Jetra je jedan od najvažnijih organa u našem tijelu – pravi heroj u sjeni koji neumorno radi kako bi osigurao naše zdravlje. Ovaj vitalni organ ima ključnu ulogu u detoksikaciji organizma, regulaciji metabolizma, skladištenju hranjivih tvari i proizvodnji esencijalnih proteina i hormona.

Međutim, unatoč svojoj nevjerojatnoj sposobnosti regeneracije, jetra nije neuništiva. Na njezino zdravlje mogu negativno utjecati loše prehrambene navike, prekomjerna konzumacija alkohola, lijekovi i izlaganje toksinima.

Jetra.jpg
Shutterstock 

Prehrana igra ključnu ulogu u očuvanju funkcije jetre i prevenciji bolesti poput masne jetre, hepatitisa i ciroze. Hrana koju biramo može biti moćan saveznik jetre, pomažući joj u obnovi i zaštiti, ili pak njen najveći neprijatelj.

Neki prehrambeni proizvodi koje svakodnevno konzumiramo sadrže opasne spojeve koji mogu ozbiljno narušiti zdravlje jetre.

Prema Dr. Prema Ericu Bergu, postoji jednostavan način da poboljšate zdravlje svoje jetre – izbacite samo tri namirnice iz prehrane. Vjerojatno ih jedete svaki dan, a možda niste ni svjesni koliko su štetni.

Hrana sa sintetičkim šećerima

Prva skupina namirnica koje biste trebali izbjegavati su one koje sadrže sintetske šećere, posebice kukuruz i glukozni sirup.

Slatkiši.jpg
Shutterstock 

Ove vrste šećera nalaze se u mnogim industrijskim slatkišima i prerađenim proizvodima i predstavljaju veliku prijetnju zdravlju vaše jetre.

Sintetski škrob

Još jedan neprijatelj jetre je hrana koja sadrži sintetski škrob, poput modificiranog krumpirovog škroba, kukuruznog škroba i maltodekstrina.

Nuggets.jpg
Shutterstock 

Ovi se sastojci često koriste u prerađenoj hrani i mogu uzrokovati ozbiljno oštećenje jetre.

Nezasićene masti i ulja sjemenki

Treća skupina su nezasićene masti, posebice one bogate omega-6 masnim kiselinama i uljima sjemenki.

Ulje.jpg
Shutterstock 

Dr. Berg ističe da sjemenska ulja, poput kukuruznog ulja, sadrže visoke razine linolne kiseline, koja je zapaljiva i štetna za jetru. Primjerice, kukuruzno ulje ima čak 56,6% linolne kiseline, dok svinjska mast sadrži samo 2,5%, a loj 0,7%.

Kako pomoći svojoj jetri?

Izbacivanjem ovih proizvoda iz prehrane vaša će jetra raditi učinkovitije i zdravije. Prema Dr. Berg, to je ključni korak u očuvanju zdravlja ovog važnog organa. Važno je zapamtiti da se u ljudskoj jetri svakih 60 sekundi može odvijati do 20 milijuna kemijskih procesa – stoga svaka mala promjena u prehrani može imati veliki utjecaj na njezino funkcioniranje, piše Espresso.