Ljeto je sezona crvenih sočnih i mirisnih rajčica, a umak od rajčice nezaobilazan je umak u pripremi mnogih jela, od tjestenine, povrća do mesa.
Domaći umak od rajčica šalša ili salsa, ima poseban okus, osobito ako je od domaćih rajčica. No ako nemate domaće rajčice, možete ga skuhati i od kozervirane, najbolje od pelata. Toliko je ukusan da ga možete jesti i samostalno, uz krišku domaćeg kruha.
Sastojci:
- 3 kg rajčice
- 2-3 žlice maslinovog ulja
- 1 veliki luk
- 3 češnja češnjaka sitno naribana
- soli po želji
- 1-2 žličice origana
- 7-8 listića bosiljka
- 30 ml soka od limuna ili octa
Priprema:
Veliki lonac napunite vodom i zakuhajte. U međuvremenu pripremite led. Izrežite rajčice i zarežite plitki "x" na dnu svake rajčice. Rajčice blanširajte u kipućoj vodi 30-60 sekundi, a zatim stavite na led. Nakon toga ogulite koru s rajčica.
Narežite ga na kocke i ostavite sa strane. Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu. Dodajte nasjeckani luk i pržite na laganoj vatri dok ne porumeni, oko 7-8 minuta. Dodajte češnjak i pržite još 2 minute.
U lonac dodajte nasjeckane rajčice i začinite solju, origanom i bosiljkom. Zakuhajte, smanjite vatru i kuhajte 60-90 minuta (dok gotovo sva tekućina ne ispari i dok rajčice ne dobiju gustu konzistenciju poput pekmeza). Često promiješajte. Na kraju dodajte ocat, promiješajte i ugasite vatru. Ako više volite tekući umak od rajčice, izmiksajte umak pomoću ručnog miksera. Prebacite u staklenke i dobro zatvorite.
Upute pogledajte u videu:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.