Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OD BALENCIAGE I CHANELA DO KOMADA IZ OBIČNOG ZANATSKOG DUĆANA: Jovanka Broz imala je jedno modno pravilo kojeg se držala

Odjeća Jovanke Broz bila je mješavina jugoslavenske modne industrije, zanatske proizvodnje, ali i najvećih svjetskih modnih kuća.

 Stil Jovanke Broz Izvor: Profimedia

Na današnji dan prije 97 godina u Lici je rođena JovankaBroz, Titova supruga, koja je tijekom godina postala veća ikona od svog muža, barem što se tiče prepoznatljivog stila kojeg je njegovala.

Oduvijek je 'furala' minimalistički stil te voljela kad su joj krojevi bili jednostavni. Postojalo je nekoliko nepisanih modnih pravila kojih se nekadašnja jugoslavenska 'prva dama' uvijek držala.

Budući da se modna industrija još uvijek razvijala tijekom 60-ih godina 20. stoljeća, pa i nije bilo nekih inovativnih kreacija, odjevni predmeti Jovanke Broz okarakterizirani su kao 'visoka moda'.

 Modni komadi Jovanke Broz Izvor: Profimedia

'Prva dama Jugoslavije' naručivala je odjeću po mjeri, uz direktnu komunikaciju s dizajnerima, ponajviše s poznatom Mirjanom Marić, ali i zagrebačkim modnim studiom Žuži Jelinek.

Od druge polovice 1960-ih, kada se razvija modni dizajn bivše Jugoslavije, Jovanka Broz postaje redovita gošća beogradskih modnih sajmova, a za strane posjetitelje često je organizirala revije domaćih kolekcija, uglavnom u bivšem Jugoexportu. U sklopu ovih događanja, Prva dama Jugoslavije organizirala je i modne revije u čast najviših državnih dužnosnika i njihovih supruga.

Prema etnografskim izvorima, Jovankine želje za novom odjećom bile su skromne, do te mjere da je često nosila istu odjeću i po nekoliko puta, pa je prkosila trendovima i samoj ideji mode koja uvijek teži imperativu novog. Neki izvori svjedoče i da je Jovanka Broz često prepravljala odjeću i nakit.

 Modni komadi Jovanke Broz Izvor: Profimedia

Ono po čemu je ikona jugoslavenske mode postala bila prepoznatljiva je stil koji se najbolje može okarakterizirati kao minimalistički s jednostavnim krojevima, reduciran, elegantan nakit i jednostavne frizure.

Kao i u svakoj odjeći političke i društvene elite, postojala je jasna razlika između dnevne i večernje odjeće. Za svakodnevnu odjeću Jovanka je najčešće birala pomno krojene i strukirane kostime od tkanine, svile, a ponekad i Chanel kostime. U njezinoj garderobi večernjih toaleta često su se mogli naći komadi svile i lana. Njezini odjevni komadi uglavnom su bili svijetlih boja i često s kontrastnim detaljima, iako je voljela 'nositi' i ljubičastu i tamnozelenu.

U njezinim kolekcijama bili su prisutni modni magnati, poput Balmaina, Balenciage i Diora, pa je kraljica jugoslavenskog stila ostala prepoznatljiva po Balmainovom kaputu. Za obuću je uglavnom birala jednostavne salonke, Balmain štikle ili one iz domaćih zanatskih dućana. Cijeli look upotpunile su uglavnom kožne torbice životinjskog dezena te ženski šeširi raznih krojeva.

 Modni komadi Jovanke Broz Izvor: Profimedia

Ono što dolazi do izražaja kada je Jovanka u pitanju je njeno 'pravilo' nestriktnog pridržavanja modnih trendova, te fokusiranja na diskreciju, jednostavnost i eleganciju, bez upuštanja u razne oblike eksperimentiranja s odjećom i frizurama i tijelom. Tako možemo primijetiti da matrona jugoslavenskog stila nije promijenila frizuru, a nije se ni bojala dok nije počela sjediti.

Po svemu sudeći, njezina je odjeća bila mješavina jugoslavenske modne industrije, zanatske proizvodnje, ali i najvećih svjetskih modnih kuća.

U fotogaleriji provjerite kako se stil Jovanke Broz i nije baš promijenio kroz godine:

Povezane vijesti

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image