Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

Potresna priča roditelja kojima je nakon posvojenja oduzeta trogodišnja kći

Autor Danijela Petrov
Autor Danijela Petrov

‘Sada čine još veću grešku prema djetetu’

Izvor: Shutterstock

Majka je u trenutku posvojenja bila više od 45 godina starija od djeteta, no to su u Centru za socijalnu skrb znali i prije nego što je počela faza prilagodbe djevojčice na novu obitelj. Nakon što su svoju priču ispričali u medijima, za obitelj Savić, čini se, ipak ima nade, piše portal roditelji.hr. Nazire li se sretan kraj?

Nevjerojatna priča potresla je susjedstvo. Naime, beogradska obitelj Savić ostala je bez posvojene trogodišnje djevojčice, koja im je zbog proceduralne podrške Centra za socijalnu skrb oduzeta, iako su dobili rješenje o posvojenju, a dijete je kod njih provelo prethodnih šest mjeseci. Borislav Savić (48) i njegova supruga Biljana (52) smatraju da je problem nastao zbog proceduralne greške, koju su napravili djelatnici Centra, koji su od početka znali da supruga ima više godina od dozvoljene granice između usvojitelja i usvojenika, koja je 45, a ipak su dozvolili posvojenje. Naime, majka je u trenutku posvojenja imala 51 godinu, a otac 47.

“Potresen sam i treba mi vremena da se smirim. U resornom Ministarstvu su bili korektni, ali su mi rekli da je Centar za socijalni rad u Subotici napravio kardinalnu grešku zbog toga što nije tražio njihovo odobrenje zbog godina moje supruge i prije nego što je dijete došlo kod nas na adaptaciju. Oni su prethodno morali pozvati sve kandidate koji ispunjavaju zakonske uvjete, pa i starosnu granicu, pa tek onda nas. Ljudima u ministarstvu bilo je jako čudno kako smo uopće ušli u proceduru kad je moja supruga bila više od 45 godina starija od djeteta", priča Borislav.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo je zbog toga naložilo da se ispitaju sve okolnosti, a Centar za socijalnu skrb ponovno je pokrenuo proceduru za posvojenje djevojčice.

“Ako se nitko drugi ne javi, onda mi dolazimo u obzir da dobijemo dijete. To rješenje nama ništa ne znači, bez obzira na to što bi se tako ispoštovala procedura. Dijete bi u tom slučaju bilo veoma dugo odvojeno od nas. Očekivali smo da će nam reći: ‘Ljudi, država je napravila propust, pogriješili smo.’ Mi smo dobili rešenje o posvojenju 15. svibnja, a onda su nas u ponedjeljak zvali da nas obavijeste da u utorak spremimo dijete i da ga vratimo natrag. To je bio šok. Bez obzira na sve, odlučili smo da se nećemo inatiti, niti im dozvoliti im da nas privode te da na taj način dijete izlažemo još većem stresu", objasnio je tata.

“Djetetu smo rekli da ide na odmor, jer mama i tata moraju raditi. To je sve i za dijete veoma stresno, jer smo se tijekom svih ovih mjeseci, koliko je bila kod nas na prilagodbi, vezali za nju i ona za nas. Jednom su napravili proceduralnu grešku, a sada rade još veću grešku odvajajući dijete od obitelji na koju se naviknula", kaže Borislav.

Resorno ministarstvo naložilo je poduzimanje svih mjera u cilju otklanjanja nepravilnosti u stručnom radu Centra za socijalni rad, navodeći da slučaj mora biti riješen u skladu sa zakonom i u najboljem interesu djeteta. Iako nisu očekivali brz obrat, prema posljednjim informacijama, Borislavu i Biljani ipak će uskoro biti vraćena usvojena trogodišnja djevojčica, jer - kako su pojasnili iz resornog Ministarstva - "dijete ne smije biti žrtva birokratskih pogrešaka".

“Zahvaljujem se svima koji nam daju nesebičnu podršku, a to što sam izašao u medije ubrzalo je proces. Voljeli bismo se fokusirati na interese kćeri i raditi na tome da više niti jedno dijete ne bude bez roditeljske skrbi”, poručila je obitelj Savić.

Tagovi

Najčitanije

Najnovije

loader