Nakon što se prošle godine prvi put pojavio u ‘MasterChefu’ Nove TV kao član žirija, s Melkiorom Bašićem i Damirom Tomljanovićem, 29-godišnji chef Stjepan Vukadin osvojio je simpatije gledateljstva svojim plavim očima i stručnošću.

Da je itekako ambiciozan u želji da drugima prenese znanje i priušti gurmanske gušte, osim na televiziji, Stipe je dokazao otvorivši potkraj prošle godine restoran il Ponte u Trogiru. Nakon samo šest mjeseci njegov i trud cijelog tima itekako se isplatio. Potvrđuje to cijeli niz nagrada koje su poznati chef i njegov restoran dobili u kratko vrijeme.

U prvom je redu to uvrštavanje u prestižni, svjetski poznat Michelinov vodič, potom u istinskim gurmanima ništa manje poznat francuski vodič Gault&Millau, kao i u Falstaff. Ubrzo je il Ponte dospio i na prvo mjesto Tripadvisora, a Adriacert d.o.o. Stjepanu Vukadinu i Ivici Katiću dodijelilo je certifikat Exquisite MasterChef, kao i kategorizaciju sigurnosti, sljedivosti i održivosti restorana.

Certifikate su im uručili dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Jadranka Frece kao članica stručnog vijeća Exquisitea i dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku prof. dr. sc. Jurislav Babić kao predsjednik stručnog vijeća Exquisitea.

- Otkako smo otvorili restoran, išli smo na to da dobijemo mjesto u Michelinovu vodiču, ali nismo mogli ni zamisliti da će dogoditi ovako brzo. Pogotovo što su zaduženi za to priznanje bili škrti ove godine. Iskreno, nismo imali pojma da će doći netko iz Michelinova vodiča niti znamo tko je uopće bio. Bila je velika radost i čast kad smo dobili službeni mail u kojem je pisalo da smo uvršteni u vodič. To je iznimna potvrda da moja ekipa i ja radimo dobar posao. Tu su i ostala ne manje važna priznanja, kao i Tripadvisor koji stranci dosta gledaju - istaknuo je Stjepan.

IMG-20220712-WA0005.jpg
Jadran Babić 

Otkrio nam je i kako je složio meni te što bi preporučio u restoranu.

- Tijekom zimskih mjeseci gosti su uglavnom domaći, dolaze iz cijele Hrvatske. Prema svima se odnosimo jednako, a tko želi doživjeti il Ponte, preporučujem degustacijski meni od sedam sljedova. Riječ je o ribljim jelima u kojima se može doživjeti Dalmacija, tradicionalna jela s modernim pristupom, odnosno tehnikama. Na meniju su sipa, kozice, lubin, kovač, jakobove kapice i drugo. Sve nabavljamo od lokalnih ribara. Ako me pitate koja je riba bolja - ona iz uzgoja ili divlja - moj je odgovor svježa - ističe chef, priznavši i s čime se suočavao kad je restoran tek otvoren.

- Bilo je problema s osobljem, mnogi nisu mogli pratiti taj tempo, no sad se sve posložilo. Oformio sam tim od 15-ak ljudi i sve dobro funkcionira - ističe Stjepan kojem su tim i dobra organizacija posla priuštili mirno ljeto.

IMG-20220712-WA0001.jpg
Jadran Babić 

Osim što se priprema za skoro snimanje nove sezone ‘MasterChefa’, zadovoljan je ovim ljetom.

- Nikad se nisam iskupao kao ove godine. Sa suprugom i sinom poslije 17 sati odlazio sam na plažu u okolici Trogira. Kako je Gabriel živo dijete, pravi zvrk, kupamo se na smjene. Tu je i kafić i opuštanje u hladovini - govori Stjepan koji nam je u ekskluzivnom intervjuu potkraj prošle godine otkrio kako je upoznao suprugu Katarinu i tko je glavni u njihovoj obiteljskoj kuhinji.

- U tvrtki u kojoj sam bio šef kuhinje ona je radila u računovodstvu. Na njezin prvi radni dan šefica ju je provela kroz sve urede i prostorije da sve upozna. Tada sam je ugledao u kuhinji. Kao nešto sam radio, a zapravo nisam znao što. Valjda sam pokušao ostaviti što bolji dojam pa sam se i zaboravio rukovati i upoznati s njom. To se dogodilo tek kad sam joj počeo donositi otpremnice od nabave. Prije su to radili kolege, ali kako je došla Katarina... Eto, tako je sve počelo. A što se tiče naše kuhinje, tu i tamo pripremim jelo kada draga naredi. Inače njoj prepuštam kuharsku palicu jer je nama iz struke drago kad to netko drugi učini. Nismo zahtjevni i što god da se nađe na tanjuru, dobro je. A supruga stvarno dobro kuha. I zna što volim - rekao je tada chef Vukadin.