Istra, regija koja očarava prekrasnim pejzažima i jedinstvenim mjestima na obali i u unutrašnjosti, skladno spaja zelena polja maslinika, vinograda i vrtova s plavim morskim prostranstvima. Uz to, Istra nudi i brojne prilike za uživanje u odličnoj gourmet ponudi koja strastveno njeguje slavnu prošlost i bogatu tradiciju, istovremeno veselo se poigravajući s novim i uzbudljivim okusima. Temelj bogate i iznimno kvalitetne gourmet ponude prvenstveno su lokalne, sezonske i domaće uzgojene namirnice. Iz naizgled škrte zemlje ovog poluotoka, predani rad i vrijedne ruke domaćeg stanovništva, ali i vrsnih chefova, iznjedrile su ono najbolje – 'signature' jela daleko iznad prosječne kvalitete. Savršena kombinacija tradicionalnog i autentičnog te fine dininga ovu regiju svrstava u prestižne gourmet vodiče te stavlja na bucket liste brojnih domaćih i inozemnih putnika koji posebno cijene istarske gourmet oaze.
Jedno od najcjenjenijih kulinarskih odredišta je Rovinj i okolica, destinacija koja uspješno spaja vizije visoke gastronomije, domaćeg i autentičnog te vrhunskog hospitalityja. Brojni restorani, u kojima vizije renomiranih chefova na ovom, ipak, malom području, postaju stvarnost, odlikovani su Michelinovim zvjezdicama i preporukama. Njihova tajna leži u korištenju najkvalitetnijih sezonskih namirnica, primjeni trendova te kreativnosti, snazi, senzualnosti i preciznosti vrijednih ruku vrhunskih chefova koji iz sezone u sezonu osmišljavaju 'signature' jela, pružajući jedinstveno gourmet iskustvo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Te su vrijednosti danas neizostavan dio kreiranja visoko kvalitetne turističke ponude koja se iz godine u godinu prilagođava potrebama, željama i očekivanjima gostiju.
Istra je u tome prepoznala dodanu vrijednost svoje turističke ponude te pružila raznolik sadržaj i veliki broj aktivnosti gostima koji svoja putovanja planiraju u skladu s gourmet ponudom pojedine destinacije, ali i mogućnosti uživanja u berbama lokalnih proizvoda poput maslina i grožđa, kao i odlaskom u potragu za tartufima i druženjem s ribarima. A tko zna bolje sve tajne lokalnih namirnica i priča od vrhunskih chefova, koji u skladu sa svojim potpisom iz sezone u sezonu oblikuju jelovnike za pamćenje.
Znate li kako nastaje jelovnik? Osim osnovnih pravila koja se uče u kulinarskim školama, stvaranje jelovnika svojevrsna je umjetnost za koju je potrebno puno više od omiljenih sastojaka pojedinog chefa. Jelovnici su refleksija koju možemo usporediti sa stvaranjem pjesme čiju punu ljepotu možemo shvatiti tek kad doživimo ritam, glazbu i emociju izvođača. Drugim riječima, vrhunski jelovnik je promišljena skica ukupnog doživljaja - ona kroz koju se prožimaju ugođaj restorana, očekivanja gostiju te najbolje od chefova koji žive ideju restorana, grada, regije te osobne filozofije u punoj snazi. Upravo se takvi jelovnici nalaze u četiri iznimna restorana Rovinja i okolice, čiji chefovi svojim vizijama i predanim radom oblikuju i nadopunjuju imidž vrhunske gourmet destinacije.
A kako sve to doživjeti na jedinstven način? Posjetom Rovinju i okolici koji krajem listopada objedinjuju sve najbolje od Istre u spektakularnoj seriji gourmet doživljaja pod nazivom 'The Signature Dish: 4 of a Kind'. Četiri vrhunska restorana s Michelinovom zvjezdicom ili preporukom, predvođena renomiranim chefovima, od 26. do 30. listopada 2022. godine kreirat će posebne doživljaje u Rovinju i Balama. Dovoljno je reći da su kreatori jelovnika chefovi poznati po nesvakidašnjem pristupu u osmišljavanju, ali i oblikovanju sezonskih sljedova te vrhunskoj usluzi jer svako njihovo jelo priča originalnu priču u kojoj će posebno uživati gosti željni jedinstvenog ugođaja i iskustva.
U sklopu događaja 'The Signature Dish: 4 of a Kind' večere priređuju chef Vella iz restorana Cap Aureo smještenog u sklopu Maistrina Grand Park Hotela Rovinj, chef Scarello i chef Lai iz restorana Agli Amici Rovinj*, chef Đekić iz restorana Monte* te chef Pejčinović iz restorana Meneghetti. Svaki će chef za tridesetak gostiju u svom restoranu prirediti ekskluzivnu večeru s više sljedova dok će vrhunac doživljaja biti peta 'The Signature Dish: 4 of a Kind' večera koja će se održati 30. listopada u restoranu Cap Aureo u veličanstvenom Grand Park Hotelu Rovinj. Jelovnik će zajedno kreirati sva četiri chefa, a sve sa željom da vas povedu na jedinstveno gourmet putovanje najboljih 'signature' jela, odabranima vinima, iznimnim doživljajima i vrhunskom uslugom.
Osim prvoklasnog gourmet iskustva koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim, ovaj događaj privlači pažnju i humanitarno-edukativnim karakterom jer će sav prihod od zajedničke večere biti doniran rovinjskoj Strukovnoj školi ‘Eugen Kumičić’ u znak potpore kreativnosti i neupitnom talentu njihovih učenika, budućih chefova.
Učinite ovu jesen posebnom, rezervirajte večeru za pamćenje, posjetite Rovinj i Bale te se pridružite jedinstvenom gourmet događaju sezone – 'The Signature Dish: 4 of a Kind'.