Želimo pokoriti svijet našom glazbom, intenzitetom, energijom, ludošću, mladošću i maštovitošću. Želimo inspirirati sve mlade ljude da zavole glazbu - u ljeto 2011. u našem prvom intervjuu rekli su mi Luka Šulić i Stjepan Hauser koji su upravo počinjali karijeru kao 2CELLOS.

Njihova obrada pjesme ‘Smooth Criminal’ već je tada ima više od pet milijuna pregleda na YouTubeu, a bio je to tek početak strelovitog uspona. Tijekom više od deset godina koliko su zajedno svirali ostvarili su svoj plan o kojem su toliko entuzijastično govorili i pokorili glazbeni svijet. Njihovo ime postalo je jedan od sinonima za crossover, surađivali su s najvećim imenima svjetske glazbe, snimili šest albuma i sada odlučili da je vrijeme za nešto novo.

Na današnji dan, 19. rujna, 2Cellos će i službeno završiti svoj 'domaći put', a za posljednji koncert ovdje dvojac je odabrao zagrebačku Arenu u kojoj su i započeli svoju karijeru.

'Ovo je naša posljednja turneja, i to je naš posljednji nastup u Hrvatskoj i osjećaji su pomiješani. Više su pozitivni jer osjećamo da smo zajedno postigli sve što smo mogli u tih više od deset godina i stvarno želimo otići, kako se kaže, dok smo na vrhu. Ali i krenut ćemo svatko svojim putem', otkrio je Luka u nedavnom intervjuu za magazin Story.

Na pitanje o razlozima raspada, imao je kratki i jasni odgovor. 'Smatramo da smo s 2CELLOS postigli maksimum i jednostavno je vrijeme.'

Odgovorio je i na pitanje koje je itekako zanimalo domaću javnost posljednjih godina, a to je u kakvom je doista odnosu s kolegom.

Luka Šulić je prijatelj Stjepana Hausera
Simone Di Luca 

'Nikada nije bilo trenutka da se Stjepan i ja nismo mogli smisliti. Zapravo, sada se slažemo bolje nego ikada prije. Stvarno imamo odličan odnos, ponosni smo jedan na drugoga i na sve što smo zajedno stvorili. Naravno, kao osobe u potpunosti smo drukčiji, potpuna suprotnost, ali možda je to baš ono što naš projekt čini posebnim. Kada se spoje te suprotnosti, nastane nešto čarobno, nešto posebno kada sviramo zajedno.'

U siječnju ove godine veliki intervju za Story dao je i Stjepan koji je također tada govorio o istim temama.

'Naša suradnja dogodila se kada smo obojica bili na životnoj prekretnici pred sam kraj studija u Londonu. Imali smo goreću želju napraviti nešto revolucionarno, uzbudljivo i ludo. Obojica samo svirali s puno energije, adrenalina i strasti te smo znali da bi, ako se spojimo, mogla nastati eksplozija. To se i dogodilo. Pokazali smo svijetu da čelo i klasika itekako mogu biti u centru pažnje i privući sve generacije da jednako uživaju u toj glazbi', započeo je Stjepan pa nastavio.

Stjepan Hauser progovorio je o raspadu 2cellosa
Richard Vojchehovszkij 

'Luka i ja se jako razlikujemo po karakteru, on vodi miran obiteljski život sa suprugom i troje djece, a ja sam potpuna suprotnost. Moj život je poput najluđeg filma koji ćemo jednog dana možda i gledati. Totalno nepredvidljiv, pun avantura, uzbuđenja i nepresušnog stvaralaštva. Obojica smo zaključili kako je bolje da svatko nastavi svojim putem i tempom', zaključio je tada.

A dečkima večeras želimo spektakularni oproštajni koncert, kao i mnogo sreće u daljnjim projektima.