Kolač djedov brk jedan je od onih starinskih kolača koji se često radio nedjeljom - jednostavan, mekan i s prepoznatljivim valjkastim oblikom. Najčešće se puni pekmezom ili čokoladnim namazom, a reže se na kose šnite. Omiljen je i na božićnom stolu. Donosimo recept, a ako želite moderniju verziju, pekmez možete zamijeniti čokoladnim namazom ili kremom od lješnjaka, a biskvit prije mazanja možete lagano poprskati mlijekom ili rumom.

Glasujte u anketi za kolač bez kojeg ne možete zamisliti Božić:

Recept za djedov brk

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 120 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 120 ml ulja
  • 120 ml mlijeka
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3-4 žlice gustog pekmeza (marelica ili šipak su klasični izbor)
  • malo šećera u prahu za posipanje

Priprema:

  1. Jaja pjenasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne posvijetli.
  2. Dodajte ulje i mlijeko te kratko izmiješajte.
  3. Umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i lagano sjedinite u glatku smjesu.
  4. Smjesu izlijte u veliki lim obložen papirom za pečenje i poravnajte.
  5. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 15-18 minuta, dok biskvit lagano ne porumeni.
  6. Pečeni biskvit još topao premažite pekmezom.
  7. Uz pomoć papira pažljivo zarolajte biskvit u čvrstu roladu i ostavite da se ohladi.
  8. Ohlađenu roladu pospite šećerom u prahu i narežite na kose komade.