Nedostatak jednog ili više zuba nije samo estetski problem. Među ostalim, uzrokuje i velike probleme s čeljusnom kosti koja zbog dugogodišnjeg nedostatka zuba gubi volumen. U posljednje vrijeme mnogo se osoba kojima nedostaje zub ili njih nekoliko odlučuju za trajno fiksno rješenje – ugradnju implantata. Taj postupak podrazumijeva ugradnju titanijskog vijka u čeljusnu kost na koji se postavlja nadomjestak, tj. abutment, a na njega se postavlja krunica poznata kao navlaka za zube.
Mnogi potencijalni pacijenti misle kako je ugradnja zubnih implantata kompliciran postupak, ali dobro obavljen prvi pregled i (pred)dijagnostika ključni su kako bi pacijent dobio najbolji rezultat. Kako izgleda implantološki zahvat, koliko traje i jesu li sve osobe kandidati za taj postupak, pojašnjava dr. med. dent. Marko Šlat iz Stomatološke ordinacije DS Dent.

“Iz našeg iskustva, osobi koja se odluči za implantološki zahvat, tj. nadoknadu izgubljenih zuba postavljanjem dentalnih implantata, najvažnije je da u dentalnoj klinici koju je odabrala obavi što kvalitetniji prvi pregled, što uključuje detaljnu 2D i 3D dijagnostiku te analizu kompletnog stanja čeljusti. Dakle, potpuna dijagnostika najvažniji je korak u procesu ugradnje implantata i izrade protetskog nadomjestka na njima jer ako se taj korak ne ispuni, dugoročno se mogu očekivati komplikacije”, kaže dr. med. dent. Marko Šlat, napominjući i kako je jako važno da klinika koristi implantate proizvođača koji su dugo na tržištu te imaju odlične dugogodišnje rezultate na koje se kliničar može osloniti.

DS Dent(1).jpg
privatni arhiv Vrijedan tim stručnjaka iz DS Denta: Marko Šlat, dr. med. dent.; dentalna tehničarka Suzana Gmajnić Jozić, Ana Šlat, dr. med. dent. i dentalna asistentica Maja Harapin


“Ako je riječ o ugradnji jednog implantata, zahvat je jednostavan i kraće traje, tj. može biti gotov za 15-ak minuta. Ako je, pak, riječ o ugradnji nekoliko implantata, kada se želi nadoknaditi cijeli zubni niz, sve traje nešto dulje. Oporavak je također poprilično brz i pacijenti se u pravilu vrlo brzo vraćaju svakodnevnim obavezama”, kaže dr. med. dent. Marko Šlat, napominjući kako nisu svi pacijenti kandidati za ugradnju implantata.
Naime, neke bolesti i zdravstvena stanja, poput osteoporoze ili cisti te tumora u čeljusti, kao i nedostatak kosti ili njezina loša kvaliteta mogu biti prepreka ugradnji. Stoga su najvažniji dobra anamneza i dijagnostika.
“Ako je pacijent dobrog zdravstvenog stanja, postoji mogućnost da se nedostatak kosti nadoknadi njezinom nadogradnjom kako bi se mogao postaviti dentalni implantat. Iako je danas All-on-4 metoda jako popularna (sa samo četiri implantata nadomještaju se svi zubi u jednoj čeljusti), nisu svi pacijenti pogodni za taj zahvat. Glavna misao vodilja u toj metodi jest da se implantati postave tako da se izbjegnu kirurški postupci nadogradnje kosti koji produljuju tijek terapije i poskupljuju je”, kaže ovaj stručnjak iz Stomatološke ordinacije DS Dent, napominjući kako je ugradnja zubnog implantata početak, a nakon toga je potrebno četiri od pet mjeseci, ovisno o čeljusti, da se implantata sjedini s kosti.
“Taj proces zovemo oseointegracija i u tom je razdoblju jako važno održavati pravilnu, temeljitu i redovitu higijenu zubi. Tada dolaze do izražaja iskustvo i profesionalnost doktora koji ugrađuje implantat. Osim što su važni odabir i pozicija implantata, ključni su i savjeti koje pacijent dobije nakon tretmana. Stomatolozi znaju prepoznati eventualne poteškoće u higijeni zubi već pri samom pregledu pa je vrlo važno da nas pacijenti slušaju kako bi cijeli proces prošao bez problema”, kaže dr. med. dent. Marko Šlat.
Kako je svaki slučaj potpuno individualan, nakon ugradnje implantata jako je važno slijediti upute stručnjaka kako bi se sve eventualne poteškoće svele na najmanju moguću mjeru.

Estetika zdravog osmijeha - kombinacija koja osvaja!

DS Dent(2).jpg
privatni arhiv 

Estetika lica i osmijeha postala je nezaobilazan dio modernog lifestylea. Jer lijep osmijeh prvo je što drugi primijete na osobi. Iako je stomatolozima očuvanje funkcije i zdravlja čeljusti na prvome mjestu, estetska stomatologija – od zubnih ljuskica do estetskih nekirurških tretmana, poput dermalnih filera ili skin boostera – postala je dio modernih stomatoloških usluga.

“Estetska stomatologija nije potpuna novost, ali slavu je stekla zbog velikog utjecaja društvenih mreža, ponajprije Instagrama, na kojem svi žele izgledati savršeno, mlado i imati prekrasne zube. Moderna stomatologija omogućila je da željeni izgled možete dobiti u vrlo kratkom vremenu, i to bez utjecaja na funkcionalnost zuba”, kaže dr. med. dent. Ana Šlat, napominjući kako su i muškarci (ne samo žene) sve češći kandidati za nekirurške estetske tretmane.
Kada je riječ o lijepom osmijehu, keramičke ljuskice su među najpopularnijim zahvatima u stomatološkoj protetici. One omogućuju savršenu liniju zubi i osmijeh koji izgleda potpuno prirodno. Za pacijentima koji imaju lijepo posložene zube, ali nisu zadovoljni njihovom bojom, preporučuje se postupak izbjeljivanja, što je još jedan način postizanja najljepšega mogućeg osmijeha.

*Sadržaj nastao u suradnji s ordinacijom DS Dent.

*Sadržaj nastao u suradnji s