Prorijeđenost ili problem ispadanja kose (alopecija), oboljenje vlasišta, seboreični dermatitis… neki su od najčešćih problema povezanih s vlasištem. Trihologija je grana dermatologije koja se bavi proučavanjem građe i bolesti kose, tj. kako navedene probleme najbolje riješiti s medicinskog i kozmetičkog stajališta. Da su androgenetska alopecija, tj. gubitak kose po muškom tipu, alopecija areata (gubitka kose koji se manifestira žarišnim ispadanjem), seboreički dermatitis i slični problemi česti, potvrđuje i dr. med. Mikela Petković, spec. dermatologije i venerologije u KBC-u Zagreb i Poliklinici Petković, gdje njeguju cjeloviti pristup brige o zdravlju i ljepoti pacijenata. Naime, osim opće i estetske dermatologije te trihologije, u Poliklinici Petković pacijent može dobiti i sve dentalne usluge, od protetike i ortodoncije do oralne kirurgije i estetske stomatologije. Odnedavno, nakon edukacije u grčkoj poliklinici Advanced Hair Clinic, koja je u samom svjetskom vrhu po uspješno provedenim transplantacijama, dr. Mikela Petković i njezin tim obavljaju transplantaciju kose najmanje invazivnim metodama, kao što su FUE i DHI.
Budući da napredovanje androgenske alopecije ne prestaje s transplantacijom kose, a pacijenti toga često nisu svjesni, u ovoj su poliklinici posebno ponosni na dugoročnu podršku koju u tom kontekstu pružaju klijentima.

TrichoGen test - Poliklinika Petković
Mario Poje 

Postoperativna podrška

“Svakom klijentu treba individualno pristupiti i pratiti ga tijekom provođenja terapije, odnosno mijenjati terapiju ovisno o njihovom terapijskom odgovoru. Upravo razumijevanje i potporu tijekom liječenja pacijenti najviše cijene. Osim nove usluge transplantacije kose, kod nas je pacijentima osigurana i podrška u postoperativnom oporavku tretmanima koji pospješuju rast presađenih graftova“, pojašnjava dr. Mikela Petković.
Edukacijom pacijenata prije i tijekom zahvata te individualnim pristupom u smislu konstantne podrške dok traje terapija izdvajaju se na tržištu.

"Pacijenti vole brojke, vole znati koliko graftova treba biti transplantirano, ali treba im objasniti da je važniji postotak uspješnosti transplantacije nego broj presađenih graftova. Također, treba ih informirati da pacijentima mlađim od 40 godina jedna transplantacija možda neće biti i zadnja. Stoga je iznimno važno prepustiti se u ruke stručnjaka koji poznaju vlasište, imaju iskustva s trihološkim pacijentima te znaju kako prilikom transplantacije kose ne oštetiti donorsko područje“, ističe dr. Mikela Petković.

dr.med. Mikela Petković, spec. dermatovenerologije i Jelena Bencuz, medicinska sestra.jpeg
Mario Poje dr.med. Mikela Petković, spec. dermatovenerologije i Jelena Bencuz, medicinska sestra

Individualan pristup kod njih nije samo slovo na papiru jer vrlo često upravo takva potpora utječe na uspješan rezultat.
“Od svoga posla živimo i najsretniji smo kad uspješno riješimo problem i pacijenta sretnemo nasmiješenog negdje izvan poliklinike. To nas uvijek podsjeti zašto volimo ovo što radimo“, kaže dr. Petković, napominjući kako su uz liječenje bolesti vlasišta u Poliklinici Petković, sukladno trendu regenerativnog anti-aginga, najtraženiji tretmani terapija krvnom plazmom, odnosno PRP (platelet rich plasma), te mezoterapija peptidima i polinukleotidima.

Prirodna obnova kože

dr. med. Mikela Petković, spec. dermatologije i venerologije u KBC-u Zagreb i Poliklinici Petković
Robert Gašpert dr. med. Mikela Petković, spec. dermatologije i venerologije u KBC-u Zagreb i Poliklinici Petković

Polinukleotidi su inovativni proizvod u estetskoj medicini. Riječ je o malim dijelovima DNK koji stimuliraju regeneraciju kože, hidratizira ju je i vraćaju joj izgubljeni volumen. Kako to postižu? Oni aktiviraju fibroblaste u koži, jačaju kolagen i elastin. Ovaj patentirani tretman može stimulirati ubrzanu obnovu kože na potpuno prirodan način. Također, djeluje antioksidativno na kožu koja u konačnici izgleda sjajnije.

"Od ostalih tretmana, kao i u svakoj dermatološkoj poliklinici, tu su botoks, hijaluronski fileri, skinboosteri, ali i oblikovanje tijela raznim injektivnim metodama, što je konačno prepoznato i u Hrvatskoj, a to me iznimno veseli“, kaže ova stručnjakinja. I dok dr. Mikela Petković brine o vrhunskim uslugama u području dermatologije i venerologije, njezin suprug dr. med. dent. Marin Petković sa svojim timom brine o zdravom i lijepom osmijehu pacijenata. I to od najranije dobi.

Uspješan i svakom pacijentu potpuno predan tim Poliklinike Petković
privatni arhiv Ana Milošević, medicinska sestra, Paola Rapanić Baričević, univ.mag.med.dent., Ljubica Šarušić, mag.oecc., Marin Petković, dr.med.dent., dr.med. Mikela Petković, spec. dermatologije i venerologije, Tina Hrvoj, dentalna asistentica

Poliklinika Petković
Robert Gašpert 

Prevetivna ortodoncija - što možete učiniti još u dječjoj dobi?

Veliki utjecaj na razvoj ne samo čeljusti, nego i govora, držanja, pravilnog disanja pa i razvoja živčanog sustava ima - jezik. Obično ga spominjemo u kontekstu najjačeg mišića u tijelu i priča na tome prestaje. No nerijetko se događa da taj najjači mišić nije u pravilnom položaju i svojim radom utječe na toliko važnih funkcija tijela pa i razvoj čeljusti. Iznimno je važno, upozorava univ.mag.med.dent. Paola Rapanić Baričević iz Poliklinike Petković, da se u predškolskoj i školskoj dobi čeljust pravilno razvije pa je potrebno intenzivno educirati roditelje o ovoj važnoj temi.
"Mališanima treba pomoći da razviju zdrave i pravilne navike te se interaktivnim sadržajima približiti njihovu svijetu kako bi pomalo shvatili i prihvatili potrebne korekcije. Postoje terapijske metode preventivne ortodoncije kojima interesantnim i nježnim pristupom, uz vježbice mišića, jezika, usana i obraza, pomažemo trajnim zubima da u fazi rasta pronađu svoje mjesto u pravilnom odnosu gornje i donje čeljusti. Djeca pritom razvijaju samopouzdanje jer se postupno događaju velike
promjene koje priželjkuju“, kaže dr. Rapanić Baričević.
Stvaranjem dobrih navika u mladosti preveniramo mnoge probleme u odrasloj dobi, pa i gubitak zuba. Kod gubitka zuba, implantatom možemo u potpunosti vratiti funkciju i estetiku izgubljenog zuba a da ne oštećujemo okolne zube, kao kod fiksnog mosta ili mobilne proteze. Implantoprotetska terapija je u nadoknadi zuba manje invazivno rješenje, a upravo se tomu teži.
“Kad neki zub trebamo izvaditi zbog vertikalne frakture ili kronične upale, nastojimo ga u što kraćem vremenu zamijeniti implantatom da ne nastanu promjene u okluziji, izrastanje zubi suprotne čeljusti ili naginjanje susjednih zuba, a posljedice toga su problemi sa zagrizom. Imedijatnom implantacijom u ekstrahiranu alveolu zuba u najkraćem vremenu vraćamo pacijentu potpunu funkciju žvakanja i estetsku”, pojašnjava dr. med. dent. Marin Petković.

Bračni i poslovni par dr. med. Mikela Petković, spec. dermatologije i venerologije, i Marin Petković, dr. med. dent.
Robert Gašpert Bračni i poslovni par dr. med. Mikela Petković, spec. dermatologije i venerologije, i Marin Petković, dr. med. dent.

*Sadržaj nastao u suradnji s Poliklinikom Petković.