U vrijeme kada nam svima treba malo veselja, na kućni filmski repertoar svakako bismo trebali dodati mjuzikle za dozu zabave, smijeha, plesa i pjevanja.

Mjuzikli u naše domove unose dašak starog Hollywooda, a imaju moć stvoriti priču koja se slobodno kreće između fantazije i stvarnosti. Integrirajući pjesmu i ples, postaju izraz čistih emocija likova te nude beskrajne mogućnosti. Ove godine na velika platna stižu ‘In the Heights’, adaptacija istoimenoga nagrađivanog brodvejskog djela, i legendarni mjuzikl ‘Priča sa zapadne strane’ koji će režirati slavni Steven Spielberg. Na Netflixu bi se uskoro trebali naći ‘The Prom’ i ‘Everybody’s Talking About Jamie’, što pokazuje da taj žanr stječe novu popularnost. Premda će mnogi reći da im nisu skloni, donosimo popis mjuzikla koji će u svoju izvrsnost uvjeriti i najtvrdokornije skeptike.

‘Zvijezda je rođena’

Uloga Esther u filmu ‘Zvijezda je rođena’ iz 1954. godine smatra se jednom od najvažnijih uloga Judy Garland. Riječ je remakeu istoimenog filma iz 1937. godine, ali ovaj je put drama pretvorena u mjuzikl. Judyna verzija doživjela je još dvije inačice, ali sve su se držale iste priče - glavna junakinja je nepoznata pjevačica koja zahvaljujući naočitom muškarcu postaje zvijezda. Film je istodobno romansa, tragedija i priča o bogatstvu. Iako traje gotovo tri sata, Judy će vas hipnotizirati pjesmom i plesom pa će vrijeme proći za čas.

Najljepši mjuzikli na velikom platnu
Profimedia 

‘Briljantin’

Pjesme iz ovog mjuzikla uvrštene su na playliste gotove svake karaoke zabave, ali važno je istaknuti koliko je film bio subverzivan u vremenu kada je tek došao u kina. Razbio je barijere kada je riječ o tinejdžerskim filmovima, a likovi su otvoreno i slobodno govorili o seksu. Koliko god se danas Sandyna transformacija iz dobre djevojke u lošu čini poput klišeja, ta je scena predstavljala mnogo više od ženine promjene kako bi impresionirala muškarca. Bio je to udarac na represivne seksualne norme američkog društva.

‘Ljepotica i zvijer’

Bajka o poštenoj djevojci koja, kako bi spasila oca, pristaje živjeti u dvorcu s mladićem koji je zbog sebičnosti čarolijom pretvoren u ‘zvijer’ nebrojeno je puta prilagođena za kazalište, film i televiziju. Sigurno je najpoznatija adaptacija bajke Disneyjev animirani mjuzikl iz 1991. godine. Pjesme iz tog klasika pjevušit ćete danima, a koliko su posebne, potvrdila je i igrana verzija filma 2017. godine u kojoj su zadržane sve pjesme Alana Menkena.

Najljepši mjuzikli na velikom platnu
Profimedia 

‘Cabaret’

Neosporni vrhunac karijere Boba Fossea kao redatelja i koreografa, ‘Cabaret’, pokazuje sve što je moguće postići u tom žanru. Koristeći procvat noćnog života Weimarske Republike kao pozadinu uspona nacističke stranke, film je podjednako seksi, glamurozan, mračan i zloban, a istražuje tadašnje tabu teme. Usto, nudi tradicionalno bogatstvo mjuzikla usidreno u magnetskim performansama Lize Minnelli u glavnoj ulozi.

‘Komadi iz snova’

Priča prati uspon triju pjevačica Dreamettes, koje od pratećih vokala postaju poznati vokalni trio koji se etablira na glazbenim ljestvicama istodobno s promjenom društvene klime u Americi. Životi glavnih junakinja temelje se na stvarnom životu trija Supremes i pjevačice Diane Ross, a u glavnim ulogama našle su se Beyoncé Knowles, Anika Noni Rose i Jennifer Hudson, bivša natjecateljica ‘Američkog idola’ koja je definitivno zvijezda filma.