Nakon što se Kate Middleton u subotu pojavila na Trooping the Colour, tradicionalnoj ceremoniji kojom se obilježava rođendan britanskog monarha, nacija je bila očarana izgledom princeze od Walesa, koja se u javnosti nije pojavila šest mjeseci zbog borbe s rakom.

Naime, Kate je u siječnju imala abdominalnu operaciju, nakon koje joj je dijagnosticirana neimenovani oblik raka. U ožujku je objavila da je podvrgnuta preventivnoj kemoterapiji.

profimedia-0881889879.jpg
Doug Peters / PA Images / Profimedia 

Otada je se nije moglo vidjeti nigdje, sve do petka kad je objavila svoju fotografiju i najavila da će doći na Trooping the Colour.

Društvene mreže odmah su preplavile njene fotografije i snimke, naročito one razgovora s djecom. Britanski mediji kao da se natječu tko će napisati ljepši članak o njoj, a čini se da je Telegraph u tome pretjerao jer je izazvao bijes čitatelja.

Autorica Allison Pearson napisala je članak pod naslovom 'Naša draga gospo: Nesebično pojavljivanje princeze od Walesa bio je tonik koji je Britaniji bio potreban'. Prvim dijelom naslova aludirala je na to da je haljina koju je Kate nosila izgledala kao kopija one koju je Audrey Hepburn nosila u istoimenom filmu (My Fair Lady, op.a.) iz 1964. godine.

'Dok bi obični smrtnici ostali kod kuće, Catherine je dokazala da se show mora nastaviti', napisala je Allison i izazvala bijes.

No Pearson tu ne staje pa se u nastavku zahvaljuje Kate Middleton što je došla na paradu.

'Dvije riječi: hvala vam. Hvala vam, princezo od Walesa, što ste bili pravi vojnik i što ste prisustvovali Pozdravu bojama hladnog, tmurnog dana kada bi obični smrtnici s vašom bolešću ostali kod kuće, ušuškani u svojim pidžamama. Hvala vam što ste žrtvovali privatnost koja vam je prijeko potrebna da biste potpuno ozdravili', napisala je.

Kate Middleton
James Veysey / Shutterstock Editorial / Profimedia 

'Hvala vam što ste iskazali podršku bolesnom kralju na dan službene proslave njegovog rođendana i što ste dali poticaj široj kraljevskoj obitelji, kojoj je nedostajalo zvjezdane moći otkako ste se u siječnju povukli iz javnog života zbog teške operacije. Hvala što ste me podsjetili na prekrasnu ljepotu Audrey Hepburn u bijeloj haljini s prekrasnom, ogromnom, prugastom, crno-bijelom mašnom. Ti si naša draga gospa', nastavila je.

Članak nije pao na plodno tlo, već je izazvao bijes Britanaca, kojima nije sjelo to što Pearson 'običnim smrtnicima' koji se bore s rakom govori što bi trebali raditi da budu božanstveni poput Kate.

'Izabrat ću tisuće Britanaca koji nemaju luksuz da ne dolaze na posao iako imaju rak, ali i one koji zbog njega svaki dan ostaju kod kuće, umjesto Catherine, princeze od Walesa. Tisuće pacijenata oboljelih od raka u Britaniji osjećaju posljedice duge liste čekanja i zdravstvene diskriminacije, umiru bez liječenja, nemaju financijsku, moralnu i društvenu podršku, ali Kate Middleton se pojavljuje jednog dana, i iako je simbol svake prednosti koja se sustavno uskraćuje drugima koji imaju rak, predstavlja je se kao 'tonik koji Britaniji treba'? Uz dužno nepoštovanje, odje*ite. Jedini obični smrtnici ovdje su Allison Pearson i urednik koji je odobrio ovu uvredljivu tiradu', poručila je britansko-nigerijska odvjetnica i aktivistica Shola Mos-Shogbamimu.

'Obični smrtnici sumiraju sve što nije u redu s kraljevskim institucijama 2024. godine', 'Ona je obična smrtnica poput nas, jedina razlika je što se bogato udala. Ona nije ništa bolja od bilo koga tko se trenutno liječi od raka' i Moja maćeha nije mogla jesti i povraćala je jer je imala tumor veličine lubenice koji joj je začepio želudac i crijeva. Sad shvaćam da je bila niža vrsta jer nije imala tim stilista i šminkera da je kotrljaju u zlatnoj kočiji', samo su neki od komentara.

Doug Peters / PA Images / Profimedia Princ William i Kate Middleton s obitelji na balkonu