Mnogi liječnici se slažu da je redovita konzumacija fermentiranih mliječnih proizvoda, koji sadrže bakterije korisne za crijevnu mikrofloru, osnova zdravog načina života i pravilne prehrane. Međutim, nemaju svi blagotvoran učinak na ljudsko tijelo.
Nutricionistica Daria Rusakova sastavila je popis mliječnih proizvoda opasnih po zdravlje.
1. Jogurti s dodacima
Jogurti s raznim dodacima nisu prirodno 'mlijeko' jer sadrže puno više ugljikohidrata nego bilo koji drugi fermentirani mliječni proizvod.
Zbog neprirodnih dodataka i velike količine šećera, koji otežava apsorpciju kalcija, više spadaju u slatkiše nego na mliječne proizvode.
2. Mliječni proizvodi bez masnoće
Iako ih većina ljudi konzumira jer ih smatra niskokaloričnima i zdravima, nemasni mliječni proizvodi zapravo su sve samo ne to.
Činjenica je da se škrob dodaje u sastav takvih jogurta kako bi se postigla potrebna konzistencija, koji je jednako kaloričan kao i ugljikohidrati. Problem leži u činjenici da nemasno mlijeko ne zasićuje tijelo, već, naprotiv, potiče apetit povećanjem razine šećera u krvi.
3. Kiselo vrhnje
Kiselo vrhnje s udjelom masti od 25-30% je jedna od najteže probavljivih namirnica, koja ometa rad gušterače i jetre. No, to ne znači da se ove namirnice trebate potpuno odreći.
Da biste izbjegli probleme s probavom i rizik od razvoja gastrointestinalnih bolesti, dovoljno je odabrati onu koja ima niži udio masti, 10-15%, piše Krstarica.