U današnjem ubrzanom načinu života sve više tražimo prirodne načine očuvanja zdravlja i vitalnosti. Među superhranom koja je u posljednje vrijeme privukla pozornost je i sok od aronije - pravi eliksir zdravlja bogat vitaminima, mineralima i antioksidansima. Aronija, poznata i kao 'sibirska borovnica', stoljećima se koristi u tradicionalnoj medicini zbog svojih iznimnih nutritivnih svojstava.

Male tamne bobice prepune su hranjivih tvari i antioksidansa, poput vitamina C i antocijanina, te nude niz dobrobiti za one koji žele poboljšati svoje zdravlje prehranom.

Aronija.jpg
Shutterstock 

Aronija poboljšava cirkulaciju i čisti krvne žile

Plodovi aronije poboljšavaju cirkulaciju krvi, čiste krvne žile i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu fenola koji dezinficiraju krvotok i tijelo, pospješuju zacjeljivanje rana, otklanjaju toksine, smanjuju upale, poboljšavaju elastičnost krvnih žila i sprječavaju njihovo začepljenje.

Sok od aronije posebno se preporučuje osobama koje imaju problema s krvnim tlakom.

Za što je dobar sok od aronije?

Odlučite li se napraviti sok od aronije, važno je znati čemu je on dobar, koristan i u čemu pomaže. Osim što je dobra za kardiovaskularni sustav, aronija je odlična i za prevenciju mnogih očnih bolesti, poput katarakte.

Aronija
Shutterstock 

Oni koji imaju problema s viškom kilograma trebaju znati da je ovo voće iznimno uspješno u sprječavanju nakupljanja masnoća, ali i u skidanju viška kilograma.

Recept za sok od aronije

Sastojci:

– 1 l vode
– 1 kg šećera
– 2 limuna
- 2 kg aronije

Priprema:

Pomiješajte šećer i vodu i stavite na štednjak dok se šećer ne rastopi, odnosno dok ne počne kuhati. Zatim dodajte aroniju i pustite da se sve zajedno krčka još 10 minuta. Sastojke u posudi neprestano miješajte, pa nakon desetak minuta posudu maknite sa štednjaka.

Aronija.jpg
Shutterstock 

Kad se sirup od aronije potpuno ohladi, procijedite ga kroz gazu ili cjedilo, a bobice ostavite sa strane. Zatim zgnječite i procijedite bobičasto voće. Sve zajedno još jednom procijedite, pa dobiveni sirup ponovno stavite kuhati.

Čim prokuha maknite s vatre pa dodajte sok od limuna i promiješajte. Ovako pripremljen sirup od aronije ulijte u staklene boce, zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu, piše Telegraf.