Jedan od najboljih tenisača svih vremena, Novak Đoković danas slavi 35. rođendan.

Počeo je igrati tenis s četiri godine i osvojio je u dosadašnjoj karijeri 17 Grand Slam turnira. Rođen je u Beogradu kao najstariji sin Crnogorca Srđana Đokovića i majke Dijane Žagar, Hrvatice iz Vinkovaca. Ima mlađu braću Marka i Đorđa koji se također bave tenisom, ali nisu mu ni blizu po talentu.

Đorđe je mlađi brat Novaka Đokovića
Instagram 

Kroz sve sportske uspjehe uz Novaka je njegova supruga Jelena Đoković (35) s kojom je od tinejdžerskih dana. Upoznali su se dok su još išli u srednju školu, u ljeto 2005. godine, a Novak još nije ni slutio da će postati jedan od najboljih tenisača svijeta.

Upoznali su se u širem društvu, a povezao ih je upravo razgovor o sportu jer se i Jelena, koja se tad prezivala Ristić, bavila atletikom. Novaku je tad bilo 17 godina i tek je kretao u profesionalne vode, a Jelena je od njega starija 11 mjeseci.

Tenisač je jednom prilikom otkrio da ga je kod buduće supruge prvo privukao njen osmijeh, no istaknuo je da je zahvalan što su se njih dvoje spojili prije nego što su se dogodili njegovi veliki uspjesi.

‘Na prvi pogled osvojila me osmjehom. Naravno, izgled uvijek prvi dolazi do izražaja, ali za ljubav je potrebno mnogo više. Jelena je bila iskrena od prvog trenutka i hvala Bogu što smo se sreli prije nego što sam postigao velike uspjehe jer znam da je ona sa mnom zbog mene, zbog Novaka, zbog klinca kog je upoznala kada je imao 17 godina. Ona mi je najveća podrška, sposobna je, ambiciozna i jaka. Kod nje najviše volim iskrenost, to je ono što nas čini sretnima’, rekao je Novak.

Veza im se zakomplicirala kad je Jelena otišla studirati u Italiju, a Novak se također morao posvetiti karijeri. ‘Naša viđanja bila su znanstvena fantastika. Bila sam studentica koja je financijski jedva otišla studirati u inozemstvo a on je bio tenisač koji isto tako nije imao novca da financira skup put. Avioni su za nas bili svemirske letjelice, nismo si to mogli da priuštiti’, prisjetila se svojevremeno Jelena.

Iako su se maksimalno trudili da što češće budu zajedno, sve do njene diplome održavali su vezu na daljinu, a kad je diplomirala, odlučili su se zajedno preseliti u Monako.

‘Tri godine od početka naše veze došli smo do prekretnice. Odlučili smo se za zajednički život. No u Monaku je bilo teško pronaći posao. Sve je 'zatvoreno', ali ja sam se igrom slučaja zaposlila u jednoj naftnoj kompaniji’, ispričala je ona.

Jelena i Novak Đoković su u braku od 2014.
Instagram 

Ipak, bilo im je teško živjeti tako da ona po cijele dane radi, a on je neprestano bio po raznim turnirima. Tad su se dogovorili da Jelena postane direktorica Fondacije Novak Đoković kroz koju je organizirala razne humanitarne akcije, no također je mogla Novaka pratiti na brojnim turnirima.

Zaprosio ju je 2013., a sretnu je vijest objavio na Facebooku.

‘Od sada ću Jelenu svima predstavljati kao zaručnicu i buduću suprugu! Počinje navikavanje. Slatke muke. Presretni smo’, napisao je tad.

Novak i Jelena Đoković na svadbi prijatelja
Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL 

Vjenčali su se 10. lipnja 2014. na Svetom Stefanu u Crnoj Gori, a četiri mjeseca kasnije rodilo im se prvo dijete, sin Stefan. Tri godine kasnije dobili su i kćerkicu Taru.

Zajedničke fotografije supružnika pogledajte u galeriji.

Profimedia, Instagram Novak i Jelena Đoković zajedno su dobili dvoje djece