Mia Begović je jedna od kultnih diva hrvatskog glumišta.

Najpoznatije uloge je ostvarila u kazalištu, ali i u TV sapunicama, a rođena je na današnji dan prije 60 godina, što znači da je sada ušla u 7. desetljeće života. Podsjetimo profesionalno je Mia aktivna od 1986., a njezina je starija sestra bila Ena Begović, najveća ljepotica hrvatskog filma koja je tragično preminula u automobilskoj nesreći.

Mia je rođena u Splitu kao drugo dijete Terezije i Nikole Begovića, a kasnije se zbog profesionalnog razvoja i karijere preselila u Zagreb, gdje živi i danas. Akademiju dramske umjetnosti završila je u Zagrebu 1986. godine. Za vrijeme studiranja započeli su njezini profesionalni angažmani u gotovo svim zagrebačkim kazalištima, na televiziji i filmu. Snimala je u gotovo svim državama bivše SFRJ.

Mia Begović proslavila je 60. rođendan
Story arhiva 

Što se tiče njezina privatnog života, Mia ima kći Maju Lenu, a prvi puta se udala 1990. za proslavljenog vaterpolista Ronalda Lopatnyja. Nakon razvoda, 2004. godine udala se za poduzetnika Željka Žnidarića. Par se razveo 2010., nakon šest godina braka, a njihova se rastava smatra jednom od najskandaloznijih u povijesti Hrvatske.

Naime, drama je buknula 2012. godine nakon što se glumica vratila sa snimanja reality showa 'Survivor' na Kostarici. Kada je pokušala ući u stan u zagrebačkoj Masarykovoj ulici, shvatila je da ključ koji ima ne odgovara bravi.

Mia Begović imala je žustar razvod od Željka Žnidarića
Sanjin Strukic/PIXSELL 

Dok je nije bilo, njezin bivši suprug je promijenio brave, pa je ona čak četiri dana spavala na hodniku zgrade, okružena koferima nakon putovanja, a hranu joj je donosila majka. Jednom je prilikom intervenirala čak i Hitna pomoć jer je glumica ozlijedila nogu u naguravanju sa zaštitarem, a stigla je i policija. Kako je tada pisao Jutarnji list, glumicu su pred stanom tada navodno dočekali i zaštitari koje je Žnidarić angažirao. Žnidarić i Begović razvod su objavili u srpnju 2010. godine kada je glumica ustvrdila da za to nije kriva treća osoba, već ljubav 'koja više ne živi na njihovim adresama'.

Željko je preminuo u 69. godini života 2018., a nedavno je Mia uz kći Maju Lenu ekskluzivno progovorila za magazin Story o bivšem suprugu Ronaldu Lopatnyju s kojim je u braku bila devet godina.

Mia Begović je bila dva puta u braku
Storypress 

Budući da je Ronald preminuo u svibnju 2022., za Miu i Maju Lenu je prošli Božić, prvi bez njega, teško pao. U ekskluzivnom intervjuu za Story Maja Lena je otkrila da je s roditeljima, unatoč njihovom razvodu, slavila sve obiteljske blagdane i da su oni bili u dobrim odnosima.

'Svoje sam roditelje ujedinila tako da barem za obiteljske blagdane budemo zajedno. Božić i Uskrs uvijek smo provodili zajedno. Mogu reći da je svaki dan težak i imam osjećaj da mi nedostaje pola srca. Za Božić ću sigurno otići i k njemu na grob. Tatina i moja ljubav neraskidiva je poveznica dvaju svjetova’, ispričala nam je Maja Lena.

Maja Lena Lopatny i Mia Begović
Goran Čižmešija 

Mia nam je pak otkrila da je nju i bivšeg ujedinila ljubav prema kćeri, koja ih je, kako kaže glumica, ‘prizvala’ za obiteljski stol, a ispričala nam je i da ga smatra dobrim ocem.

Pokušavam njezinu tugu nadomjestiti majčinskom ljubavlju. To je nešto što osoba nosi cijeli život, a Maja Lena i njezin otac imali su zaista poseban odnos. Mislim da sam joj izabrala divnog tatu, a on joj je sve dao. Maja Lena je mene i mog bivšeg, pokojnog supruga prizvala za obiteljski stol’, rekla nam je Mia.

Ispričala je i da je Ronald, usprkos borbi s bolešću, nastojao što više vremena provoditi s kćeri koja je bila jako vezana za njega, i da su njih dvoje puno razgovarali u posljednjem razdoblju njegova života.

‘Dugo se borio s bolesti, a to je jako teško. Živio je da je pripremi na sve. Jako su puno pričali, a posljednje razdoblje su stvarno intenzivno razgovarali. Ona danas u svakoj situaciji zna što bi joj on rekao. To posebno prepoznajem jer sam i ja bila jako vezana uz svog tatu, a i moj je tata prerano otišao, i to iznenada. Nismo se čak ni uspjeli pozdraviti pa mi je to zaista teško. Maja i ja smo, nažalost, u sličnim godinama izgubile oca. Moram priznati da mi je najdraža Majina osobina što može istinski duboko voljeti i poštovati ljude oko sebe’, kaže Mia.

Dodala je i kako je trenutno emotivno ispunjena te da je sretna u životu.

‘Samo mogu reći da sam emotivno ispunjena. No ja sam osoba kojoj ne treba muškarac da bi se osjećala ispunjeno. U ovim godinama takve stvari nazivam lijepim prijateljstvima, a ta strana moje osobnosti je zadovoljena. Kada je žena zaljubljena, to se vidi čak i na tenu. Moram priznati da su iza mene bila duga razdoblja u kojima sam bila sama. Mogu vam reći da mi je to tada i odgovaralo. Nemam problem s tim. Ne bježim od ljubavi, naravno da je ljepše biti zaljubljen’, zaključila je Mia.