Moderna stomatologija postala je više od samog liječenja zuba. Očuvati i vratiti funkciju zubi i dalje je najvažnije, ali jako je porasla svijest o estetici osmijeha i kod mlađe i kod starije populacije pa smo o tomu razgovarali s dr. med. dent. Davidom Zekom iz Stomatološke poliklinike Salona Dental.
Osnivač Salone Dental, doktor David Zeko, Polikliniku je osnovao 2014.g., a kasnije mu se pridružuje i doktor Ivan Brakus, specijalist oralne kirurgije. Trenutno imaju 13 zaposlenih doktora, a postali su i dio Adria Dental Group (ADG), najveće dentalne grupacije u srednjoj i jugoistočnoj Europi koja objedinjuje najbolje dentalne poliklinke na spomenutim prostorima. Vođeni kriterijem izvrsnosti, tim Salone Dental jako puno ulaže u edukacije svog  osoblja kako bi zajednički pružili vrhunsku uslugu. To su mjesečne edukacije u zemlji unutar ADG Akademije te edukacije u inozemstvu gdje nastoje pratiti sve svjetske trendove u dentalnoj medicini.
Promjena osmijeha
Danas je u stomatologiji dostupno mnogo metoda promjene osmijeha, a one ponajprije ovise o potrebama i željama pacijenta. Primjerice, implantologija za nadoknadu zuba koji nedostaju, All-on-4 fiksni zubni most u gornjoj/donjoj čeljusti na četiri implantata, protetika (zubne krunice i mostovi, ljuskice), ortodoncija (fiksni aparatići i aligneri) itd. Moderne poliklinike pružaju sve stomatološke usluge na jednome mjestu, što pacijentima omogućuje da uz multidisciplinaran pristup dobiju dentalnu skrb najviše kvalitete i standarda. Vrhunska usluga čak ide u smjeru organiziranog besplatnog prijevoza te besplatnih pregleda uz dijagnostičku radiologiju.

David Zeko, dr. med.dent.
Salona Dental David Zeko, dr. med.dent.

Nema nerješivih situacija
“U modernim poliklinikama poput poliklinike Salona Dental nema više za pacijente neugodnih uzimanja otisaka. To je prošlost. Sada otisak uzimamo intraoralnim skenerom nakon čega se u zubotehničkom laboratoriju, koji se nalazi u sklopu poliklinike i opremljen je najsuvremenijim uređajima, izrađuje protetski nadomjestak vrhunske preciznosti i estetike. Tako je i sami proces postizanja novog osmijeha postao brži jer se smanjio broj dolazaka u ordinaciju”, kaže dr. Zeko napominjući kako je digitalni laboratorij vrlo važan i u razbijanju predrasuda u stomatologiji.
“Imamo situacija kada pacijent dođe i za sebe kaže da je nerješiv slučaj. Takav stav ne prihvaćamo i s njim se ne slažemo. Možemo jedino reći da postoje složeniji slučajevi kada, primjerice, nema dovoljno kosti za ugradnju implantata kako bi osoba dobila fiksne zube. No takve situacije rješavamo s pomoću dodatnih augmentacijskih metoda stvaranja kosti ili pterigodinih i zigomatičnih implantata koje rijetko tko uopće može ponuditi pacijentu kao rješenje jer njihova ugradnja zahtijeva najvišu razinu kompetentnosti oralnog kirurga i digitalnu podršku zubotehničkog laboratorija.”

Lijepi zubi za sve generacije usprkos svim problemima
Mlađe generacije najviše traže usluge izbjeljivanja zubi, ortodontske prozirne aparatiće - alignere i lumineers, svega 0,3 mm tanke keramičke ljuskice kojima se mijenjaju boja, položaj, oblik i duljina zubi uz minimalno brušenje prirodnog zuba.
Za problem potpune bezubosti implantologija ima All-on-4 i All-on-6 rješenja. Metoda All-on-4 odnosno All-on-6 podrazumijeva izradu zubnog mosta pri čemu se u gornju ili donju čeljust ugrađuju četiri ili šest implantata koji služe kao nosači zubnog mosta. Riječ je o idealnom izboru za pacijente koji su izgubili sve svoje zube ili su postojeći predviđeni za vađenje zbog lošeg stanja u kojem se nalaze, i to najčešće zbog uznapredovalog parodontitisa. Zahvat All-on-4 traje u prosjeku sat vremena, a za pacijente koji se jako boje imamo mogućnost pružanja usluge svjesne sedacije. Velika je prednost što pacijenti na sam dan zahvata dobivaju fiksne privremene zube.

MixCollage-05-Jun-2024-02-13-PM-2767.jpg
Salona Dental 

Ekspertiza, tehnologija, ljudi
Kako bi se izvukao maksimum iz tehnologije, nije dovoljno imati samo vrhunsku opremu. Za završni je dojam uvijek potrebno ljudsko oko i posebna vještina stručnjaka koji ne samo da znaju, nego i vole svoj posao.
“Koristimo najmoderniju CAD/CAM tehnologiju koja nam omogućuje brzu, preciznu i kvalitetnu izradu zubnih krunica. Nedavno smo nabavili novi CT uređaj za dijagnostiku i snimanje najviše moguće razlučivosti, imamo šest intraoralnih skenera te laboratorij s dva CNC uređaja za frezanje titana i cirkon keramičkih krunica najviših estetskih standarda. Međutim, čak i uz najnapredniju tehnologiju koju posjedujemo, najvažnija je uloga svakoga našeg djelatnika poliklinike Salona Dental, od administratora, dentalnih tehničara, asistentica, pomoćnog osoblja do doktora”, ističe dr. Zeko te dodaje:
“Tehnologija koju koristimo omogućuje postizanje vrhunske preciznosti i estetike, umanjujući mogućnost ljudske pogreške. No bez vrhunskih djelatnika, nema ni savršenog osmijeha ni zadovoljnog pacijenta.”

*Sadržaj nastao u suradnji s poliklinikom Salon Dental