Sari Ferguson, vojvotkinji od Yorka, dijagnosticiran je rak dojke.

'Vojvotkinji od Yorka nedavno je dijagnosticiran rani oblik raka dojke. Savjetovali su joj operaciju, koja je uspješno obavljena. Vojvotkinja dobiva najbolju medicinsku skrb, a njezini su liječnici rekli da su prognoze dobre. Sada se oporavlja u krugu obitelji", rekao je njen glasnogovornik za Sky News.

'Vojvotkinja želi izraziti neizmjernu zahvalnost medicinskom osoblju koje joj je pružalo podršku proteklih dana. Također je iznimno zahvalna osoblju koje je bilo uključeno u mamografiju koja je otkrila bolest, iako nije imala simptoma. Želi da iz njenog iskustva drugi shvate važnost redovitih pregleda'', dodao je.

Press Association piše da je Sarah na kućnom liječenju te da je u nedjelju napustila privatnu bolnicu King Edward VII u Londonu, u kojoj se liječe članovi britanske kraljevske obitelji.

Sarah Ferguson, vojvotkinja od Yorka, bivša žena princa Andrewa, bila je protagonistica skandala, koji je 1992. uzdrmao britansku javnost.

Naime, ona se upustila u izvanbračnu aferu koja je završila razvodom. Što se točno dogodilo?

Zapravo je priča dosta šokantna i neobično je da je pala u zaborav javnosti. Naime, Sarah je uhvaćena kako s ljubavnikom na jugu Francuske uživa u tome da joj on – cucla nožne prste. Paparazzi su točno taj prizor snimili dok je Sarah, tada još uvijek supruga princa Andrewa, uživala na odmoru sa svojim financijskim savjetnikom, Johnom Bryanom, a koji joj je tom prilikom ljubio i cuclao nožne prste, što su ovjekovječili paparazzi svojim fotografijama.

sarah ferguson
- / Polaris / Profimedia 

Naravno, tabloidi se nisu nimalo sramili objaviti te inkriminirajuće fotografije u javnost, a Sarah je pala u nemilost Britanaca i od najdraže kraljičine snahe postala najomraženija. Kako stvari stoje, Sarah je bila najdraža snaha kraljice Elizabete zbog svoje živahne, vedre naravi i zaraznog smijeha, a uz to je bila i supruga kraljičinog sina miljenika, Andrewa.

Zbog curenja fotografija koje du neosporno dokazale aferu vojvotkinje došlo je do golemih sukoba u kraljevskoj obitelji, a Sarah i Andrew nakon pet mjeseci napokon su se odlučili i službeno razići te rastati. Podsjetimo, u braku su dobili dvije kćeri, princeze Beatrice i Eugenie, a danas su zapravo jako dobri prijatelji.

Princ Andrew i Sarah Ferguson su u dobrim odnosima
Profimedia 

Kada su skandalozne fotografije objavljene Sarah je bila u kraljičinoj rezidenciji te se našla okružena neprijateljskim pogledima kada je ta vijest procurila u medije. Kada je Kraljica vidjela novinske natpise odmah ju je potjerala iz svog dvorca Balmoral u Škotskoj te je time započeta još jedna kraljevska rastava te godine.

Inače, cijeli se slučaj dogodio u trenutku kad su i princeza Diana i princ Charles krenuli živjeti odvojeno, kada se princeza Anne rastajala od prvog supruga te kada je došlo do velikog požara u dvorcu Windsor. Poprilično loša godina za kraljevsku obitelj koju je u kratkom periodu snašlo puno skandala.