3 najgora doručka ako imate dijabetes: Namirnice koje svi vole mogu vam ozbiljno naškoditi, ovo su zdravije opcije

Ovo su namirnice koje trebate izbjegavati za doručak ako imate dijabetes.

Shutterstock

Ako imate dijabetes, ono što jedete može biti vrlo važno za održavanje šećera u krvi pod kontrolom, uz redovite kontrole i pridržavanje propisane terapije. Ovo su namirnice koje treba izbjegavati za doručak.

Ugljikohidrati su nutrijent koji ima najveći utjecaj na razinu glukoze u krvi, prema Chandi Pattni, registriranoj dijetetičarki. Ugljikohidrati koje vaše tijelo brzo razgrađuje mogu uzrokovati nagli porast glukoze u krvi što znači da imaju visok glikemijski indeks. To se odnosi na slatku hranu te slatka i gazirana pića. S druge strane, postoje ugljikohidrati koji će se sporije probaviti i apsorbirati, uzrokujući postupni porast šećera u krvi tijekom vremena.

Shutterstock 

Vlakna također mogu biti korisna hranjiva tvar jer djeluju kao fizička barijera koja usporava apsorpciju ugljikohidrata, navodi Diabetes UK. Konzumiranje obroka koji kombinira proteine ​​i zdrave masti također može dovesti do sporog porasta razine glukoze u krvi.

Kada je riječ o doručku, ne postoji idealna veličina porcije koja bi odgovarala svima, jer će svatko drugačije upravljati svojim dijabetesom, dijetom, tjelovježbom, lijekovima i/ili inzulinom.

Međutim, korisno je znati koja hrana na vašem tanjuru za doručak može povećati razinu šećera u krvi.

Koja hrana može povećati razinu šećera u krvi?

Stručnjaci kažu da je najbolje izbjegavati doručke bogate zasićenim masnoćama ili šećerom, kao i kuhanje hrane prženjem u visokozasićenim masnoćama ili ulju, kao i dodatnu masnoću u slanini, kobasicama itd.

Chanda je navela tri namirnice za doručak koje mogu utjecati na razinu šećera u krvi:

• Velika zdjela zašećerenih žitarica s punomasnim mlijekom - žitarice od rafiniranih žitarica koje sadrže čokoladu imaju viši glikemijski indeks i malo vlakana, dok punomasno mlijeko ima nezdravu masnoću.

Shutterstock 

• Bijeli tost s maslacem i pekmezom – bijeli kruh je rafinirani ugljikohidrat koji je siromašan vlaknima i ima viši glikemijski indeks od pekmeza, dok je maslac nezdrava mast.

• Peciva - još jedna namirnica s višim glikemijskim indeksom koja sadrži šećer i nezdrave masnoće

Također, volite li uz doručak popiti čašu soka od naranče, dijetetičarka je predložio da budete krajnje oprezni.

- Voćni sok može biti iznimno izazovan zbog visokog glikemijskog indeksa i nedostatka dijetalnih vlakana, što može dovesti do brzog porasta razine glukoze u krvi, vrlo brzo nakon konzumiranja - rekla je.

Iz istog razloga savjetuje oprez sa smoothiejima.

Zdrave opcije za doručak

Obrok bogat proteinima i vlaknima držat će vas sitima tijekom dana.

Chanda je također preporučila malu zdjelicu kaše (recimo, zobene) kao opciju zdravog doručka za osobe s dijabetesom tipa 2, budući da ima nizak glikemijski indeks i prepuna je vlakana. Možete ih posuti orasima ili bademima koji će osigurati dozu vlakana, proteina i zdravih masnoća ili dodati chia sjemenke ili mljevene sjemenke lana. A ako ste željni nečeg slatkog, dodajte malo voća probajte bobičasto voće (svježe ili smrznuto), jabuke ili kruške.

Shutterstock 

Ako više volite slani doručak, Chanda savjetuje da komadu tosta od cjelovitih žitarica dodate avokado i poširana jaja, čime ćete tijelo nahraniti vlaknima, zdravim masnoćama i proteinima.

Mala zdjelica nemasnog grčkog jogurta s orašastim plodovima, sjemenkama i bobičastim voćem još je jedna dobra opcija.