Optička industrija u posljednje je vrijeme vrlo propulzivna. Luxottica je u suradnji s Facebook Metom ugradila kamere u naočale; u Las Vegas je, uz kameru, predstavljeno integriranje slušnog aparata ugrađenog u ručkice naočala, kontaktne leće imaju sve veću propusnost kisika…
Osim zdravstvenog i estetskog, naočale i leće u novije vrijeme imaju još jednu svrhu - virtualni svijet stavit u realno vrijeme i ljudima olakšaju svakodnevni život. Tvrtka Optotim upravo to radi – olakšava život već gotovo dva desetljeća (sljedeće godine obilježava 20. obljetnicu), i to vizijom stvaranja novog standarda u djelatnosti optike, kako u ponudi optičkih proizvoda tako i u brizi o zdravlju očiju kupaca.
“U našoj poliklinici u Bogovićevoj 1, iznad naše prve poslovnice, možete obaviti sve oftalmološke preglede i laserski skinuti dioptriju.
Osim usluga za zdravlje očiju, nudimo i jednostavne estetske zahvate kao što su dermalni fileri i Vistabel istabel terapiju bora”, kažu nam iz Optotima. Pritom ističu da su najviše ponosni na svoj stručni tim koji čine neka od najvažnijih imena oftalmologije u Hrvatskoj, dr. Vesna Augustinović, dr. Dean Šarić, ali i vrhunski optometristi i optičari.

Mr. sc. Vesna Augustinović, dr. med. oftalmologije
Poliklinika Optotim Mr. sc. Vesna Augustinović, dr. med. oftalmologije

Kako se brinuti o zdravlju očiju
S mr. sc. Vesnom Augustinović, dr. med. oftalmologije, razgovarali smo o zdravlju očiju, najčešćim problemima i najboljim rješenjima.
“Sindrom suhog oka najčešća je dijagnoza, što možemo zaključiti i po lijekovima na tržištu kojih za suho oko ima najviše. Riječ je o umjetnim suzama koje poboljšavaju viskoznost suhog filma u oku. Javlja se kod pacijenata kod kojih suzni aparati ne funkcioniraju kako bi trebali, suzni kanali postaju blokirani, ne odvode suze ili se one zadržavaju na rožnici i ne obavljaju osnovnu funkciju, a to je održavanje vlažnosti. Rožnica nema ni jednu krvnu žilu, a glavni uvjet je da bude prozirna i vlažna”, kaže mr. sc. Vesna Augustinović preporučujući kontrolu vida jednom godišnje. ”Najčešći problemi višesatnog gledanja u monitor ili mobitel je navedena suhoća oka. U poliklinici radimo test na suhoću i potom prilagođavamo terapiju. Svakako preporučujemo naočale sa zaštitnim filterima bez obzira na to ima li pacijent dioptriju ili ne, ali i češće treptanje. Poznato je da se pred ekranima trepće pet puta manje nego kada nismo pred njima”, ističe dr. Augustinović.

Umjetne suze
Ako slučajno ujutro ne možete otvoriti oči, odmah se uputite prema umivaoniku i umijte se. Što se tiče umjetnih suza, njih na tržištu ima bream 30-ak vrsta, a u posljednje vrijeme postaju jako popularni i gelovi. Njih je bolje koristiti navečer. Pojavio se i sprej za sve one koji nemaju pri ruci ogledalo ili čvrsto stisnu oči pa si ne mogu nakapati kapi. Sprej funkcionira tako da ga špricnete na zatvorene oči, pustite da se osuši i to je to.

Visoki očni tlak
Želimo skrenuti pozornost i na visoki očni tlak koji je povezan s dijabetesom. Visoki očni tlak može oštetiti žile i živce u oku, što dovodi do pogoršanja vidne oštrine. Liječi se smanjivanjem očnog tlaka, smanjivanjem produkcije očne vodice i njezinom drenažom. Puff metodom mjerimo tlak i ako ustanovimo visok očni tlak, slijede daljnji pregledi: OCT, vidno polje i pahimetrija. U poliklinici obavljamo i OCT pregled koji je jedna od najnovijih metoda prikaza stražnjeg očnog segmenta. Nezamjenjiva je u dijagnostici zbog slojevitog prikaza retine (mrežnice), osobito njezinog centralnog dijela - makule ili žute pjege te vidnog živca. Osim OCT pregleda, važno je istaknuti pregled vidnog polja na modernom uređaju Octopus koji omogućuje precizno praćenje ispada u vidnom polju.

Planovi o proširenju
Vrijedan tim Optotima trenutačno je posvećen proširenju poliklinike i otvaranju novog operacijskog bloka opremljenog prema najvišim svjetskim standardima uključujući i HEPA filtre za sigurnost pacijenata. Blok će biti namijenjen za izvođenje svih zahvata vezanih uz oftalmologiju, estetskih zahvata kao što je blefaroplastika te ostalih. Opremaju se dvije dvorane, a novost je i što će uz djelatnost koju obnašaju već 20 godina nuditi i usluge dentalne medicine. Sve će činiti cjelinu i biti nastavak na postojeću polikliniku, a protezat će se na 300-tinjak četvornih metara.

MixCollage-05-Jun-2024-04-19-PM-7456.jpg
Poliklinika Optotim 

Q&A S OPTOTIMOM

OSIM PO OKVIRU, KAKO ODABRATI SUNČANE NAOČALE?
Za početak treba razjasniti traži li netko sunčane samo kao modni dodatak ili one trebaju imati što bolju zaštitu. Pod time mislimo na polarizaciju, kontrast ili razinu zaštite koja se rangira prema ljestvici od 1 do 4. Individualnim pristupom dolazimo do tih informacija, a naša ponuda zadovoljava apsolutno sve zahtjeve klijenata.

KAKO DO IDEALNIH DIOPTRIJSKIH NAOČALA?
Prvo treba uzeti u obzir kolika je dioptrija jer nije svaki okvir pogodan za svaku dioptriju. Npr. ako netko ima dioptriju -4 ne preporučuju se veliki metalni okviri. U tom slučaju je bolji kompaktni i manji acetat. Drugo su želje u smislu estetike, a treća stvar je kako okvir pristaje licu. Važno je da ne sjeda na lice, kako leži na nosu, kolika je dužina ručkica… Dosta je detalja na koje treba obratiti pozornost, a mi smo tu da vam pomognemo riješiti svaku nedoumicu.

LEĆE ILI NAOČALE?
Svaka osoba koja nosi leće, trebala bi imati i barem jedne dioptrijske naočale. Za neke aktivnosti leća su odlične, ali nekad su nam naočale praktičnije, pogotovo ako su i modni dodatak. Kombinacija leća i dioptrijskih naočala je idealna.

VRIJEME JE ALERGIJA. ŠTO KADA OČI SUZE?
Alergija je povezana sa suznim filmom. Može biti izazvana vanjskim utjecajem, npr. cvjetanjem koje počinje već u siječnju s lijeskom i traje sve do proljeća. Unutarnji utjecaj je alergijska ili autoimuna reakcija.
Alergija se ubraja među autoimune reakcije jer vi reagirate tako da stvarate antitijela ne protiv uljeza, nego protiv svojih organa. Taj unutarnji utjecaj može biti izazvan ingestijom u smislu da ste nešto pojeli ili nekim autoimunim bolestima reumatskog faktora, npr. Sjögrenovim sindromom.
Trenutačno postoji samo jedna vrsta kapi za alergijske reakcije i ona je baš za alergije kad imate sve elemente: suzno oko, napuhnuta konjuktiva i crvenilo. To je alergijska reakcija.
Drugi oblik terapije su kortikosteroidi koji blokiraju upalnu reakciju za bilo što. Imaju brže djelovanje, brže ste zadovoljeni, odmah prestaju simptomi, ali dugoročno kortikosteroidi imaju razne nuspojave pa se baš i ne preporučuju. Mogu se po potrebi kombinirati s antibioticima. Postoje i masti koje se uglavnom primjenjuju navečer kako ne bismo pred sobom imali mutnu sliku tijekom cijelog dana.

*Sadržaj nastao u suradnji s poliklinikom Optotim