Želimo pokoriti svijet našom glazbom, intenzitetom, energijom, ludošću, mladošću i maštovitošću. Želimo inspirirati sve mlade ljude da zavole glazbu - u ljeto 2011. u našem prvom intervjuu rekli su mi Luka Šulić i Stjepan Hauser koji su upravo počinjali karijeru kao 2CELLOS.

Njihova obrada pjesme ‘Smooth Criminal’ već je tada ima više od pet milijuna pregleda na YouTubeu, a bio je to tek početak strelovitog uspona. Tijekom više od deset godina koliko su zajedno svirali ostvarili su svoj plan o kojem su toliko entuzijastično govorili i pokorili glazbeni svijet. Njihovo ime postalo je jedan od sinonima za crossover, surađivali su s najvećim imenima svjetske glazbe, snimili šest albuma i sada odlučili da je vrijeme za nešto novo.

Trenutačna turneja posljednja je za 2CELLOS, a Zagreb je odabran kao posljednji europski grad u kojem će svirati pod imenom po kojem ih svi poznajemo. Koncert u Areni Zagreb 19. rujna uistinu će biti poseban, a kako je doživio posljednjih deset godina, u kakvom je odnosu s Hauserom i koji su mu planovi za dalje, samo za Story otkriva Luka Šulić.

“Tu smo počeli, tu želimo završiti”, rekli ste o skorom koncert u Areni Zagreb. Što pripremate za publiku?

Pripremamo naš dosad najjači koncert u Hrvatskoj. Iza nas je šest studijskih albuma i izabrali samo stvarno najbolje pjesme za izvedbu uživo. Obuhvatit ćemo sve, od repertoara s albuma do repertoara koji smo svirali, ali nikada nismo snimili, a te izvedbe odlično funkcioniraju na koncertima. I sama produkcija koncerta bit će na zavidnoj razini. U ovih više od deset godina okupili smo izvrsnu ekipu što se tiče zvuka, svjetla, videa i svega ostaloga tako da će koncert stvarno biti odlično iskustvo za našu publiku, ali i za nas.

Kakve vas emocije obuzmu kada pomislite da će to biti vaš posljednji zajednički nastup u Hrvatskoj kao 2CELLOS?

Ovo je naša posljednja turneja, i to je naš posljednji nastup u Hrvatskoj i osjećaji su pomiješani. Više su pozitivni jer osjećamo da smo zajedno postigli sve što smo mogli u tih više od deset godina i stvarno želimo otići, kako se kaže, dok smo na vrhu. Ali i krenut ćemo svatko svojim putem.

Zato ste vi i Stjepan odlučili okončati 2CELLOS?

Smatramo da smo s 2CELLOS postigli maksimum i jednostavno je vrijeme.

Po čemu ćete pamtiti tih zajedničkih deset godina?

Čovjek bi mogao napisati nekoliko knjiga o svemu što smo doživjeli. U tih deset godina proživjeli smo toliko toga, neki to ne bi doživjeli u nekoliko života. Od koncerata, putovanja, avantura, snimanja, raznih suradnji...

Stjepan Hauser, Luka Šulić više neće zajedno nastupati
Story 

Koje su vam najdraže anegdote iz tih više od deset godina?

Teško je izdvojiti samo neke. Kada smo tijekom prvih nekoliko godina bili na turneji s Eltonom Johnom, dogodilo se toliko toga. Nekoliko puta obišli smo cijelu kuglu zemaljsku i kada smo počeli samostalno nastupati kao 2CELLOS, vraćali smo se u sve te arene gdje smo svirali s njim i na to smo najviše ponosni. Što se tiče anegdota, stvarno ih ima mnogo sa snimanja, koncerata, druženja s ostalim glazbenicima... O tom će se možda nekada napisati knjiga...

Jesu li to bila samo dobra vremena ili je bilo i teških trenutaka?

Naravno, bilo je napornih epizoda. U nekim razdobljima imali smo po 200 letova godišnje, što je vrlo stresno i naporno za organizam. Naposljetku, to ćemo vrijeme sigurno pamtiti po pozitivnom. Uz 2CELLOS svakako smo sazreli i kao glazbenici i kao osobe.

Kako je sve što ste prošli utjecalo na vaš odnos, prijateljstvo? Je li bilo trenutaka kada se niste mogli smisliti?

Nikada nije bilo trenutka da se nismo mogli smisliti. Zapravo, sada se slažemo bolje nego ikada prije. Stvarno imamo odličan odnos, ponosni smo jedan na drugoga i na sve što smo zajedno stvorili. Naravno, kao osobe u potpunosti smo drukčiji, potpuna suprotnost, ali možda je to baš ono što naš projekt čini posebnim. Kada se spoje te suprotnosti, nastane nešto čarobno, nešto posebno kada sviramo zajedno.

Kako je sve utjecalo na vas kao osobe? Koliko se Luka i Stjepan danas razlikuju od Luke i Stjepana iz 2011. godine kada ste obradili ‘Smooth Criminal’?

To je nebo i zemlja. Što smo sve preživjeli, što smo sve naučili o životu, a najviše o sebi. A to je i najvažnije, ali o sebi učiš cijeli život. Mnogo smo naučili i o samom glazbenom poslu. Kao što sam već spomenuo, stvarno smo sazreli zahvaljujući 2CELLOS.

Jeste li tada bili spremni na golemi uspjeh koji vam se vrlo brzo dogodio nakon objave obrade te prve pjesme?

Kao glazbenici, kao čelisti bili smo spremni, ali nismo bili spremni na sve ostalo što uključuje taj uspjeh. Iz vrlo konzervativnog, klasičnog svijeta odjednom smo se našili u rock’n’roll šoubiznisu i trebalo nam je neko vrijeme da pohvatamo sve konce. Hvala Bogu, od djetinjstva imamo disciplinu, radnu etiku i ako imaš to u sebi, nema izazova koji ne možeš prebroditi i pobijediti.

Luka Šulić je prijatelj Stjepana Hausera
Simone Di Luca 

Kakav je bio osjećaj kada je za vama počelo vrištati sve više obožavateljica?

Vrlo neobičan osjećaj! Prije smo svirali klasiku za nekoliko starijih gospođa, a onda smo odjednom bili na pozornici, svi su vrištali i bacali nam medvjediće. Bilo je neobično, ali čovjek se na to vrlo brzo navikne.

Može li se na klasiku i crossover primijeniti poznata uzrečica seks, droga i rock’n’roll? Jeste li ikada živjeli po toj krilatici?

Nakon ‘Smooth Criminala’ našli smo se u rock’n’roll šoubiznisu i jako ga dobro upoznali, ali čini mi se da su ta vremena bila u 80-ima i prije toga. Danas rokeri idu u teretanu, piju suplemente i više se baš ne drogiraju. Mislim da mi ne bismo mogli izdržati naš tempo da smo živjeli onako raskalašeno kao što čitamo da su nekada živjeli rokeri. Iskreno, mislim da su sve te priče previše napuhane kako bi se stvorila mistika oko njih.

Nastupali ste s nekim od najvećih imena svjetske zabavne industrije, s kime vam je bilo najbolje surađivati?

Spomenuo sam Eltona Johna, s njim smo obišli svijet nekoliko puta. Meni je jedna od najljepših uspomena svirka s Red Hot Chili Peppersima na zagrebačkom Hipodromu. To iskustvo nikada neću zaboraviti i možda mi je najdraže.

Luka Šulić i supruga Tamara dobili su troje djece
Story 

Hoće li na zagrebačkom koncertu biti vaša supruga i djeca?

Ne znam. Bili su u Ljubljani, a za Zagreb još ne znam. Ima ih troje pa se moramo dobro organizirati i ako uspijemo, onda će svakako doći.