Najvažniji modni događaj godine Met Gala će sljedeće 2023. biti u znaku pokojnog modnog dizajnera Karla Lagerfelda, a nosit će naziv 'Karl Lagerfeld: Linija ljepote'.

Karl je rođen 10. rujna 1933. u Hamburgu, iako je govorio da je rođen 1938. Njegovo puno ime je bilo Karl Otto Lagerfeld, a iz imena je izbacio slovo 't'. Odrastao je sa starijom sestrom i polusestrom u bogatoj obitelji koja je morala preseliti u izolirani dio Njemačke kada je narasla Hitlerova moć 1930-ih godina.

Dizajner je svojedobno otkrio kakvo je djetinjstvo imao i ispričao da je u školi bio dobar učenik, ali jako nedruštven.

Karl Lagerfeld volio je samo jednog muškarca
Profimedia 

'Bio sam previše egzotičan za tu školu. Prezirao sam društvo druge djece. Nisam se igrao s njima, niti mi je bilo stalo do njih. Jedva sam išao u školu. Sve sam naučio kod kuće. Do šeste godine govorio sam njemački, engleski i francuski i to zato što sam molio da me nauče. Moj problem je bio taj što mi je bilo jako dosadno, želio sam biti odrasla osoba, a ne dijete. Kao da je djetinjstvo trajalo zauvijek - od moje osme do osamnaeste godine prošlo je, činilo mi se, sto godina. Danas roditelji previše bdiju nad djecom. Ne bi trebalo biti tako. Djeca moraju znati gdje im je mjesto. Uvijek sam bio sa strane, čitao ili crtao. I želio sam biti tamo. Želio sam biti odrasla osoba, želio sam da me se shvati ozbiljno. Pojam djetinjstva i ono što ono podrazumijeva činio mi se glupim', rekao je Karl.

Obožavao je majku unatoč njezinim ružnim opaskama. Tako mu je jednom prilikom rekla da ima toliko dosadne priče da bi ih što prije trebao ispričati. Također ga je kada je imao 14 godina, upozorila na izgled njegovih ruku.

'Ljudi koji puše automatski ističu ruke, a s obzirom na to da tvoje nisu lijepe, ne bi trebao pušiti', rekla mu je majka. To je vjerojatno odgovor na pitanje dijela javnosti koji se uvijek pitao zašto je Lagerfeld stalno nosio rukavice kada se proslavio.

Karl Lagerfeld proslavio se kao modni dizajner
Profimedia 

Karl je dobio svoju priliku u modnom svijetu s 21 godinom. Naime, sudjelovao je 1954. na prestižnom modnom natjecanju Internacional Woolmark Prize na kojem je pobijedio u kategoriji za najbolji kaput. Zbog toga ga je zamijetio dizajner Balmain i zaposlio kao asistenta, a tri godine kasnije Lagerfeld je dao otkaz.

'Nisam se rodio da bih bio nečiji asistent', rekao je Karl jednom prilikom. Nakon toga se zaposlio kao umjetnički direktor kuće House of Patou, ali mu je 1961. dosadilo kreiranje formalnih kreacija po mjeri za elitu.

Život mu se promijenio kada je 1965. upoznao Fendi sestre, pet žena koje su mu postale poput obitelji. U Italiju je putovao samo kako bi surađivao s njima, a kao freelancer je počeo surađivati s luksuznom modnom kućom Chloe s kojom je 1975. lansirao svoj prvi istoimeni parfem. Radio je za njih 14 godina.

Novi uspon u karijeri je doživio 1983. kada ga je Chanel zaposlio kao kreativnog direktora kako bi im vratio stari sjaj. To se pokazalo mudrim potezom jer je učinio Chanel jednom od najluksuznijih modnih kuća ikada. Transformirao je cijeli brend i zadržao klasične linije Chanel stila, ali ih je modernizirao.

Karl Lagerfeld je surađivao s brojnim zvijezdama
Profimedia 

Osmišljavao je i kreacije za luksuzni brend Fendi te je stvorio vlastiti brend. Bio je inovativan i domišljat pa je istodobno uspijevao 'žonglirati' s tri brenda, a da to pritom nije utjecalo na njihovu kvalitetu. Uz sve to se bavio i fotografijom.

Karl nije previše pričao o svom ljubavnom životu, a poznato je da se 70-ih prvi put zaljubio. Njegovo srce je osvojio francuski aristokrat i boem Jacques de Bascher s kojim su ga povezivali moda i književnost. Lagerfeld je financirao njegov život, no jednom je rekao da nisu zajedno živjeli niti su spavali ikada.

'Beskrajno sam ga volio, ali nikada nismo imali fizički kontakt. Naravno, zaveo me njegov fizički šarm', ispričao je Lagerfeld. Zajedno su bili 18 godina sve dok De Bascher nije preminuo 1989. od posljedica izazvanih AIDS-om.

Karl je bio uz Jacquesa u bolničkoj sobi do posljednjeg trenutka, a koliko mu je bio važan, govori to što ga nije pomišljao napustiti ni kada ga je varao s drugim muškarcima,

'Naravno da sam znao za aferu s Laurentom. Yves i ja smo više od 20 godina bili bliski prijatelji. Pierre Bergé, Laurentov tadašnji partner, uništio je naše prijateljstvo. Govorio je da upravljam njihovim odnosom kako bih destabilizirao Laurentovu modnu kuću', ispričao je svojedobno dizajner.

Karl Lagerfeld je stalno nosio rukavice
Profimedia 

'Smatrao sam da je u tim trenucima bio neuračunljiv. Želio sam jedino vidjeti njegovu ljepšu stranu. Nisam bio svjestan stvari koje čuva u mraku. Govorio bi mi što je sve radio dok nisam bio pored njega, ali nisam postavljao pitanja', dodao je. Nakon de Bascherove smrti pronašao je utjehu u hrani.

Nakon toga je skidao nakupljene kilograme, a tajnu svog mršavljenja je otkrio u knjizi 'The Karl Lagerfeld Diet’ koju je objavio 2002. u suradnji s liječnikom Jean-Claude Houdretom.

'Ako vam problemi sa suvišnim kilogramima nisu važni, ako ne žalite za tim što ne možete da nosite trendi odjeću malih konfekcijskih brojeva, onda ova knjiga nije za vas', istaknuo je Karl u predgovoru.

'Ja sam smršavio, a moj doktor je zaradio. Prodali smo gotovo milijun primjeraka. Nikada ne jedem šećer, sir, kruh... Bila je to jako dobra, zdrava odluka, moj najbolji potez u životu. Srećom, nisam više u opasnosti, nemam slabosti. Kada vidim tonu hrane u studiju, čini mi se kao da je sve to napravljeno od plastike. Čak mi i ne padne na pamet da bi čovjek išta od toga mogao staviti u usta. Osjećam se poput životinje u divljini, one ne diraju ono što nemaju namjeru pojesti', objasnio je dizajner.

Karl Lagerfeld proslavio je brendove Fendi i Chanel
Profimedia 

Održavati vitku liniju mu je bilo lako jer je imao i privatnog kuhara koji je pazio na njegov jelovnik. Lagerfeld je bio poznat i po tome što je bio 'bez dlake na jeziku' pa je kritizirao mnoge slavne osobe. O pjevačici Adele je rekao da je predebela, a o sestri Kate Middleton, Pippi Middleton je komentirao da bi uvijek trebala pokazivati samo stražnji dio tijela.

I samog sebe je javno kritizirao pa je rekao da mu je kosa žuta poput urina i nazivao se karikaturom. 'Kada je o meni riječ, karneval u Veneciji traje cijelu godinu', govorio je o svom modnom stilu.

Karl je preminuo 19. veljače 2019. u 86. godini nakon teške borbe s karcinomom gušterače. Bogatstvo je ostavio mački, a mnogi su se pitali gdje je njegov ljubimac kada su se pojavile informacije da su njegove osobne stvari stavljene u prodaju.

Više fotografija Karla Lagerfelda pogledajte u galeriji.

Profimedia Karl Lagerfeld proslavio je brendove Chanel i Fendi, a volio je samo jednog muškarca