Naš najpoznatiji violončelist Stjepan Hauser ne prestaje nas očaravati svojim talentom i željom za dokazivanjem.

Godinama ovog umjetnika, koji se odsad predstavlja pod umjetničkim imenom HAUSER, smatraju jednim od najpoželjnijih neženja kojeg je teško pratiti. Proputovao je gotovo cijeli svijet, punio arene i oduševljavao publiku. Kako nam je otkrio, o njegovim životnim anegdotama i iskustvu mogu se snimiti filmovi te napisati knjige. Osim toga, dugo se govorilo o razlazu dvojca 2CELLOS, a obožavatelji diljem svijeta bili su u nevjerici kad su čuli tu vijest.

Uskoro će Stjepan posljednji put s kolegom Lukom Šulićem nastupiti kao dio slavnog čelističkog dvojca, što nam je iskreno i bez zadrške komentirao. Otvorio nam se u potpunosti te otkrio i što smatra da je ženama najprivlačnije kod njega, mole li ga da im svira violončelo, a otkrio nam je i koliko mu je teško pronaći onu pravu. Ispunjen i zadovoljan svojim životom, takav dojam odaje ovaj umjetnik kada govori o svojoj karijeri, životnim pustolovinama i privatnom životu.

Story: Vrlo smo se brzo dogovorili za ovaj razgovor zahvaljujući vašem timu. Otkrijte nam što vam se sve događa ovih dana?

Vatromet! Toliko je toga u procesu, velikih stvari, projekata koje u ovom trenutku ne smijem u potpunosti otkriti, ali uskoro će svijet svjedočiti revolucionarnim događajima i djelima. Primjerice, u posljednje dvije, tri godine objavio sam stotine videa i pjesama iz različitih dijelova svijeta uglavnom na društvenim mrežama. Sada je u planu sve to pretočiti na službenu svjetsku razinu u suradnji s najboljim glazbenicima, producentima i najvećim imenima u glazbenoj industriji.

Stjepan Hauser poznat je po tome što nema dlake na jeziku
Richard Vojchehovszkij 

Story: Kakve vas uspomene vežu uz mlade dane, uz vaše djetinjstvo?

Moje odrastanje bilo je u znaku stvaralaštva, napretka i mnogih odricanja, ali nije mi žao ni sekunde i opet bih sve ponovio. Opsesivno sam proučavao glazbu i vježbao violončelo po cijele dane i uživao u tome.

Story: Danas ste veliki glazbeni virtuoz koji je proputovao cijeli svijet i mnoge zadivio svojom glazbom. Kako to da ste odabrali violončelo, a ne neki drugi instrument?

Imao sam samo nekoliko godina kada sam prvi put čuo zvuk čela na radiju. Svirala je kompozicija ‘Labud’ iz ‘Karnevala životinja’ i odmah sam osjetio posebne vibracije, bio sam hipnotiziran tim čarobnim zvukom. Zvuk violončela je iznimno topao, najbliži je ljudskom glasu i osjetio sam da je to moj životni poziv. Ostalo je povijest.

Story: Vratimo se na vaše glazbene početke, kako ste vi i Luka zajedno krenuli osvajati svijet?

Naša suradnja dogodila se kada smo obojica bili na životnoj prekretnici pred sam kraj studija u Londonu. Imali smo goreću želju napraviti nešto revolucionarno, uzbudljivo i ludo. Obojica samo svirali s puno energije, adrenalina i strasti te smo znali da bi, ako se spojimo, mogla nastati eksplozija. To se i dogodilo. Pokazali smo svijetu da čelo i klasika itekako mogu biti u centru pažnje i privući sve generacije da jednako uživaju u toj glazbi.

Story: Danas cijeli svijet zna za Hausera koji je obarao rekorde posjećenosti na turnejama. Dok ste išli iz države u državu i bili fokusirani na koncerte, jeste li imali vremena za sebe?

Na turnejama se nema baš previše vremena za sebe jer se stalno putuje iz grada u grad, iz države u državu, s koncerta na koncert... Neprestano se putuje i svira pa zna biti vrlo iscrpljujuće. Uvijek mi je bilo žao što nisam stigao uživati u svim tim dijelovima svijeta, ali i to se promijenilo u posljednje dvije godine kada sam napokon sve nadoknadio i proputovao svijet s užitkom i bez stresa.

Stjepan Hauser progovorio je o raspadu 2cellosa
Richard Vojchehovszkij 

Story: Za vama lude brojni obožavatelji. Koji vam je susret s njima ostao u najljepšem sjećanju? Imate li neku zanimljivu anegdotu?

Bilo je toliko ludih trenutaka s obožavateljima diljem svijeta pa je nemoguće izdvojiti jednu anegdotu. Mogli bi se snimati filmovi, pisati knjige o tome.

Story: Mnogi su na početku karijere imali dobar početni kapital i bili materijalno dobro potkovani. Smatrate li da je za uspjeh potreban novac i kakvo je vaše iskustvo?

Apsolutno ne, mi nismo imali praktički ništa kada smo počinjali. Najvažnija je vjera u sebe, vizija, upornost i nikad ne posustati od svoga životnog poziva. I u najtežim trenucima, kada se sve činilo nemogućim, odustajanje nije bilo opcija.

Story: Dugo se govorilo o razlazu dvojca 2CELLOS, a obožavatelji su bili u nevjerici kada ste najavili da više nećete biti član grupe. Koji je pravi razlog razlaza? Jeste li se umorili jedan od drugoga?

Luka i ja se jako razlikujemo po karakteru, on vodi miran obiteljski život sa suprugom i troje djece, a ja sam potpuna suprotnost. Moj život je poput najluđeg filma koji ćemo jednog dana možda i gledati. Totalno nepredvidljiv, pun avantura, uzbuđenja i nepresušnog stvaralaštva. Obojica smo zaključili kako je bolje da svatko nastavi svojim putem i tempom.

Story: U ožujku ove godine najavili ste posljednji koncert 2CELLOS. Što možemo očekivati i koje zemlje ćete posjetiti?

Tako je, to će biti naša zadnja turneja. Svirat ćemo u najvećim arenama diljem svijeta: Sjedinjene Američke Države, Europa, Azija, Australija, Novi Zeland... I radujemo se što ćemo posljednji put proputovati svijet kao 2CELLOS!

Story: Jako ste povezani s majkom. Koliku je ona odigrala ulogu u vašem životu, koliko vam je savjeta dala u karijeri? Kako vaša obitelj danas gleda na vaš uspjeh?

Moja majka je najdivnija žena na svijetu, od najranije dobi bila mi je maksimalna podrška u svemu i bezuvjetno je vjerovala u moj odabir životnog puta. Sretan sam što danas svjedoči ispunjenju svih mojih snova.

Story: S legendarnim Oliverom Dragojevićem snimili ste album ‘Noć nek’ tiho svira’ prije deset godina. Možete li se prisjetiti nekih zajedničkih trenutaka i podijeliti s našim čitateljima savjete koje vam je dao?

Oliver i ja snimili smo cijeli zajednički album ‘Noć nek’ tiho svira’ i to će mi zauvijek ostati album najbliži srcu. Uz njegove pjesme sam odrastao, uz njegov čarobni glas progovorio, Oliver će jednostavno zauvijek činiti velik dio mog života. Nije mi konkretno davao nikakve savjete, ali samom njegovom prisutnošću i iz njegovih djela puno sam naučio.

Story: Gotovo na sve profesije diljem svijeta utjecala je pandemija. Koliko je ova situacija ostavila traga na vas i vaš posao. Kako ste se nosili s ‘novim normalnim’?

Zapravo, to je na neki način bio moj prvi godišnji odmor u životu. Cijeli sam život bio u pogonu, na ful gasu, koncerti, turneje, intervjui... Napokon sam uzeo malo predaha od svega toga. Ali ni u tim trenucima nisam mirovao nego sam bio produktivniji nego ikada prije i posvetio se stvarima za koje dotad nisam imao vremena. Objavio sam stotine novih videa i pjesama na društvenim mrežama, što je rezultiralo milijunima novih pratitelja.

Story: Kako se snalazite u današnjoj glazbi i njezinim trendovima?

Uopće se ne opterećujem trendovima koji neprestano dolaze i odlaze, instantnim zvijezdama koje danas jesu, sutra nisu. Ostajem pobornik pravih vrijednosti i kvalitete koja će zauvijek zadržati svoju vrijednost.

Stjepan Hauser o bivšim curama misli sve najbolje
Richard Vojchehovszkij 

Story: Umjetnici su senzibilna bića i kroz život idu srcem. Koliko je vas u velikim životnim odlukama vodilo srce, a koliko um?

Uvijek sam slijedio isključivo svoje srce i svoj instinkt i uvijek sam išao na sve ili ništa.

Story: Godinama ste na glasu kao šarmantan muškarac. Što mislite, čime najviše privlačite žene? Što je vaš najveći adut?

Cijelo moje stvaralaštvo prožeto je romantikom i senzualnošću do krajnjih granica. Žene su mi uvijek bile glavni izvor inspiracije i moje muze. Svojim stvaralaštvom odajem počast ženskom rodu, a one to osjećaju i stostruko mi vraćaju.

Story: Jesu li vas žene ikada molile da im svirate?

Apsolutno, na obostrano zadovoljstvo!

Story: Sa zavidnom karijerom dolaze i novac, turneje, putovanja... Vaš je ritam teško pratiti nekome tko nije iz glazbenog svijeta. Koliko je teško pronaći osobu koja vas može pratiti?

Osoba se ne traži, kada dođe vrijeme, pojavit će se prava osoba koja će moći pratiti moj ritam i način života.

Stjepan Hauser ne razmišlja o mirovini
Richard Vojchehovszkij 

Story: Kaže se: 'O bivšima sve najbolje.' Sjetite li se nekada bivših ljubavi ili ste osoba koja se ne osvrće za prošlošću?

Naravno da se sjetim. Imam samo lijepa iskustva i uspomene.

Story: Postoji li nešto u karijeri što smatrate izazovom, što niste ostvarili, a voljeli biste?

Za mene je izazov život, svaki dan idem korak po korak, ostvarujem sve svoje snove, jedan za drugim.

Story: S kojim glazbenikom biste voljeli snimiti duet, a još niste?

Mnoge sam već ostvario, a ostalo, kako sam i najavio, vidjet ćete u bliskoj budućnosti.

Story: Kako zamišljate umirovljeničke dane?

Ne zamišljam ih, moj će život biti avantura do zadnjeg daha!