni nostalgijom.

Putovanja, kao i druga životna iskustva, integriram i tako ih koristim za osobnu transformaciju i ekspanziju. Kao Strijelac u horoskopu, imam neutaživu potrebu za interakciju sa svijetom i različitim kulturama jer me to obogaćuje, oplemenjuje, inspirira, educira i zaista se osjećam građaninom svijeta - započela je priču o putovanjima Borna te nastavila:

- Iako imam vrlo snažan osjećaj nacionalne pripadnosti i čvrste korijene u svom narodu, u srcu nosim ljubav prema raznolikosti i različitosti. Putovanja sam koristila i kao važan alat u edukaciji i odgoju djece, što im je pomoglo da se integriraju u međunarodne škole koje su pohađali tijekom našeg života u inozemstvu, kada su stekli prijateljstva s kolegama iz cijelog svijeta od kojih brojna njeguju i danas. Tako da je svijet u nama.

Snapinsta.app_371024464_18381365725040062_1866387754355152885_n_1080.jpg
privatna arhiva 

Borna je u Marrakechu bila već nekoliko puta pa nas je zanimalo što ju je to toliko oduševilo u Maroku da mu se stalno vraća?

- Volim afrički kontinent, posebno Sjevernu Afriku i suhu, vruću pustinjsku klimu. Crvenilo zemlje, arhitekturu, kulinarstvo, još sveprisutnu jednostavnost života, rekla bih jednostavnost prije nego siromaštvo. Te lekcije životne radosti i zadovoljstva, nevezane uza zapadnjačke koncepte važnosti materijalnog obilja, prisjetim se svaki put dok hodam po suku, uskim ulicama Medine, starog dijela grada iz 11. stoljeća pod zaštitom UNESCO-a - objašnjava Borna.

I njezin 14-godišnji sin Rafael već je nekoliko puta bio u Maroku i dosad ga je uglavnom pamtio po lijepim hotelima.

- Sada je dovoljno odrastao pa smo puno pješačili, a pješačenje je jedini način da istinski upoznate grad. Iznenađen je kontrastom između pojedinih dijelova grada. U početku se nelagodno osjećao u starom dijelu grada koji je kaotičan i bilo ga je strah, ali Marrakech je jako siguran za turiste jer od turista živi. Polako se opustio, ali i dalje najviše pamti mjesta gdje je fino jeo i gdje su bazeni bili najveći - rekla je.

Snapinsta.app_370609400_18381291955040062_7384654759038145700_n_1080.jpg
privatna arhiva 

Otkrila nam je Borna i da je izbor hotela sjajan.

- U Marrakech se nalazi najluksuzniji svjetski hotelski lanac poput Amanjena, gdje je prije nekoliko godine David Beckham slavio rođendan, kao i Mandarin Oriental, Sofitel, Nobu i, naravno, biser La Mamounia, kultni hotel u kojem odsjedaju kraljevi, predsjednici, najveće face. U njemu je za uskrsne blagdane 2011. odsjeo i najpoznatiji DJ na svijetu David Guetta s obitelji. U samom srcu grada imate riade, nekadašnje palače koje su danas mahom pretvorene u hotele. Sigurno su najbolji i autentičan način da se doživi Marrakech, a najpoznatija je Maison Arabe - kaže Borna.

Životna savjetnica ima jako visoke standarde kada je riječ o smještaju pa je u Marrakechu bila zadovoljna vrhunskim hotelima; osvojile su je tajine, keramičke posude nalik našoj peki, u kojima se kuhaju tamošnja jela
Shutterstock 

Uvijek je oduševi sjajna usluga, a ističe da su Marokanci iznimno srdačan i vedar narod, što se itekako osjeti. Oduševila ju je i gastronomska ponuda, a ima i najdraže jelo.

Tržnice u središtu starih gradova Maroka prepune su začina kojima je teško odoljeti, kao i pečene keramike koja može poslužiti kao dio posuđa, ali i kao dekor
Shutterstock 

- Obožavam marokanski tajine, a to je naziv za način pripreme jela u istoimenoj zdjeli od pečene zemlje s vretenastim poklopcem, nešto poput naše dalmatinske peke. U njoj se razni sastojci, od povrća do mesa, kuhaju poklopljeni sat-dva na laganoj vatri, a ključni su začini. I ja sam zaista vrlo iskusna u pripremi jer sam to jelo zavoljela još od prvog posjeta Maroku prije gotovo 25 godina. Tada sam naučila osnovni recept koji s vremenom čovjek prilagodi, a onomu tko će to jelo probati pripremiti prvi put savjetujem recepte za tajine engleskog kuhara Jamiea Olivera - rekla je Borna.

Slušajući Bornu kako oduševljeno priča, nismo mogli zaobići pitanje o njezinu najdražem mjestu u gradu.

- Ako pitate Rafaela, to je Nikki Beach zbog bazena i sjajne glazbe, a meni je Villa Majorelle koju je sagradio francuski slikar Jacques Majorelle poznat po kobaltno plavoj boji koju je upotrebljavao na svojim platnima. U istom je tonu i fasada vile koju je poslije kupio i u njoj provodio veći dio godine Yves Saint Laurent. Legendarni francuski modni dizajner tu je pronalazio inspiraciju za svoje kreacije. Vila je danas muzej s prekrasnim vrtom punim kaktusa i malim memorijalom posvećenim preminulom Yvesu. Obožavam to mjesto, uvijek mu se iznova vraćam i u dućanu muzeja uvijek pronađem neki osebujan predmet koji donesem kući da me podsjeti na to mjesto tako drago srcu mom - otkriva Borna.

Ako je netko znao uživati u Maroku, onda je to bio legendarni dizajner čija vila, danas muzej, privlači milijune turista
Shutterstock 

Ovaj je posjetu Marrakechu bio poseban jer su prvi put odsjeli u starom dijelu grada kojim ne voze automobili.

- Do hotela se dolazi malim ulicama punim lokalnih dućana i lokalnog stanovništva, što je jedinstven doživljaj - kaže puna dojmova.

Iako većina turista, baš kao i Borna, voli razgledati grad u kojem odsjednu, treba odvojiti vrijeme i za opuštanje.

- Najviše se volim opustiti uz bazen i dobru masažu, a tako je bilo i ovaj put. Maroko je poznat po hamamu, odnosno vlažnoj sauni, te ritualu gommage s crnim sapunom. Prije masaže dobro vas istrljaju tradicionalnim crnim sapunom na visokoj temperaturi u hammamu, a potom masiraju lokalnim hladno prešanih arganovim uljem - opisuje.

Crvena zemlja i suhi pustinjski zrak, u kombinaciji s povjetarcem s Atlantika, čine Maroko toliko magičnim
privatna arhiva 

Često možemo čuti da u Maroku ima puno lopova i prevaranata, ali i da se Marokanci jako vole cjenkati na tržnici.

- Cjenkanje prezirem i mislim da sam nakon trećeg posjeta Maroku prestala kupovati na suku. Nikada nisam doživjela neugodnost da sam ja ili netko od mojih bili opljačkani. Mislim da se to rijetko događa, ali lokalni trgovci sigurno znaju i prevariti. Ne kupujem nigdje gdje nije istaknuta cijena. Posebno volim kupovati u novoj šoping zoni oko muzeja YSL-u u ulici YSL koja je i dobila ime po muzeju. To je novost i zaista su me oduševili dućani s jedinstvenom ponudom odjeće i dekora za kuću inspiriranim lokalnom tradicijom s vrlo korektnim cijenama. Sjajno iskustvo kupnje s obzirom na prezentaciju i uslugu - opisuje.

Baš kao što je Borna oduševljena ovom destinacijom, nas su oduševile njezine modne kombinacije. Otkrila nam je i kako se pakira te planira li sve svoje outfite.

- Imam lagan i jeftin kufer koji sam kupila u suvenirnici preko puta Harrodsa u Londonu, i to je jedini u koji i ja stanem. S obzirom na to da smo na putovanje krenuli iz Dubrovnika, preko Ženeve, Taroudanta do Marrakech, trebalo je mudro pakirati stvari i za plažu, i za dan, i za noć pa sam morala planski složiti kombinacije. Jer ako mi kombinacija ne štima, to bi mi pokvarilo cijeli dan.

Na sreću, imam iskustva pa u pakiranju nikad ne omanem. Organizacija mi je jedna od jačih strana, a putovanja među najvećim životnim strastima - zaključila je svoju priču Borna.