Kraljica Elizabeta II umrla je od starosti 8. rujna prošle godine u 15.10 sati, stoji u njezinoj smrtovnici.

Smrt pokojne kraljice registrirana je u Aberdeenshireu 16. rujna 2022, a sudeći prema podacima iz potvrde jasno je da su neki od članova kraljičine bliske obitelji letjeli prema Balmoralu kada je umrla.

Princ William, princ Andrew, princ Edward i grofica od Wessexa poletjeli su zrakoplovom u 14.39 sati i sletjeli u Aberdeen u 15.50 sati, 20-ak minuta nakon kraljičine smrti, a u Balmoral su stigli u 17 sati. Princ Harry je pak za bakinu smrt saznao kad je njegov zrakoplov sletio u Aberdeen predvečer.

Meghan Markle i kraljica Elizabeta
PAUL MARRIOTT / SPLASHNEWS.COM / SPLASH / PROFIMEDIA 

Kad je kraljica umrla u Balmoralu su bili samo princ Charles i princeza Anne.

Da s kraljičinim zdravljem nešto nije u redu dalo se naslutiti kad je odustala od pojavljivanja na važnom događaju u Škotskoj, Braemar Gatheringu, na kojem je tradicionalno uvijek sudjelovala te je od svog sina Charlesa zatražila da je zamijeni.

'Odluka je donesena kako bi Kraljica bila zaštićena od suvišnih napora', poručeno je tad iz Buckinghamske palače.

Kraljica elizabeta, kate middleton, kralj charles, princ harry
Pete Mariner / MirrorPix / Profimedia Kraljica Elizabeta, Kate Middleton, kralj Charles i princ Harry

Ta je odluka donesena nakon što je Elizabeta odlučila da neće putovati u London kako bi se i službeno oprostila od premijera Borisa Johnsona, a novu je britansku premijerku Liz Truss primila u dvorcu u Balmoralu. Ovo je bilo prvi put da je kraljica imenovala premijera u Škotskoj, a tom su prilikom nastale posljednje fotografije kraljice Elizabete II.

Iako se tijekom susreta smješkala te se nije previše oslanjala na štap za hodanje, javnost je uznemirio pogled na ruke monarhinje. Na nadlanici je imala prilično veliku modricu, a na društvenim su mrežama odmah krenule rasprave o njenom zdravstvenom stanju.

Posljednje fotografije kraljice pogledajte u galeriji:

PA IMAGES / ALAMY / ALAMY / PROFIMEDIA, Jane Barlow / PA Images / Profimedia Posljednje fotografije kraljice Elizabete