U nutricionizmu je sve jači trend koji nas potiče da jedemo skupine namirnica i jela kojima su se hranili naši preci. Ovaj se trend temelji na teoriji da smo genetski predodređeni za određeni tip prehrane koji lakše pada našem organizmu, odnosno određenu hranu lakše prerađujemo i bolje se slaže s našim metabolizmom.

Iako su i kod nas stigle mnoge dijete iz dalekih zemalja poput japanske ili skandinavske, prema ovoj teoriji takva nam prehrana neće odgovarati. Iako namirnice koje preporučuju ove dijete mogu biti zdrave, one će opteretiti naše tijelo i u njemu izazvati kemijske spojeve koji će nam samo usporiti metabolizam te tako dovesti do gomilanja kilograma.

Što jesti na slavenskoj dijeti
Shutterstock 

Recimo u skandinavskoj se dijeti sugerira da bismo trebali jesti puno plave ribe poput lososa, a u japanskoj dosta riže i algi – no to nisu namirnice s ovog područja pa se nutricionisti sve više zalažu za to da ih konzumiramo umjereno do rijetko dok bismo u prvi plan trebali staviti namirnice iz našeg podneblja.

Dakle, zapravo bismo mi koji živimo na područjima koja su povijesno tradicionalno nastanjivali Slaveni trebali jesti tradicionalna slavenska jela i namirnice. No što to točno znači?

Slavenska prehrana

Slaveni su isprva bili stočarska plamena, a zatim plemena koja su se bavila uzgojem žitarica. Zbog toga je jako preporučljivo da umjesto riže jedemo ječam, pir i pšenice te da našu prehranu obogatimo sjemenkama iz našeg podneblja. Iako su chia sjemenke možda popularne, ni izbliza nisu toliko 'lokalne' kao one lana ili buče.

Tradicionalno je slavenska prehrana, zbog jakih zima, predviđala i konzumaciju mesa i ribe, a naglasak je oduvijek bio na kuhanom crvenom mesu.

Gulaš
Guliver/Getty images plus/iStock/Tatiana Volgutova 

Tako bismo trebali jesti gulaše i mesne juhe, osobito tijekom hladnijeg doba godine. Uz to, nutricionisti preporučuju i da u prehranu uvrstimo kiseli kupus, ciklu, krastavce i paprike jer ukiseljena, odnosno fermentirana hrana potiču probavu i uravnotežuju crijevnu floru.

Što se tiče voća i povrća, potrudite se da ga jedete sezonski – dakle nemojte konzumirati jagode u prosincu, a savjetuje se i da konzumaciju tropskog voća nekarakteristično za ovo područje svedemo na minimum.

Primjer jelovnika slavenske dijete

Doručak: čaša kefira ili jogurta, žitarice od pira, mala žličica sjemenki po izboru, na kockice narezana jabuka
Užina: Voćka po izboru
Ručak: Gulaš s crvenim mesom, kruh od heljde, pir kao prilog
Večera: Zdjelica cikle, kriška kruha od pira ili heljde sa sirnim namazom, malo dimljene šunke

Kako funkcionira slavenska dijeta

Slavenska dijeta ne zahtijeva brojanje kalorija, već je naglasak na intuitivnom jedenju. Bitno je shvatiti da možemo jesti što i koliko želimo, no da bismo trebali birati nutritivno bogate namirnice koje hrane i njeguju naš organizam.

Ova dijeta vaš organizam neće opteretiti, već upravo suprotno, trebala bi poboljšati probavu, ubrzati metabolizam i smanjiti upalne procese u tijelu što će uz kombinaciju tjelesne aktivnosti dovesti do mršavljenja - čak do 5 kg u mjesec dana!